29/11/2021 29/11/2021 Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πόλεως Χερσονήσου. Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας από το κατά Λουκά Ευαγγέλιο: «Ένα καίριο ερώτημα θέτει ένας πλούσιος νεαρός στον Κύριό μας στο σημερινό Ευαγγέλιο. Τον ρωτά τι πρέπει να...
29 Νοεμβρίου, 2021 - 9:38
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2021 - 9:27

Πέτρας Γεράσιμος: Ο Χριστός γεννιέται σε καρδιές φιλόξενες

Διαδώστε:
Πέτρας Γεράσιμος: Ο Χριστός γεννιέται σε καρδιές φιλόξενες

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πόλεως Χερσονήσου.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας από το κατά Λουκά Ευαγγέλιο:

«Ένα καίριο ερώτημα θέτει ένας πλούσιος νεαρός στον Κύριό μας στο σημερινό Ευαγγέλιο. Τον ρωτά τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει την αιώνιο ζωή. Και ο Χριστός τού λέγει αυτό που λέγει σε όλους εμάς –«να τηρείς τις Εντολές του Θεού»· να μη μοιχεύεις, να μην κλέβεις, να μην ψευδομαρτυρείς, να αγαπάς τον Θεό και τον πλησίον σου.

Είναι λοιπόν συγκεκριμένες οι Εντολές του Θεού, δεν είναι αόριστες και εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολεί και να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας είναι ότι θα πρέπει και εμείς να τις τηρούμε για να κερδίσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών.

Στη σημερινή ευαγγελική διήγηση ο Χριστός μάς μιλάει και για τον ανώτερο τρόπο ζωής, την παρθενία και το μοναχισμό. Λέει στον πλούσιο νεαρό να πουλήσει τα υπάρχοντά του και να Τον ακολουθήσει. Ο Χριστός τού ζητάει να γίνει μαθητής και απόστολός Του, εγκαταλείποντας όμως καθετί που τον προσκολλά σε υποχρεώσεις σε αυτή τη γη.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε ότι το στάδιο αυτό που προτείνει ο Χριστός στο νεαρό είναι το ανώτερο πνευματικό στάδιο, το οποίο ο χριστιανός καλείται να ακολουθήσει. Και όση προσπάθεια κι αν καταβάλλει για να σωθεί, θα πρέπει πάντοτε να ζητά το έλεος και την χάρη του Θεού. Διότι ο Χριστός μας λέγει ότι τα πάντα είναι δυνατά σε εκείνον που πιστεύει και παραδίδει τη ζωή του σε Αυτόν».

Περαίνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη και παράξενη, όπου όλοι μιλούν για την αγάπη. Ο Θεός αγάπη εστί. Η αγάπη είναι η ανώτερη και η τελειότερη ζωή. Πώς φτάνει όμως κανείς στην αγάπη; Ή γιατί δίνουμε άλλη έννοια και άλλο χαρακτήρα στην αγάπη;

Για να αποκτήσει κανείς την κορυφή των αρετών, την αγάπη, την οποία ο Χριστός ζητάει να δείξουμε προς τον Ίδιο και προς τον πλησίον μας, θα πρέπει πρωτίστως να ανέβει τις χαμηλές βαθμίδες που είναι η μετάνοια και η συγχώρηση. Και για να τις κατακτήσουμε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα παιδαγωγικά μέσα που μας δίδει η Εκκλησία, που δεν είναι άλλα από τη νηστεία, την προσευχή, την εγκράτεια και τη μελέτη των θείων Λόγων και Γραφών.

Αγαπητοί μου αδελφοί, βρισκόμαστε σε μια πνευματική περίοδο, την περίοδο κατά την οποία η Εκκλησία μάς προετοιμάζει για την μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων. Και για να βιώσουμε το μεγάλο γεγονός της Σαρκώσεως και της Ενανθρωπήσεως του Χριστού, χρειάζεται όλοι μας να αξιοποιήσουμε αυτή την περίοδο και να προετοιμάσουμε ωσάν φάτνη την ψυχή και την καρδιά μας για να βρει τόπο να γεννηθεί ο Χριστός.

Γι’ αυτό θα πρέπει να καθαρίσουμε τον τόπο εκείνο της καρδιάς μας διά της μετανοίας και της εξομολογήσεως για να Τον υποδεχθούμε και να μπορέσουμε να γίνουμε μέτοχοι του Μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας, που μας καθιστά σύσσωμους και σύναιμους Χριστού».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων