17/09/2022 17/09/2022 «Στα ονόματα των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης συμπυκνώνεται όλο το πνευματικό και ηθικό περιεχόμενο του αληθινού ανθρώπου», είπε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Πειραιώς. Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, ο Μητροπολίτης  Πειραιώς αναφέρθηκε στα ονόματα των εορταζουσών...
17 Σεπτεμβρίου, 2022 - 8:45
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2022 - 8:55

Παρουσία Υπουργών τελέσθηκε από τον Πειραιώς Σεραφείμ ο Πανηγυρικός Εσπερινός  στην Αγ. Σοφία (ΦΩΤΟ/VIDEO)

Διαδώστε:
Παρουσία Υπουργών τελέσθηκε από τον Πειραιώς Σεραφείμ ο Πανηγυρικός Εσπερινός  στην Αγ. Σοφία (ΦΩΤΟ/VIDEO)

«Στα ονόματα των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης συμπυκνώνεται όλο το πνευματικό και ηθικό περιεχόμενο του αληθινού ανθρώπου», είπε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Πειραιώς.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, ο Μητροπολίτης  Πειραιώς αναφέρθηκε στα ονόματα των εορταζουσών Αγίων, επισημαίνοντας πως σε αυτά «συμπυκνώνεται όλο το πνευματικό και ηθικό περιεχόμενο του αρτίου και αληθινού ανθρώπου». «Σοφία, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη: Το θεμέλιο της αληθινής ανθρώπινης οντολογίας».

Σημείωσε πως «στο πρόσωπο της Αγίας Σοφίας, μπορεί κανείς να κατανοήσει και να δει την ουσία της ανθρώπινης πορείας. Τι πρέπει να γίνει ο άνθρωπος και πως πρέπει η ζωή του όλη να έχει ως μοναδικό και ουσιαστικό γεγονός υπάρξεως και ως στόχο τη σοφία».

«Σοφία είναι η άπειρη νόηση, η αντίληψη, η κρίση του Παναγίου Θεού», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «η σοφία είναι ο λόγος του Θεού Πατρός». «Η σοφία που μένει εις τους αιώνας είναι η μετοχή και η κοινωνία στη Σοφία του Θεού και στη ζωή του Θεού», συμπλήρωσε.

«Η Σοφία του Θεού οντοποιείται στους Αγίους», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο ιεράρχης και τονίζοντας πως «και σήμερα στην μητέρα, την Μεγαλομάρτυρα Αγία Σοφία, αυτό πραγματώνεται», ανέφερε: «Σήμερα τιμούμε την Αγία που άφησε όχι ένα αποτύπωμα, όχι κάποια συγγραφή, αλλά την απόλυτη επιτυχία και μέθεξη που μπορεί να κατακτήσει ο άνθρωπος. Κέρδισε, ακριβώς όπως το όνομά της, την πραγματικότητα της σοφίας. Σοφή όντως, γιατί δεν επέλεξε τον ρέοντα κόσμο» «και δεν μύησε τα παιδιά της στην ρέουσα πραγματικότητα». «Τους ενστάλαξε το μήνυμα της αληθούς σοφίας και έγιναν η ενδεκαετής Πίστη, η δεκαετής Ελπίδα και η εννεαετής Αγάπη, παρόλη την απαλή τους ηλικία, σοφά παιδιά», γιατί όταν ο Αυτοκράτορας Ανδριανός τους πρότεινε να προσκυνήσουν τα είδωλα «εκείνα αρνήθηκαν» και «πέτυχαν την απόλυτη σοφία».

Επισημαίνοντας πως «μαρτύρησαν για το Χριστό, αρνήθηκαν τον κόσμο της φθοράς και κέρδισαν την αθανασία, την αιώνια σοφία που είναι ο αιώνιος Θεός», αναφέρθηκε στα ονόματα – αρετές των τριών Μαρτύρων λέγοντας πως «η πίστη είναι αρετή, αλλά είναι και δύναμη», «η ελπίδα προσδίδει στον άνθρωπο το μεγαλείο του να επιτυγχάνει», ενώ για την αγάπη τόνισε ότι «είναι η Βασιλίς των αρετών». «Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, συνεχίζοντας να μιλάει για την αγάπη ξεχώρισε με έμφαση τον εκχυδαϊσμό του όρου, δηλαδή «την ιδιοτελή απόλαυση των πραγμάτων», υπογραμμίζοντας πως «αγάπη είναι η θυσία του Χριστού επάνω στον Σταυρό». «Η αγάπη είναι η θυσία για τον συνάνθρωπο, η απόλυτη παροχή της ζωής στον άνθρωπο όποιος και αν είναι, όποια αντίληψη και αν έχει, χωρίς μέτρο και όριο».

Παρέστησαν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, οι Βουλευτές Γιάννης Μελάς και Νικόλαος Μανωλάκος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ.Ιωάννης Μώραλης, οι Αντιδήμαρχοι Γρηγόρης Καψοκόλης, Δημήτρης Καρύδης, Δημήτρης Αράπης, Κυριακή Μπουρδάκου, Αντωνία Καρακατσάνη, Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, Λεωνίδας Μανωλάκος, Κυριάκος Σιγαλάκος, Αναστάσιος Μακαριάν και Παναγιώτης Ρέππας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, Διαμερισματικοί Σύμβουλοι, Πολιτευτές, εκπρόσωποι φορέων της πόλης μας, Αγήματα από το Λιμενικό Σώμα και την Πυροσβεστική, οι Φιλαρμονικές του Λιμενικού Σώματος και του Δήμου Πειραιά, Αντιπροσωπείες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών, καθώς και αντιπροσωπείες από τα σχολεία της περιοχής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων