02/06/2020 02/06/2020 Σήμερα Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020, η Εκκλησία μας τιμάει τον Άγιο Νικηφόρο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού (758-822), και στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου τίμησαν την προσφορά και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κυρού Νικηφόρου, ο οποίος υπηρετούσε την τοπική Εκκλησία για 21 συναπτά έτη (1988-2009). Ο διάδοχός του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός με την...
02 Ιουνίου, 2020 - 21:35
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2020 - 21:28

Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρού Νικηφόρου

Διαδώστε:
Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρού Νικηφόρου

Σήμερα Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020, η Εκκλησία μας τιμάει τον Άγιο Νικηφόρο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού (758-822), και στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου τίμησαν την προσφορά και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κυρού Νικηφόρου, ο οποίος υπηρετούσε την τοπική Εκκλησία για 21 συναπτά έτη (1988-2009).

Ο διάδοχός του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός με την ευκαιρία αυτή τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, κτήτορας και οραματιστής του οποίου υπήρξε ο μακαριστός.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το έργο του προκατόχου του με βάση το αγιογραφικό χωρίο της προς Εβραίους Επιστολής του Αποστόλου Παύλου «…μνημονεύετε τῶν ἡγουμένων ὑμῶν, οἵτινες ἐλάλησαν ὑμῖν τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ, ὧν ἀναθεωροῦντες τὴν ἔκβασιν τῆς ἀναστροφῆς μιμεῖσθε τὴν πίστιν» (Ἑβρ. ιγ´ 7) και, μεταξύ άλλων, μίλησε για τις προσπάθειες του μακαριστού για την ανέγερση, παρά τις δυσκολίες, του περικαλλούς Καθεδρικού Ναού και την αναβίωση της Μονής Δαδιάς, για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας με την παραχώρηση εκτάσεως και κτιρίων για την εγκατάσταση της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο και για τη εν γένει επιδειχθείσα πνευματική μέριμνα και φροντίδα του υπέρ του ποιμνίου.

Του ιερού Μνημοσύνου προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία στο επ’ ονόματι του Αγίου Νικηφόρου τιμώμενο Ιερό Παρεκκλήσιο του Καθεδρικού Ναού (στο βόρειο κλίτος), της οποίας προέστη ο εκ των πνευματικών τέκνων του μακαριστού, Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ζαμπουνίδης. Ακολούθησε Τρισάγιο επί του τάφου, ο οποίος βρίσκεται μπροστά από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό. 

 

 

Βιογραφικό σημείωμα μακαριστού Μητροπολίτου

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κυρός Νικηφόρος, κατά κόσμον Αθανάσιος Αρχαγγελίδης, γεννήθηκε στις Φέρρες του Έβρου το 1931. Σπούδασε την Θεολογία στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1956 και Πρεσβύτερος στις 12 Νοεμβρίου 1961 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Νικηφόρο. Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως Εφημέριος στις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Βερροίας. Επίσης διηκόνησε ως Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Στις 19 Νοεμβρίου 1988 εξελέγη και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος. Εκοιμήθη στις 4 Οκτωβρίου 2009.

 

 

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων