18/03/2023 18/03/2023 Εκείνη είναι η οδηγός μας, το όχημα που μας έφερε στον Σωτήρα και Λυτρωτή. Κατοικητήριο μας και οίκος μας, η Εκκλησία και μέσα σε αυτήν ζούμε την χαρά κι ελπίζουμε  στην αιωνιότητα. Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς Στην 3η ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς,...
18 Μαρτίου, 2023 - 12:15
Τελευταία ενημέρωση: 18/03/2023 - 11:40

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Η Παναγία μας έδωσε την δυνατότητα να έχουμε την πιο μεγάλη ασφάλεια της ζωής (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Δημητριάδος Ιγνάτιος: Η Παναγία μας έδωσε την δυνατότητα να έχουμε την πιο μεγάλη ασφάλεια της ζωής (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Εκείνη είναι η οδηγός μας, το όχημα που μας έφερε στον Σωτήρα και Λυτρωτή. Κατοικητήριο μας και οίκος μας, η Εκκλησία και μέσα σε αυτήν ζούμε την χαρά κι ελπίζουμε  στην αιωνιότητα.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Στην 3η ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2023».

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του, αναφέρθηκε αρχικά στην αγαθή συγκυρία να βρίσκεται στο Ναό και να εκτίθεται σε προσκύνημα, ιερό κειμήλιο από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, η θαυματουργή εφέστια Εικόνα «Παναγία η Κισσιώτισσα» της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, Άνω Ξενιάς Μαγνησίας.

Εξέφρασε ακόμη την χαρά και την συγκίνηση του για την παρουσία του στο Ναό, με τον οποίον τον συνδέουν πολλά και μίλησε με θαυμασμό για το έργο της ανακαίνισης που συντελείται τα τελευταία χρόνια και ανέδειξε το μεγαλείο του Ναού, συγχαίροντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και όλους τους συντελεστές αυτού του έργου.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στους Χαιρετισμούς της Παναγίας, τονίζοντας ότι ο υμνωδός, θέλησε με δύο πολύτιμους τρόπους να προσφωνήσει και να χαιρετίσει την Παναγία, ονομάζοντας Την καταρχήν όχημα.

«Μιλάμε για το όχημα και ξέρουμε ότι είναι αυτό που μεταφέρει και διαχρονικά, αυτά που αξιοποιούσε ο άνθρωπος ως μέσα μεταφορικά, είχαν αξία, κι εκείνη την εποχή, και τώρα. Ο υμνωδός θέτει αυτήν την λέξη και την προσομοιάζει προς την Παναγία, λέγοντας πως έγινε το όχημα για να κατέβει ο Υιός και Λόγος του Θεού, από τον ουρανό.

Είναι το δώρο, αυτό που προσφέραμε ως ανθρωπότητα, όχημα μοναδικό και ανεπανάληπτο και αναγκαιότατο, χάρη στο οποίο ο Χριστός πήρε σάρκα και οστά, κι έγινε ένας από εμάς.»

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, ο υμνωδός Την ονομάζει κατοικητήριο, που είναι ο οίκος, ότι πολυτιμότερο μπορεί να έχει ο άνθρωπος από τότε μέχρι και σήμερα. Την ονομάζει έτσι γιατί σε Αυτήν βρήκε κατοικητήριο και σαρκώθηκε ο Χριστός.

Προσφωνώντας έτσι την Παναγία, αξίζει να στρέψουμε την σκέψη και το νου μας, σε αυτό που είναι πολυτιμότερο από τα κτιστά αγαθά, που είναι φθαρτά και μπορεί να χαθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Εδώ υπάρχει ένα άλλο όχημα, κι ένα άλλο κατοικητήριο και πλέον η Παναγία στάθηκε Αυτή που μας έδωσε την δυνατότητα να έχουμε την πιο μεγάλη ασφάλεια της ζωής, την ασφάλεια της αιωνιότητας.

Γιατί, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος,  πλέον έχουμε το όχημα, που είναι ο Υιός Της, χάρις στον Οποίον μπορούμε να γίνουμε χριστοφόροι και θεοφόροι. Έχουμε Αυτόν που μας προσέφερε η Παναγία, για να μπορούμε να κοινωνούμε την αγάπη, το Σώμα και το Αίμα Του, την Ανάσταση Του, για να έχουμε κοινωνία μαζί Του στον παράδεισο και την αιωνιότητα.

Και είναι κατοικητήριο μας, η Εκκλησία, που μας δώρισε ο Χριστός μέσα από την Πεντηκοστή και μας έδωσε την χαρά να έχουμε την Εκκλησία ως Σώμα Χριστού, που συγκροτείται γύρω από την αγία Τράπεζα. Εδώ όπου συγκροτείται το μέγα μυστήριο της Ευχαριστίας, εδώ όπου σε κάθε θεία Λειτουργία θυσιάζεται πάνω στον Γολγοθά και ανασταίνεται ο Χριστός. Είναι αυτό η ασφάλεια και το κατοικητήριο μας.

«Άραγε, νιώθουμε την ευγνωμοσύνη που πρέπει, σε αυτό το όχημα το άγιο που έχουμε πλέον για τη ζωή μας; Μα η Παναγία μας, στάθηκε Αυτή πρώτη ικανή για να δεχθεί τον Χριστό κι ενείς καλούμαστε να Την μιμηθούμε και δεν πρέπει να φοβηθούμε.

Αυτήν την περίοδο η Εκκλησία μας λέει, «έλα με την ταπεινή αναξιότητα σου, με το ταπεινό φρόνημα του τελώνη, ως άλλος Ζακχαίος, έλα με το φρόνημα αυτού που επιστρέφει στον οίκο, του άσωτου υιού. Σε περιμένει ο Πατέρας της στοργής και της αγάπης, ότι κι αν είσαι, όπως κι αν είσαι. Για σένα έχει θυσιαστεί ένας Θεός και θυσιάζεται κάθε φορά για να σε αναστήσει.»

Γιατί, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, συγχωρεί ο Πατέρας, γιατί έχει τις ικεσίες και τις δεήσεις της Μητέρας Του, γιατί ο Χριστός έγινε ένα με εμάς για να μας σώσει κι όχι να μας κρίνει. Γι’ αυτό, ο δρόμος που πορευόμαστε τούτη την περίοδο, οδηγεί στην ασφάλεια, στο ασφαλές κατοικητήριο, εκεί όπου υπάρχει το όχημα της αιωνιότητας, εκεί όπου μπορούμε και κοινωνούμε Ανάσταση, που σημαίνει χαρά και αγάπη, ενότητα, που σημαίνει μακαριότητα και σωτηρία.

Η Παναγία, μας καλεί, συνέχισε, κι από εμάς εξαρτάται να νιώσουμε ότι εδώ είναι ο οίκος μας, το κατοικητήριο μας. Και κυρίως ότι, αυτή η παρουσία μας ολοκληρώνεται όταν θα φτάσουμε μέχρι την θεία Κοινωνία.

Αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «χτύπησε μια μεγάλη καμπάνα μετάνοιας για όλους μας στην πατρίδα μας». Κι ευχήθηκε:

«Μακάρι αυτή μετάνοια να δράσει στις ψυχές μας. Θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για όσους άδικα έφυγαν και η μεγαλύτερη ευεργεσία για όσους έρχονται μετά από εμάς.

Θα είναι χάρισμα στο λαό μας οι προσευχές μας, η ενότητα μας και κυρίως η μετάνοια καθενός από εμάς, εκεί που του αναλογούν ευθύνες, για να συγκροτήσουμε μία σωστή κοινωνία που με υπευθυνότητα θα αντιμετωπίζει τις καταστάσεις και δεν θα επιτρέπει να συμβαίνουν τραγικά πράγματα.»

Τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, ανέφερε καταληκτικά:

«Η Παναγία είναι η οδηγός μας, το όχημα που μας έφερε στον Σωτήρα και Λυτρωτή. Κατοικητήριο μας και οίκος μας, η Εκκλησία και μέσα σε αυτήν ζούμε την χαρά κι ελπίζουμε  στην αιωνιότητα.»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων