24/09/2020 24/09/2020 Πραγματοποιήθηκαν χθες (23.9.2020) στους Ναούς της ενορίας Μπανάτου Ζακύνθου, κυρίως δε στον Ναό της Φανερωμένης, επισκευές από διάφορα συνεργεία, που αφορούσαν ζημιές, προερχόμενες από το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού Κυκλώνα “Ιανός”, στις 18.9.2020. Άλλα δύο σημεία που πληγώθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία είναι το Α’ Νεκροταφείο Ζακύνθου και το κοιμητήριο Γαϊτανίου. Λυγίζει η καρδιά και φρίττει...
24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:26
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2020 - 11:37

Ζημιές σε ναούς και κοιμητήρια της Ζακύνθου

Διαδώστε:
Ζημιές σε ναούς και κοιμητήρια της Ζακύνθου

Πραγματοποιήθηκαν χθες (23.9.2020) στους Ναούς της ενορίας Μπανάτου Ζακύνθου, κυρίως δε στον Ναό της Φανερωμένης, επισκευές από διάφορα συνεργεία, που αφορούσαν ζημιές, προερχόμενες από το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού Κυκλώνα “Ιανός”, στις 18.9.2020. Άλλα δύο σημεία που πληγώθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία είναι το Α’ Νεκροταφείο Ζακύνθου και το κοιμητήριο Γαϊτανίου.

Λυγίζει η καρδιά και φρίττει η ψυχή του καθενός αν δεν το πώς κατήντησε το Α’ Νεκροταφείο μετά το πέρασμα του κυκλώνα. Ένα νεκροταφείο στου οποίου τον κοιμητηριακό ναό θησαυρίζεται άφθαρτο το σκήνωμα του Αγίου Θεοφίλου του Ζακυνθίου και χαρακτηρίζεται ως υπαίθριο μουσείο, με εκθέματα καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας. 

Σε μια έκταση 70 στρεμμάτων το Α΄ Νεκροταφείο Ζακύνθου περικλείει εντυπωσιακά έργα γλυπτικής σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Δημητριάδης και ο Ιάκωβος Μαλακατές, αλλά και λαϊκών τεχνιτών του νησιού, ενώ μέσα υπάρχουν τάφοι φιλελλήνων και άλλων πολύ σημαντικών προσώπων.

Όσον αφορά το Μπανάτο, σύμφωνα με τον Πρωτοπρεσβύτερο της ενορίας και υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, Παναγιώτη Καποδίστρια, συνεργείο σκεπάδων εργάστηκε για την στέγη της Φανερωμένης, άλλο για τα σπασμένα τζάμια σε Παναγούλα και Φανερωμένη και άλλο για την καθαριότητα στις δύο πλατείες των Ναών από φερτά υλικά και σπασμένα δέντρα.

Ο ίδιος δηλώνει, βέβαια, πως κρίνοντας από όσα ζουν άλλες περιοχές της πατρίδας μας από το “Ιανό”, εκείνοι έπαθαν τα λιγότερα. «Προσευχόμαστε για την ανακούφιση των παθόντων και την παρηγορία των πενθούντων», ανέφερε ο π. Παναγιώτης.

 

Οι ζημιές στο νησί

Στο μεταξύ, το νησί επισκέφθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Μηλιώτης, προκειμένου να δει τις ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, αλλά και για να συζητήσει για θέματα συντονισμού με τα αρμόδια στελέχη και τους υπαλλήλους της Π.Ε. Ζακύνθου. Ο κ. Μηλιώτης μίλησε για τις ζημιές που προκλήθηκαν και στα δύο νησιά, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, κα τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος που δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί.

«Πράγματι στις μέρες αυτές που περάσαμε, η κοινωνία δέχθηκε μια τεράστια απειλή. Ως Πολιτική Προστασία έπρεπε να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία για να γλιτώσει τον θάνατο. Τα χωριά δέχτηκαν ριπές ανέμου που έφταναν τα 12 μποφόρ με καταιγίδα. Αυτές ήταν πρωτόγνωρες συνθήκες. Είμαι ικανοποιημένος που συμμετείχα σε αυτή την κοινή προσπάθεια και δεν μας δηλώθηκε κάποιος τραυματισμός ή θάνατος από αυτό το καιρικό φαινόμενο», δήλωσε στην ζακυνθινή εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ» ο κ. Μηλιώτης.

Ο κ. Μηλιώτης πρόσθεσε ότι ήδη κλιμάκια μηχανικών του υπ. Υποδομών βρίσκονται στη Ζάκυνθο. «Γίνεται μια αποτύπωση και οριοθέτηση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουμε υποχρέωση στη δημόσια διαχείριση να έχουμε συνέπεια και καθαρή αποτύπωση από οικονομικής πλευράς», τόνισε ο κ. Μηλιώτης και πρόσθεσε ότι και την Τετάρτη συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονταν πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν και τις τελευταίες ζημιές στο δίκτυο. Για τις ζημιές στο Α’ Νεκροταφείο, ο κ. Μηλιώτης είπε: «Είναι ένα σοβαρό θέμα. Θα πρέπει οι δομές του Δήμου να βάλουν ιδιωτικά συνεργεία άμεσα, γιατί είναι χώρος τιμής και υπάρχει κίνδυνος».

  • Οι φωτογραφίες από το Κοιμητήριο Γαϊτανίου είναι από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαϊτανίου, Λευτέρη Στήνιο.
  • Oι φωτογραφίες από το Α’ Νεκροταφείο είναι του ioniantv.gr
  • Oι φωτογραφίες από το Μπανάτο είναι από το nyxthimeron.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων