29/07/2020 29/07/2020 «Ζούμε σε μια εποχή που ανατρέπονται αξίες και αρχές και που το υλιστικό φρόνημα και η αποιεροποίηση επιχειρούν να επικρατήσουν και στο χώρο της επιστήμης» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ενώ συνέχισε «Όμως ο Άγιος Παντελεήμων ως ιατρός, ως ιαματικός, ως Μεγαλομάρτυς γίνεται πρότυπο για...
29 Ιουλίου, 2020 - 13:14
Τελευταία ενημέρωση: 29/07/2020 - 12:43

«Ζούμε σε μια εποχή που ανατρέπονται οι αξίες και οι αρχές»

Διαδώστε:
«Ζούμε σε μια εποχή που ανατρέπονται οι αξίες και οι αρχές»

«Ζούμε σε μια εποχή που ανατρέπονται αξίες και αρχές και που το υλιστικό φρόνημα και η αποιεροποίηση επιχειρούν να επικρατήσουν και στο χώρο της επιστήμης» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ενώ συνέχισε «Όμως ο Άγιος Παντελεήμων ως ιατρός, ως ιαματικός, ως Μεγαλομάρτυς γίνεται πρότυπο για τους επιστήμονες και ιδιαίτερα για τους ιατρούς κάθε εποχής… Δύο σημαντικές θέσεις αναδεικνύονται μέσα από τη ζωή του Αγίου Παντελεήμονος. Η πρώτη, ότι η πίστη συμπληρώνει την επιστήμη χωρίς να συγκρούεται μαζί της και η δεύτερη, ότι κάθε επιστήμονας και ιδιαίτερα ο ασκών την ιατρική οφείλει να διακονεί τον συνάνθρωπό του με αγάπη, ως εικόνα Θεού».

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε την ομιλία του στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελακίων, όπου και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγησε τους άρτους, επ´ ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Παντελεήμονος λέγοντας: «Όπως και σε άλλες εποχές ευτυχώς και σήμερα υπάρχουν πολλοί πιστοί και ευλαβείς θεράποντες της ιατρικής, οι οποίοι ομολογούν ότι η πίστη τους στο Χριστό είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο εδράζεται το επιστημονικό τους έργο και το ιερό τους καθήκον…»

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον ωσαύτως πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Νέων Ψαθάδων, παρουσία του Βουλευτού Έβρου Αναστασίου Δημοσχάκη και του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, και ωμίλησε επί των αγιογραφικών χωρίων «μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί παρακληθήσονται…» (Ματθ. ε’ 7) και «ασθενούντας θεραπεύετε, δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε…» (Ματθ. ι’ 8).

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του μεθέορτου Εσπερινού στο χωριό Παλιούρι, του τέως Δήμου Μεταξάδων, όπου τιμάται ο Μεγαλομάρτυς Άγιος Παντελεήμων στον παλαιό μεταβυζαντινό Ναό, δείγμα της ευλάβειας και της βαθειάς πίστης των προγόνων μας και επεσήμανε την ανάγκη αποκατάστασης του μνημείου.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων