19/05/2019 19/05/2019 Με αφορμή της συμπληρώσεως 100 ετών από της ανέσπερης Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τελέσθηκε την Κυριακή, 19 Μαΐου ε.έ., εις τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου...
19 Μαΐου, 2019 - 14:05

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τη Γενοκτονία στη Θεσσαλονίκη

Διαδώστε:
Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τη Γενοκτονία στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή της συμπληρώσεως 100 ετών από της ανέσπερης Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τελέσθηκε την Κυριακή, 19 Μαΐου ε.έ., εις τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στεφάνου, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου, και εν συνέχεια Επιμνημόσυνη Δέηση στην μνήμη των 353.000 σφαγιασθέντων Ελλήνων του Πόντου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην ακουσθήσα Ευαγγελική Περικοπή όσο και στην σημερινή μαύρη επέτειο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, κάνοντας ένα παραλληλισμό με την σημερινή εποχή και τους ανθρώπους, σημειώνοντας ότι το «φαινόμενο της παραλυσίας» είτε πνευματικής, είτε ηθικής, αποτελεί ένα διαχρονικό γεγονός και γι΄ αυτό τον λόγο χρειάζεται εγρήγορση, ώστε με ομόνοια και αγάπη, να παραμένουμε ενωμένοι με την παράδοση της Πατρίδος και της Ορθοδόξου Εκκλησία μας, μεταλαμπαδεύοντας αυτά τα ιδανικά και στα παιδιά μας.

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών παρέστησαν οι Υφυπουργοί Μακεδονίας – Θράκης κα. Ελευθερία Χατζηγεωργίου και Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, οι Αρχές του Τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Μπουτάρη και της Στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς επίσης και αντιπροσωπείες των Ποντιακών Ομοσπονδιών, και Συλλόγων Παλιννοστούντων ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, καθώς επίσης και πλήθος πιστών. Προ της περατώσεως του Ιερού Μνημοσύνου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού, ανέφερε ότι στον αγώνα που δίνει ο ποντιακός ελληνισμός, όλοι πρέπει να σταθούμε δίπλα τους για να πετύχουμε την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Στόχος μας όμως δεν είναι ο ρεβανσισμός και η εκδίκηση, αλλά μία ειλικρινής συγνώμη, η οποία και θα αποτελεί την δικαίωση των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στη μνημείο των προμάχων του ποντιακού ελληνισμού, άγαλμα του Πόντιου παπά και δασκάλου, στο κηπάριο της οδού Ερμού (πλατεία Αγίας Σοφίας), ενώ άγημα του Στρατού παιάνιζε εμβατήρια.

Δείτε φωτογραφικό υλικό εδώ

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων