05/05/2023 05/05/2023 Εκατοντάδες πιστοί συρρέουν και φέτος για να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανο του Αγίου Εφραίμ του θαυματουργού στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίου Εφραίμ Όρους Αμώμων της Νέας Μάκρης, όπου σήμερα, Παρασκευή 5 Μαϊου, τιμήθηκε πανηγυρικά η μνήμη του. Το πρωί τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ....
05 Μαΐου, 2023 - 13:43

Νέα Μάκρη: Τον Άγιο Εφραίμ τον θαυματουργό πανηγύρισε η ομώνυμη Ιερά Μονή – Πλήθος πιστών προσκύνησε το ιερό λείψανο (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Νέα Μάκρη: Τον Άγιο Εφραίμ τον θαυματουργό πανηγύρισε η ομώνυμη Ιερά Μονή – Πλήθος πιστών προσκύνησε το ιερό λείψανο (ΦΩΤΟ)

Εκατοντάδες πιστοί συρρέουν και φέτος για να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανο του Αγίου Εφραίμ του θαυματουργού στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίου Εφραίμ Όρους Αμώμων της Νέας Μάκρης, όπου σήμερα, Παρασκευή 5 Μαϊου, τιμήθηκε πανηγυρικά η μνήμη του.

Το πρωί τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Εν συνεχεία τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, Λήμνου κ. Ιεροθέου, Λαγκαδά κ. Πλάτωνος και του Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου.

Την ώρα του Κοινωνικού τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος με θέμα: “Η λατρεία και η εορτή ως έκφραση της Εκκλησίας”.

Ακολούθησε σύντομη λιτάνευση στους χώρους της πανηγυριζούσης Ιερά Μονής. Η ροή των πιστών που προσήλθαν στην πανήγυρη του Αγίου ήταν ακατάπαυστη.

Διαβάστε επίσης: Λαοθάλασσα πιστών κατακλύζει την Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη (ΦΩΤΟ)

Ο Άγιος Εφραίμ, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Μόρφης, γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 μ.Χ. σε ειδυλλιακή τοποθεσία , κοντά στον Ληθαίο ποταμό. Έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία μαζί με τα άλλα εφτά αδέλφια του, τη δε φροντίδα τους, μετά τον Θεό, ανέλαβε η ευσεβής μητέρα του. Σε ηλικία 14 ετών, για να αποφύγει τον εξισλαμισμό και τα γενιτσαρικά σώματα, εισήλθε στην ακμάζουσα τότε σταυροπηγιακή Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου του όρους των Άμωμων (Καθαρών) της Αττικής.

Ο Άγιος Εφραίμ ακολούθησε με ένθεο ζήλο τον Χριστό, και διέπρεψε με την λαμπρότητα της ζωής του και τους πόνους της αθλήσεως του στο ορός των Άμωμων Αττικής (Περιοχή Νέας Μάκρης). Αξιώθηκε ακόμα να λάβει το μέγα Μυστήριο της Ιεροσύνης και το χάρισμα να υπηρετεί το άγιο θυσιαστήριο, σαν άγγελος Θεού, με φόβο Θεού και πολλή κατάνυξη.

Το 1416 οι Τούρκοι εισέβαλαν και λεηλάτησαν την Αττική και ανάγκασαν το Δούκα των Αθηνών να δηλώσει υποταγή στο Σουλτάνο. Το 1424 μ.Χ. οι Τούρκοι εισέβαλαν βιαίως στη Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έσφαξαν όλους τους Πατέρες της Μονής. Ο Άγιος απουσίαζε στη σπηλιά του πάνω στο βουνό για προσευχή και μόλις επέστρεψε αντίκρισε έντρομος τα πτώματα των Πατέρων. Αφού τους έθαψε, ακολούθως θρήνησε γοερώς.

Τον επόμενο χρόνο, την 14η Σεπτεμβρίου 1425, επανήλθαν οι βάρβαροι και βρήκαν τον Άγιο. Τον συνέλαβαν και άρχισαν τα μαρτύρια του, που τελείωσαν στις 5 Μαΐου 1426 μ.Χ. ήμερα Τρίτη και ώρα 9 το πρωί. Τον κρέμασαν ανάποδα σ’ ένα δένδρο, που σώζεται ακόμα, τον κάρφωσαν στα πόδια και το κεφάλι, και τέλος το καταπληγωμένο και μαρτυρικό σώμα του το διαπέρασαν με αναμμένο ξύλο και έτσι παρέδωσε την αγία του ψυχή στον στεφανοδότη Χριστό.

Μετά από μισή χιλιετία ευδόκησε ο φιλάνθρωπος Θεός και φανερώθηκαν, ύστερα από πολλές εμφανίσεις του ιδίου του Αγίου Εφραίμ και πολλών άλλων θαυμαστών γεγονότων, όλα όσα σήμερα γνωρίζουμε, τα οποία επιβεβαιώθηκαν με την εύρεση των μαρτυρικών και χαριτόβρυτων λειψάνων του Αγίου στις 3 Ιανουαρίου 1950.

Άγιος Εφραίμ και το μαρτύριό του”

Η Μονή του Αγίου Εφραίμ στο όρος Αμώμων Αττικής είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια. Στο βίντεο της Pemptousia TV που ακολουθεί, η σειρά ντοκιμαντέρ “Άγιος Εφραίμ και το μαρτύριό του”, μας βοηθά να περιηγηθούμε στην Ιερά Μονή και να μάθουμε για τις μαρτυρικές στιγμές του Αγίου αλλά και στο πώς ανακαλύφθηκε το ευωδιάζων σκήνωμά του.

Τα δύο μέρη του ντοκιμαντέρ θα προβληθούν σήμερα στην ψηφιακή τηλεόραση της Pemptousia.tv.

Αναλυτικά στις:

16:15 Ντοκιμαντέρ – O Άγιος Εφραίμ και το μαρτύριό του (Α’ ΜΕΡΟΣ)

16:40 Ντοκιμαντέρ – O Άγιος Εφραίμ και το μαρτύριό του (Β’ ΜΕΡΟΣ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων