18/08/2022 18/08/2022 Περισσότεροι από 185 ναοί και μοναστήρια που τιμώνται στο όνομα της Παναγίας, βρίσκονται στην ακριτική Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας. Το Δεκαπενταύγουστο από άκρη σε άκρη σε όλη τη μητρόπολη αντηχούσαν οι καμπάνες από τις εκκλησίες. Ο Μητροπολίτης ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν όχι μόνο για την αποκατάσταση των ναών και των μοναστηριών που επλήγησαν...
18 Αυγούστου, 2022 - 16:37
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2022 - 16:57

Προσευχή του Σάμου Ευσέβιου για την προστασία των ακριτικών νησιών από την Τουρκική προκλητικότητα

Διαδώστε:
Προσευχή του Σάμου Ευσέβιου για την προστασία των ακριτικών νησιών από την Τουρκική προκλητικότητα

Περισσότεροι από 185 ναοί και μοναστήρια που τιμώνται στο όνομα της Παναγίας, βρίσκονται στην ακριτική Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας. Το Δεκαπενταύγουστο από άκρη σε άκρη σε όλη τη μητρόπολη αντηχούσαν οι καμπάνες από τις εκκλησίες. Ο Μητροπολίτης ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν όχι μόνο για την αποκατάσταση των ναών και των μοναστηριών που επλήγησαν από το σεισμό του 2020 αλλά και για την προστασία της Ελλάδας από την τουρκική προκλητικότητα.

Ειδικότερα, στη Σάμο στο όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου τιμώνται 135 Ενοριακοί Ναοί και παρεκκλήσια καθώς και 7 Ιερές Μονές. Στο νησί της Ικαρίας επ΄ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου τιμώνται 4 Ιερές Μονές και 35 Ενοριακοί Ναοί και παρεκκλήσια.  Στα νησιά των Φούρνων υπάρχουν 4 Ιεροί Ναοί επ ‘ ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου.


Επίκεντρο των εορτασμών υπήρξε το Καρλόβασι της Σάμου όπου την παραμονή της Μεγάλης Εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ευσέβιος προεξήρχε του υπαιθρίου Πανηγυρικού Εσπερινού λόγω του τραυματισμένου από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και της Ιεράς Λιτανεύσεως του Επιταφίου της Θεοτόκου στη πόλη των Καρλοβασίων. Τη Λιτάνευση του Ιερού Επιτάφιου ακολούθησαν χιλιάδες πιστοί. Ο ιεράρχης στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν στην Παναγία υπέρ της ταχείας αναστηλώσεως των 98 Ιερών Ναών που υπέστησαν καταστροφές από το σεισμό του 2020.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Μητροπολιτικός Ναός  στο Καρλόβασι σημείο αναφοράς στην Σάμο για την ιστορικότητα αλλά και για την Περιφοράς του Επιταφίου της Παναγίας  που αποτελεί λατρευτική ιδιομορφία-έθιμο πλέον από του 18ου αιώνα.

«…Επίσης να σκεπάσει και να προστατεύσει την Πατρίδα μας, τα νησιά μας και τον λαό μας από τον κίνδυνο, την προκλητικότητα, την διαρκεί ένταση, των ορατών εχθρών των γειτόνων μας, οι οποίοι αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδος μας και των νησιών μας…», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο Μητροπολίτης Σάμου ιερούργησε  στον Ιερό Ναό Αγ. Αντωνίου Άνω Βαθέος τον πλησιέστερο Ιερό Ναό του Πανηγυρίζοντος πληγωμένου από το σεισμό, Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου.

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων