12/12/2021 12/12/2021 Την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία, τιμά και εορτάζει την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά. «Οι αταίριαστοι κι οι...
12 Δεκεμβρίου, 2021 - 13:12
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2021 - 15:03

Θεία Λειτουργία & μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά Σπυρίδωνος

Διαδώστε:
Θεία Λειτουργία & μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά Σπυρίδωνος

Την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία, τιμά και εορτάζει την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

«Οι αταίριαστοι κι οι περιθωριακοί γίνονται μέτοχοι του μεγάλου δείπνου»

Τη διακονία του Θείου Κηρύγματος υπούργησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Διονύσιος Νικολαΐδης, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στα νοήματα της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «το μεγάλο δείπνο είναι η απολυτή ανατροπή των βεβαιοτήτων, καθώς τελικά οι αταίριαστοι και περιθωριακοί γίνονται μέτοχοι και αυτό γιατί έχουν συναίσθηση της αμαρτωλότητας τους, γιατί εκείνοι δεν έκριναν το εαυτός τους άξιο».

Είναι η ώρα να μεταφέρουμε το κέντρο βάρους της ύπαρξης μας, από τον εαυτό μας στον Χριστό και τους ελάχιστους αδελφούς. Με ταπείνωση, συντριβή και θυσιαστική αγάπη να αφήσουμε πίσω τα υποκατάστατα και τις ψευδαισθήσεις της αυτοδικαίωσης και να αποδεχτούμε την ανοικτή πρόσκληση που ο Κύριος διαρκώς μας απευθύνει στο τραπέζι της χαράς που χωράει τους πάντες».

Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Σπυρίδωνος Τραντέλλη

Προς της απολύσεως και μέσα σε κλίμα συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε και το καθ’ έτος τελούμενο Αρχιερατικό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος (Τραντέλλη), ο οποίος και εποίμανε θεοφιλώς την επαρχία του Λαγκαδά επί 42 συναπτά έτη και εκοιμήθη το έτος 2009.

Μεταξύ άλλων που προσήλθαν για να τιμήσουν τον εορταζόμενον Άγιον και τη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου, ήταν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, οι κατά σάρκα συγγενείς του, καθώς επίσης πνευματικά τέκνα και συνεργάτες του αειμνήστου Μητροπολίτου.

«Ό,τι έχουμε σαν Μητρόπολη το οφείλουμε σε εκείνον»

 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων, σκιαγράφησε με θερμούς λόγους τα χαρίσματα του κεκοιμημένου προκατόχου του, κάνοντας αναφορά τόσο για την απλότητα και την ταπεινοφροσύνη που είχε, όσο και για την αγωνιστική προσωπικότητά καθώς και το πλούσιο πνευματικόν, ποιμαντικόν, και φιλανθρωπικόν έργον που επετέλεσε καθ΄ όλην την διάρκειαν της ποιμαντορίας του, σημειώνοντας ότι «εργάστηκε με αυτοθυσία για να οικοδομήσει τόσο πνευματικά αλλά και υλικά τον λαό της Μητροπόλεως μας. Ό,τι έχουμε σαν Μητρόπολη το οφείλουμε σε εκείνον ο οποίος και έθεσε τα θεμέλια της νεοσύστατης τότε Μητροπόλεως Λαγκαδά».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε μερικές προσωπικές του εμπειρίες από την συνεργασία τους στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ καταλήγοντας επεσήμανε και τόνισε το πόσο ζηλωτής Πατριώτης ήταν ο μακαριστός προκάτοχος του και με πόσο αγάπη και σθένος προστάτευε και πίστευε στα ιδεώδη του Ελληνισμού και της Μακεδονίας μας.

Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας και του Μνημόσυνου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Ιερό Παρεκκλήσιον του Αγίου Σπυρίδωνος (εντός του Μητροπολιτικού Ναού), όπου και τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Ιεράρχου, ευχαριστώντας όλους όσους παρέστησαν την σημερινή ημέρα και τίμησαν τη μνήμη του προκατόχου του.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων