03/12/2019 03/12/2019 Ένα πολύ χρήσιμο και με πολλά διδάγματα βιβλίο που αφορούσε τον Ηλείο αγωνιστή του 1821 Χαράλαμπο Βιλαέτη παρουσιάστηκε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου το απόγευμα στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας Πύργου. Για την έκδοση του βιβλίου συνεργάστηκαν η Φιλαρμονική Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ» και η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας ενώ την συγγραφή επιμελήθηκε ο Φιλόλογος και ιστορικός ερευνητής Γιώργος...
03 Δεκεμβρίου, 2019 - 22:38
Τελευταία ενημέρωση: 03/12/2019 - 21:56

Ένα βιβλίο για τον Ηλείο αγωνιστή του 1821

Διαδώστε:
Ένα βιβλίο για τον Ηλείο αγωνιστή του 1821

Ένα πολύ χρήσιμο και με πολλά διδάγματα βιβλίο που αφορούσε τον Ηλείο αγωνιστή του 1821 Χαράλαμπο Βιλαέτη παρουσιάστηκε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου το απόγευμα στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας Πύργου. Για την έκδοση του βιβλίου συνεργάστηκαν η Φιλαρμονική Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ» και η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας ενώ την συγγραφή επιμελήθηκε ο Φιλόλογος και ιστορικός ερευνητής Γιώργος Κουρκούτας.

Στην λιτή εκδήλωση ενεργή παρουσία είχε η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη και Προβολή του 1821 στην Ηλεία όπου τα ιδρυτικά της μέλη Θανάσης Αναγνωστόπουλος και Φώτης Βερβίτας ντύθηκαν με τις αυθεντικές φορεσιές των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης καθώς και με αυθεντικά άρματα της περιοχής ενώ σύντομο χαιρετισμό έκανε εκ μέρους της Ομάδας ο Οργανωτικός Υπεύθυνος Θοδωρής Λάμπρος.

 

 

Η πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής και το ενδιαφέρον για το 1821

Στην έναρξη της εκδηλώσεως τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού εις μνήμην του ήρωος, ενώ ακολούθως το μέλος της Φιλαρμονικής κ. Κυριάκος Κυριακόπουλος απήγγειλε 2 τραγούδια που αφορούν τον Βιλαέτη και καταγράφονται στις σελίδες του βιβλίου.

Θανάσης Δασκόπουλος:

«Η Φιλαρμονική τιμά

όπως αρμόζει τον Χ. Βιλαέτη»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου Θανάσης Δασκόπουλος που περιέγραψε την όλη προσπάθεια ανάδειξης του Βιλαέτη. Αυτή ξεκίνησε με την οργάνωση της σχετικής εκδηλώσεως στο Λαντζόι του Δήμου Πύργου κάθε Μάιο, με την συνεργασία της Φιλαρμονικής, του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» και του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων » Η Φιλαρμονική Πύργου κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το βιβλίο για τον Ηλείο αγωνιστή του 1821 Χαράλαμπο Βιλάετη. Με αυτή μας την προσπάθεια πιστεύω οτι καταφέραμε να τιμήσουμε τον Χ. Βιλαέτη όπως του αρμόζει και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ως Φιλαρμονική Πύργου».

 

 

Μητροπολίτης Ηλείας:

«Σημαντικό το έργο της Φιλαρμονικής Πύργου»

Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, που τόνισε το πολιτιστικό έργο της Φιλαρμονικής Πύργου και εξήρε την ερευνητική προσπάθεια του συγγραφέα του βιβλίου κ. Γεωργίου Κουρκούτα, που δείχνει ανάλογο ενδιαφέρον στην γενικότερη προβολή της Ηλειακής Ιστορίας.

Τάκης Αντωνακόπουλος:

«Θα αναδείξουμε τον τόπο θυσίας του ήρωα»

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος κ.Τάκης Αντωνακόπουλος, που αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια που στηρίζει και η νέα Δημοτική Αρχή, για να αποκτήσει η πόλη και ο ευρύτερος Δήμος την δική του θέση στην ιστορική πορεία. Για τον σκοπό αυτό και θα αναβαθμιστεί η εορτή μνήμης για τον Βιλαέτη, ενώ για το 2021 ο Δήμος Πύργου θα κινηθεί προς ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος του 1821, με απώτερο στόχο την διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητος του τόπου.

Νίκος Κοροβέσης:

«Να αναδειχθούν οι ηρωϊκές μορφές του τόπου»

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κοροβέσης, που εκδήλωσε το άμεσο ενδιαφέρον της Περιφέρειας για το 1821, τμήμα του οποίου είναι και η παρουσίαση ηρώων της Ηλείας, όπως ο Βιλαέτης.

Γιώργος Κουρκούτας:

«Συλλογική προσπάθεια το βιβλίο»

Στην σύντομη παρέμβασή του ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γεώργιος Κουρκούτας αναφέρθηκε στους ανθρώπους που βοήθησαν την όλη του προσπάθεια και αποτελεί αυτό το βιβλίο αφορμή μεγαλύτερης ενασχόλησης για το 1821. Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως προβλήθηκε στην αίθουσα ο πίνακας του ζωγράφου και αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής κ. Στάθη Θεοδόση με θέμα την Μάχη του Λαντζοΐου.

Θοδωρής Λάμπρος:

«Τον Χ. Βιλαέτη δεν τον τιμούμε με ένα μνημόσυνο»

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε και ο οργανωτικός υπεύθυνος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για το 1821 Θοδωρής Λάμπρος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ηλείας για την αμέριστη συμπαράστασή του στην Ομάδα Πρωτοβουλίας όπου την έχει συμπεριλάβει και σε όλες της εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει η Ι.Μ. για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, τόνισε οτι στόχος της Ομάδας Πρωτοβουλίας είναι η προβολή της ιστορίας του 1821 στην Ηλεία και η δημιουργία ενός Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης που θα πάρει σάρκα και οστά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο κ. Αντωνακόπουλο ο Θοδωρής Λάμπρος τόνισε οτι θα πρέπει να αναδειχθούν οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Χ. Βιλαέτη τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Τον Χαράλαμπο Βιλαέτη δεν τον τιμούμε με ένα μνημόσυνο. Τον τιμούμε με συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις έτσι ώστε ο κόσμος να μαθει για τον ήρωα και να τον κρατήσει ζωντανό μέσα του όπως και το 1821 γενικότερα.».

Πρόσθεσε δε οτι η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα προτείνει στην Δημοτική αρχή να πραγματοποιηθεί μια αναπαράσταση της ιστορικής μάχης με την συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων και συλλόγων ιστορικής αναβίωσης ώστε η όλη εκδήλωση να αναβαθμιστεί και να καταστεί μια εκδήλωση αντάξια του ονόματος του Χ. Βιλαέτη.

Αξίζει να σημειωθεί οτι από την Ομάδα Πρωτοβουλίας συμμετείχαν τα ιδρυτικά της μέλη Θανάσης Αναγνωστόπουλος και Φώτης Βερβίτας οι οποίοι είχαν ντυθεί με τις παραδοσιακές φορεσιές των αγωνιστών του 1821 όπως και με αυθεντικά άρματα της Ελληνικής Επανάστασης. Τα δυο μέλη της Ομάδας μας κάθονταν δίπλα από τον πίνακα όπου απεικόνιζε την ιστορική μάχη στο Λαντζόι και στο τέλος απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων από την αξιοπρεπή παρουσία τους.

Αθαν. Φωτόπουλος:

«Το 1821 πρέπει να το μελετήσουμε

μέσα από τους πρωταγωνιστές του»

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο Πανεπιστημιακός κ. Αλέξιος Καράμπελας, ήταν ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος. Ο κ. Φωτόπουλος παρουσίασε την ιστορική διαδρομή του Βιλαέτη και της πόλεως του Πύργου στα προεπαναστατικά χρόνια, ενώ επεσήμανε πολλές από τις άγνωστες ερμηνείες της Ιστορίας. Αφού συνεχάρη τον συγγραφέα για τον τρόπο προβολής των πηγών, ανέφερε ότι μπορούμε να αντλήσουμε πολλά διδάγματα για τον Νέο Ελληνισμό μέσα από την μελέτη του έργου και της ζωής των ηρώων, όπως ο Βιλαέτης, χωρίς να φοβόμαστε να θίξουμε «ευαίσθητες» πλευρές της Ιστορίας. να φοβόμαστε να θίξουμε «ευαίσθητες» πλευρές της Ιστορίας. Τον επίλογο στην εκδήλωση έκανε ο κ. Αλέξιος Καράμπελας, που τόνισε την αξία της Ιστορικής Μνήμης στην εποχή μας. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου και με τις καλύτερες εντυπώσεις από όλους για την έκδοση ενός ξεχωριστού βιβλίου.

 

 

Παρουσίες

Στην είσοδο της αιθούσης υπήρχε χώρος για παρουσία και προμήθεια του βιβλίου «Χαράλαμπος Βιλαέτης (1780-1821)-Ο Ήρωας οπλαρχηγός του Πύργου». Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για το μορφωτικό και πολιτιστικό έργο της Φιλαρμονικής «Απόλλων».

Ανάμεσα στους άλλους το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ κ. Ιωάννης Μπλούνας, ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος, ο τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κώστας Λούρμπας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Α. Ηλείας κ. Σωτήριος Γαραντζιώτης, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Ηλείας κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδος κ. Κωνσταντίνος Χριπάτσιος, ο Ιστορικός κ. Βύρων Δάβος, ο εκδότης του «Παρατηρητή» και λογοτέχνης κ. Γιάννης Νικολόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ηλίας Παπαγγελής, ο τ. Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Β. Βασιλειάδης, οι τ. Αντιδήμαρχοι Πύργου κ. Σπύρος Μπαμπής και Κωνσταντίνος Μποσμής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών κ. Αντώνης Χατζηδάκης, ο εκπρόσωπος του ΔΣ του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας κ. Θεοφάνης Παπαδόπουλος, η τ. Πρόεδρος Εταιρείας Ηλειακών Μελετών κ. Ευγενία Χριστοπούλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γορτυνίων Ηλείας κ. Γεώργιος Μπράμος, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Παλαιμάχων Κορέας Νομού Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Φάρος, ο τ. Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλείας κ. Γεώργιος Νικολακόπουλος, η σύζυγος του τ. Δημάρχου Πύργου κ. Λιλίκα Δημητρακοπούλου, ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας κ. Γεώργιος Μαραγκός, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Παρατάξεως «Αναγένεσις» κ. Αγαθοκλής Κωτσάκης κ.ά.

 

ΠΗΓΗ: ILIAWEB

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων