23/06/2022 23/06/2022 Την οφειλόμενη τιμή στους απελευθερωτές της πόλης του Κιλκίς που έπεσαν μαχόμενοι για την Πατρίδα στην τριήμερη σφοδρή όσο και πολυαίμακτη σύγκρουση του ελληνικού στρατού με τις βουλγαρικές δυνάμεις, απέδωσαν ο δήμος Κιλκίς και οι πολίτες του κατά την 109η επέτειο της ιστορικής Μάχης του Κιλκίς. Στην κορυφαία εκδήλωση των Ελευθερίων της πόλης την κυβέρνηση...
23 Ιουνίου, 2022 - 16:16
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2022 - 16:20

Τίμησαν την 109η επέτειο της ιστορικής Μάχης του Κιλκίς

Διαδώστε:
Τίμησαν την 109η επέτειο της ιστορικής Μάχης του Κιλκίς

Την οφειλόμενη τιμή στους απελευθερωτές της πόλης του Κιλκίς που έπεσαν μαχόμενοι για την Πατρίδα στην τριήμερη σφοδρή όσο και πολυαίμακτη σύγκρουση του ελληνικού στρατού με τις βουλγαρικές δυνάμεις, απέδωσαν ο δήμος Κιλκίς και οι πολίτες του κατά την 109η επέτειο της ιστορικής Μάχης του Κιλκίς.

Στην κορυφαία εκδήλωση των Ελευθερίων της πόλης την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής ν. Κιλκίς κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ ξεχωριστό τόνο προσέδωσε σε αυτήν η συμμετοχή δημοτικής αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου με το δήμο Κιλκίς δήμου Λατσιών, με επικεφαλής το δήμαρχό του Χρίστο Πιτταρά.

Το πρόγραμμα εορτασμού ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης 21 Ιουνίου 2022 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, με τον πανηγυρικό Όρθρο, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, ο οποίος προέστη και της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και του οικείου Ποιμενάρχη Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου. Οι αρχιερείς αποδέχτηκαν την πρόσκλησή του επιχώριου Μητροπολίτη και συνεορτάσαν τα φετινά «Ελευθέρια», πλαισιουμένοι υπό των Ιερέων της πόλης και των Ιεροδιακόνων.

Μετά την επίσημη Δοξολογία, ο Μητροπολίτης Κιλκισίου έκανε λόγο για την υπέρτατη θυσία των στρατιωτών που πότισαν με το αίμα τους την ιερή γη του Κιλκίς και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας για την ελευθερία, καλώντας τους πιστούς να αντιμετωπίζουν με το ίδιο σθένος και θάρρος τις προκλήσεις της ζωής, τιμώντας τη μνήμη τους και δημιουργώντας έργα ενότητας, αγάπης και συνοχής. Στο τέλος δε, προέτρεψε άπαντες, και μέσα σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα, να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος κα Αρχοντούλα Κωνσταντινίδη, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στην εμβάθυνση των αξιών που διαμόρφωσε η ιστορική εποποιία στην ταυτότητα της πόλης του Κιλκίς.

Εν συνεχεία στο Ηρώο της Μάχης του Κιλκίς, στον λόφο λίγο έξω από την πόλη, ολοκληρώθηκε η τελετουργία με επιμνημόσυνη δέηση, με το προσκλητήριο των νεκρών, την κατάθεση στεφάνων, την τήρηση σιγής ενός λεπτού και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Γ΄ Σώματος Στρατού. Η περιήγηση στον περιβάλλοντα χώρο και στις εσωτερικές εγκαταστάσεις του Πολεμικού Μουσείου, όπου εκτίθεται ένα αξιόλογο στρατιωτικό υλικό της τότε εποχής, από τον Υπουργό, τον επίτιμο Αρχηγό του ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Κυριακίδη, τον Γεν. Αστυνομικό Διευθυντή Κ. Μακεδονίας κ. Ασημάκη Χριστοδουλίδη και τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, υπενθύμισε τις ψηφίδες του θριάμβου του 1913.

Στο χαιρετιστήριο μήνυμά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε: «Τιμήσαμε, με υπερηφάνεια, την επέτειο της Μάχης του Κιλκίς, το ύστατο σύμβολο ηρωισμού, αυτοθυσίας και ανδρείας. Με τους ήχους του ποιήματος «Η Πατρίδα στους νεκρούς της» του Κωστή Παλαμά, που ο μεγάλος ποιητής αφιέρωσε στους νεκρούς της Μάχης, να ηχεί στα αυτιά μας, εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους Κιλκισιώτες και τις Κιλκισιώτισσες αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Σε δήλωσή του για την επετειακή εορταστική εκδήλωση ο δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτρης Κυριακίδης επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Το Κιλκίς, γιορτάζει την 109η επέτειο της Ιστορικής Μάχης του. Με το βλέμμα στραμμένο στο ένδοξο παρελθόν μας, ξαναζούμε έμπλεοι συγκινησιακής φόρτισης το θαύμα της εποποιίας του 1913, τις δραματικές στιγμές της πολεμικής έντασης με το γενναίο ελληνικό στρατό να προελαύνει ακάθεκτος στις λοφοσειρές και στον φλεγόμενο κάμπο για να υπερασπιστεί με τίμημα τη ζωή του την ιερή γη της Μακεδονίας. Οι Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες που πήραν μέρος στη Μάχη των Μαχών, η οποία έκρινε την νικηφόρα έκβαση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου απέναντι στο αήττητο μέχρι τότε βουλγαρικό στράτευμα, υπερέβησαν εαυτόν, επιδεικνύοντας ασυγκράτητη ορμή και περιφρόνηση προς το θάνατο και πέρασαν στην Αθανασία, στεφανωμένοι με Αιώνια Δόξα. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον αντλούμε έμπνευση από την ηρωική θυσία τους και οπλιζόμαστε με θάρρος για να πετύχουμε και εμείς τη δική μας υπέρβαση: Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε Ενωμένοι με κάθε ικμάδα της δύναμής μας, Αποφασισμένοι για την Ειρήνη και την Ευημερία του τόπου μας παράγοντας έργα δημιουργίας και προόδου. Το Κιλκίς, θυσιαστήριο της Ελευθερίας στις 21 Ιουνίου 1913, φωτίζει το δρόμο όλων των πολιτών του Δήμου μας προς την αξιοσύνη».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση επί της κεντρικής οδού της 21ης Ιουνίου, με το πλήθος λαού να χειροκροτεί την ελπιδοφόρα νεολαία.

Τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές ν. Κιλκίς κα Ειρήνη Αγαθοπούλου και κ. Γιώργος Φραγγίδης, ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο δήμαρχος Λατσιών Κύπρου Χρίστος Πιτταράς, ο δήμαρχος Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης, Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας «Πόντος» Ταξίαρχος κ. Βασίλειος Τσάμης, ο Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Κ. Μακεδονίας κ. Ασημάκης Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς κ. Παύλος Θωμαίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανάσιος Καριοφύλλης, οι Αντιδήμαρχοι κα Κατερίνα Ζιούτα, κ.κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου, Γιώργος Μπαλάσκας, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Θέμης Κοσμίδης, Κώστας Πουντζουκίδης και Βλάσης Κουρτίδης, οι Περιφερειακές Σύμβουλοι κες Νατάσα Σωτηριάδου και Έφη Ναβροζίδου, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Κιλκίς κ. Κωνσταντίνος Τσάγκαλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Κομμάτων και Φορέων, Πολιτιστικών Συλλόγων, κ.α.

Παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό των Ελευθερίων, που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς και κατόπιν παρέστην στην κεντρική εκδήλωση των Ελευθερίων 2022 του Δήμου Κιλκίς με τη μουσική συναυλία του δημοφιλούς καλλιτέχνη, Κιλκισιώτη Δημήτρη Μπάση, στο κατάμεστο από κόσμο Θέατρο Λόφου Αγ. Γεωργίου Κιλκίς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων