28/09/2022 28/09/2022 Με ιεροπρέπεια εορτάστηκε η Μετάσταση του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μετεώρων. Ανήμερα της πανηγύρεως, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Στευρουπόλεως κ. Βαρνάβας προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, κατά την...
28 Σεπτεμβρίου, 2022 - 15:12
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2022 - 15:17

Η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως

Διαδώστε:
Η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως

Με ιεροπρέπεια εορτάστηκε η Μετάσταση του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μετεώρων.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Στευρουπόλεως κ. Βαρνάβας προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, κατά την οποία τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Σεραφείμ Τερζή, υπευθύνου του ιδιαιτέρου γραφείου του.

Στον εμπνευσμένο και συγκινητικό λόγο του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε καταρχήν στο πρόσωπο του αγαπημένου μαθητή του Κυρίου μας και στα γεμάτα αγάπη και ελπίδα κείμενά του, αφού δίκαια ο Άγιος αποκαλείται ως ο Ευαγγελιστής και Απόστολος της Αγάπης.

Υπογράμμισε δε τη διάθεση προσφοράς, θυσίας και αγάπης που οφείλει να έχει ο κάθε Χριστιανός προς τον αδερφό του και προέτρεψε τον νέο πρεσβύτερο να έχει ως πρότυπο στην ιερατική ζωή του τον μεγάλο αυτόν Απόστολο, ώστε να μπορεί να πλοηγηθεί με ασφάλεια, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στο δύσκολο ταξίδι που σήμερα ξεκινάει, στο έργο της διακονίας του Θεού και του πλησίον, έχοντας ως κιβωτό και άγκυρα τον δωρεοδότη Κύριο ημών Ιησού Χριστό, την Παναγία Μητέρα του, και τους Αγίους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το κόλλυβο προς τιμήν του Αγίου και προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον πατέρα Σεραφείμ.

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους πατέρες και τους συνεργάτες του Ναού για την προετοιμασία της πανηγύρεως, τους άρχοντες του τόπου που παρευρέθηκαν τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία, Βουλευτές κ.κ. Δημήτριο Κούβελα, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και Ευστράτιο Σιμόπουλο, και τον επιχώριο Δήμαρχο Παύλου Μελά κ. Δημήτριο Δεμουρτζίδη, και ασφαλώς τον πιστό λαό του Θεού για τη συμμετοχή του στη γιορτή και τη χαρά του νέου πρεσβυτέρου και ολόκληρης της ενορίας, ευχόμενος σε όλους ο Ηγαπημένος μαθητής του Κυρίου να μεσιτεύει σε Εκείνον και να πλημμυρίζει με αγάπη τις καρδιές τους.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός, η Παράκληση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του στους δρόμους των Μετεώρων, συνοδεία κληρικών, των παιδιών των Κατηχητικών Συνάξεων της Ενορίας, των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Μετεώρων «Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και πλήθους πιστών, για να ευλογηθεί η Ενορία και να λάβουν όλοι τη χάρη του «Ηγαπημένου».

Φωτοστιγμές και από τις δύο ημέρες

   

Πανηγυρικός Εσπερινός

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Πατσάνη, ως εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου κ. Βαρνάβα. Τη διακονία τού κηρύγματος ανέλαβε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κιζιρίδης, Γραμματέας της Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες που άφησε ο Κύριος μας στους Αποστόλους του και κατ’ επέκταση και σε όλους εμάς, καθώς και στη διδασκαλία του εορτάζοντος Αποστόλου.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης στην Α΄ Καθολική Επιστολή του μας λέει: «Αυτό είναι το μήνυμα που ακούσαμε από τον Ιησού Χριστό και σας το μεταφέρουμε: Ο Θεός είναι φως, και δεν υπάρχει σ’ αυτόν καθόλου σκοτάδι. Αν, λοιπόν, ισχυριστούμε πως έχουμε κοινωνία με τον Θεό, ενώ ζούμε στο σκοτάδι, λέμε ψέματα και οι πράξεις μας δεν συμφωνούν με την αλήθεια.

Αν όμως ζούμε μέσα στο φως, όπως ο Θεός είναι στο φως, τότε έχουμε κοινωνία και μεταξύ μας, και το αίμα που πρόσφερε με το θάνατό του ο Υιός του, ο Ιησούς, μάς καθαρίζει από κάθε αμαρτία. Αν ισχυριστούμε πως είμαστε αναμάρτητοι, εξαπατούμε τον εαυτό μας και δεν λέμε την αλήθεια.

Αν όμως ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός, που είναι αξιόπιστος και δίκαιος, θα συγχωρήσει τις αμαρτίες μας και θα μας καθαρίσει από κάθε άδικη πράξη. Αν ισχυριστούμε πως δεν έχουμε ποτέ αμαρτήσει, βγάζουμε ψεύτη τον Θεό και ο λόγος του δεν ζει μέσα μας».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων