Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων
11 Αυγούστου, 2021

Λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνα στα καντούνια της Κέρκυρας

Διαδώστε:

Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 11η Αυγούστου 2021, στην Κέρκυρα  για τη διάσωση του νησιού, με τη θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος από την απειλή των Αγαρηνών το 1716.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας & Παξών κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό της 10ης Αυγούστου και εις την ομιλία του έλαβε αφορμή από το ανάγνωσμα της Εξόδου, το οποίο έλεγε για την περίπτωση του Μωυσή, τότε που αντιπαρατάχθηκε ο λαός του Ισραήλ έναντι των Αμαλητικών και όσο ο Μωυσής είχε εκτεταμένα τα χέρια του σε σχήμα Σταυρού οι Ισραηλίτες νικούσαν τον στρατό του Αμαλήκ. Όταν κουραζόταν και τα χέρια του έπεφταν κάτω, τότε ο στρατός του Αμαλήκ νικούσε. Γι’ αυτό και κράτησαν δύο άντρες τα χέρια του εκτεταμένα έως ότου ο στρατός του Ισραήλ να κερδίσει την μάχη.

Στη περίπτωση μας κατά αυτόν τον θαυματουργικό τρόπο ο Άγιος Σπυρίδωνας μετά από την παράκληση του πιστού κερκυραϊκού λαού, εφανερώθη στο φρούριο της Κέρκυρας και απέτρεψε τον τουρκικό στρατό να καταλάβει ολοκληρωτικά το νησί. Όμως οι άνθρωποι τότε διέθεταν αληθινή πίστη εις τον Τριαδικό Θεό και δεν είχαν εκπτώσεις στη ζωή τους γύρω από την πίστη. Δυστυχώς σήμερα στη ζωή του νεοέλληνα παρείσφρησε η εγωπάθεια, ο πλουτισμός και η σαρκολατρεία και η πίστη στον Θεό παραμελήθηκε στη άκρη, καθώς θεωρείται περιττή.

Στη σημερινή Θεία λειτουργία της 11ης Αυγούστου, η οποία κατά παράδοση τελείται την 6η πρωινή λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος και στην ομιλία του αναφέρθη στα χαρίσματα του καλού ποιμένος, λαβών αφορμή από την ευαγγελική περικοπή. Ο ίδιος αναλογίστηκε εάν σήμερα εμείς οι ποιμένες διασώζουμε όλα αυτά τα χαρίσματα του καλού ποιμένος, σε σχέση με τον αληθινό ποιμένα Ιησού Χριστό, αλλά και σε σχέση με τους ποιμενόμενους και ποια ευθύνη έχουν οι σύγχρονοι ποιμένες και το ποίμνιο έναντι αυτής της αληθινής σχέσης με τη συμφωνία που έκανε ο Θεός πατέρας με το λαό του «Εγώ έσομαι Θεός και υμείς έσεσθε μοί λαός, Εγώ έσομαι εις πατέρα και υμείς έσεσθε μοί εις υιούς και θυγατέρας». Αυτή είναι η βιωματική σχέση και κοινωνία αληθινού ποιμένος και ποιμνίου. Ο πνευματικός λίβας, ο οποίος φύσηξε από τη δύση, με τις ποικίλες ιδεολογίες μάρανε πνευματικά αυτή τη σχέση ποιμένος και ποιμνίου. Σήμερα, το ποίμνιο ζητεί από τον ποιμένα του και την εκκλησία του την επίλυση των υλικών ζητημάτων, αδιαφορώντας για τα πνευματικά. Σήμερα ο ορθόδοξος ελληνικός λαός έχει επηρεαστεί από την αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα, η οποία θέλει να διαρρήξει την σχέση των ανθρώπων με την εκκλησία. Σήμερα ακόμη και οι κρατούντες με τα διάφορα αντιεκκλησιαστικά νομοθετήματα, με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού φράσουν την πύλη της εκκλησίας και τον δίαυλο επικοινωνίας με το ποίμνιο της. Όμως ας θυμηθούμε όταν σκλήρυνε της καρδιές των ηγετών ο Θεός, το έκανε μόνο και μόνο για να τους επισκεφθεί και να αποτινάξει την σκλήρυνση των καρδιών τους με επώδυνες πνευματικές καταστάσεις οι οποίες δεν άγγιζαν μόνο τους ηγέτες αλλά ατυχώς και τον λαό. Ο Μητροπολίτης κλείνοντας υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδος κάηκε. Ακολουθεί δυστυχία, φτώχεια και πολλαπλές ασθένειες. Τι άλλο περιμένουμε για να ανανήψουμε; Ας αφυπνιστούμε λοιπόν κυβερνώντες και κυβερνώμενοι και ας επιστρέψουμε στην ειλικρινή μετάνοια και στο δρόμο της Χάριτος του Θεού. Η ψυχοσύνθεση του Έλληνα δεν αντέχει την απομάκρυνση του από το δρόμο της πίστεως και της εκκλησίας του Χριστού. Ευχήθηκε ο Άγιος Σπυρίδωνας να είναι πρεσβευτής εις τον Κύριον μας Ιησού Χριστό.

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας έγινε μικρή περιφορά του Ιερού λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος πέριξ του Ιερού προσκυνήματος και στην τοποθέτηση του εις την θύρα για τριήμερο προσκύνημα, πραγματοποιήθηκε ικετευτική δέηση για την κατάπαυση των πυρκαγιών και την απαλλαγή της ανθρωπότητας από τον πειρασμό της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι κατά το τριήμερο προσκύνημα, θα τελούνται ιερές ακολουθίες και αγρυπνίες τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα για την μη μετάδοση του κορωνοϊού.

Διαδώστε: