28/11/2021 28/11/2021 Στον Εσπερινό της εορτής των Αχαιών Αγίων, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 (ο εορτασμός των Αγίων της Αχαΐας γίνεται, την Κυριακή προ της εορτής του Αποστόλου Ανδρέου), καθιερώθηκε, (εχρίσθη δηλ. με άγιο Μύρο και ανεγνώσθη η ειδική ευχή) η πρώτη ιερά εικόνα του Αγίου Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων, ο οποίος εσχάτως κατετάγη στις δέλτους των Αγίων...
28 Νοεμβρίου, 2021 - 10:08
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2021 - 12:41

Καθιέρωση Εικόνας του Αγίου Γρηγορίου Δέρκων στην Πάτρα

Διαδώστε:
Καθιέρωση Εικόνας του Αγίου Γρηγορίου Δέρκων στην Πάτρα

Στον Εσπερινό της εορτής των Αχαιών Αγίων, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 (ο εορτασμός των Αγίων της Αχαΐας γίνεται, την Κυριακή προ της εορτής του Αποστόλου Ανδρέου), καθιερώθηκε, (εχρίσθη δηλ. με άγιο Μύρο και ανεγνώσθη η ειδική ευχή) η πρώτη ιερά εικόνα του Αγίου Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων, ο οποίος εσχάτως κατετάγη στις δέλτους των Αγίων από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο μέγας αυτός της Εκκλησίας και της Ελλάδος ανήρ, γεννήθηκε στη Ζουμπάτα Πατρών, ανεδείχθη Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας εις διαδοχήν του Εθνοιερομάρτυρος Ανανίου, ύστερα τοποθετήθηκε υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Βιδύνης (Μητρόπολις της Βουλγαρίας) και τέλος Μητροπολίτης Δέρκων της Κωνσταντινουπόλεως απ’ όπου και μαρτυρικώς ετελειώθη δι’ αγχόνης υπό των Τούρκων στις 3 Ιουνίου 1821, αφού νωρίτερα είχε υποστεί ποικίλας βασάνους και μαρτύρια στις φρικτές φυλακές όπου είχε ριφθεί με άλλους Αρχιερείς. Προσέφερε πολλές και μεγάλες υπηρεσίες για την Ορθοδοξία και το Γένος και υπήρξε σύμβουλος των Πατριαρχών, κυρίως του Αγίου, επίσης Εθνοιερομάρτυρος, Γρηγορίου του Ε’.

Η όλη τελετή ήταν εξόχως συγκινητική, μάλιστα συνδυασμένη με τον ρόλο της Εκκλησίας κατά τα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς και κατά την Επανάσταση του 1821. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ιερών Πρωτοκλητείων και της συμπληρώσεως 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Στην γενέτειρα του Γρηγορίου, Ζουμπάτα Πατρών, μερίμνη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου έχει τοποθετηθεί η προτομή του και κατ’ έτος γίνονται λαμπρές εκδηλώσεις προς τιμήν του, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Σύλλογο Μοίρα- Ζουμπάτας «Η Θάνα».

Ήδη ετοιμάζονται τα σχέδια, ώστε να ανεγερθεί Ιερός Ναός προς τιμήν του στον χώρο κοντά στην προτομή του. Ετοιμάζεται επίσης και η ασματική του Ακολουθία, από τον υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, π. Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων τους οποίους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην παιδεία και την κοινωνία μας. Σημειωτέον ότι ο Εσπερινός αυτός είναι αφιερωμένος από την Ιερά Μητρόπολη, στους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Ειδικά έκανε λόγο ο Σεβασμιώτατος, για το Πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο ιδρύθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1964 και συμπληρώνει εφέτος 57 χρόνια λειτουργίας και πνευματικής ακτινοβολίας. Έχει δε ως έμβλημά του τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα φέροντα τον χιαστό σταυρό του.

Εν συνεχεία ανέγνωσε τα ονόματα των πέντε πρώτων εισαχθέντων στα Α.Ε.Ι. φοιτητών από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλεως των Πατρών τους οποίους κάλεσε να παραλάβουν τον έπαινο και τα βραβεία από την ιερά και Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών.

Οι βραβευθέντες είναι οι εξής:

α) Νταλαπέρα Αγγελική του Δημητρίου, με αριθμό μορίων, 19.667.

β) Τσούλος Θεόδωρος του Αντωνίου, με αριθμό μορίων, 19.400.

γ) Λιαρομμάτη Ιλεάνα του Δημητρίου, με αριθμό μορίων, 19.360.

δ) Κακαβά Δανάη του Ιωάννου, με αριθμό μορίων, 19.485.

ε) Δημακοπούλου Παναγιώτα του Νικολάου, με αριθμό μορίων 18.935.

Επίσης βράβευσε τον φοιτητή της Θεολογίας, απόφοιτο του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, Νικόλαο Ταρσινό, διότι σε πανελλήνιο διαγωνισμό για το καλύτερο ποίημα, για τα 200 χρόνια από το 1821 έλαβε το πρώτο βραβείο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητροπολίτης Πατρών στο ope.gr: «Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σηκώνει δύο χρόνια ένα πολύ μεγάλο Σταυρό»

 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

(Βίντεο: Λύχνος Τηλεόραση)

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων