09/11/2020 09/11/2020 Εορτάστηκε στη Χίο με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων η Επέτειος των εκατό χρόνων από της Οσιακής Κοιμήσεως του Αγίου Ιεράρχου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, ο οποίος άρρηκτα συνδέθηκε με τη Χίο, αφού ως λαϊκός διετέλεσε Δάσκαλος στο χωριό Λιθί και, στη συνέχεια, εκάρη Μοναχός στην Ιερά Νέα Μονή, της οποίας υπήρξε και Γραμματεύς και εχειροτονήθη Διάκονος...
09 Νοεμβρίου, 2020 - 14:10
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2020 - 14:19

Ο Μητροπολίτης Χίου στο χωρίο που ήταν δάσκαλος ο Άγιος Νεκτάριος

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Χίου στο χωρίο που ήταν δάσκαλος ο Άγιος Νεκτάριος

Εορτάστηκε στη Χίο με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων η Επέτειος των εκατό χρόνων από της Οσιακής Κοιμήσεως του Αγίου Ιεράρχου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, ο οποίος άρρηκτα συνδέθηκε με τη Χίο, αφού ως λαϊκός διετέλεσε Δάσκαλος στο χωριό Λιθί και, στη συνέχεια, εκάρη Μοναχός στην Ιερά Νέα Μονή, της οποίας υπήρξε και Γραμματεύς και εχειροτονήθη Διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, όπου φυλάσσονται και Αρχιερατικά του Άμφια.

Ακολούθησε η πανεπιστημιακή φοίτησή του, με χορηγία Χίου ευπατρίδη και, παρά τα αρχιερατικά του καθήκοντα, συχνή ήταν η αλληλογραφία με Πατέρες της Χίου, όπως ο Άγιος Άνθιμος, ο Όσιος Παρθένιος, ο Όσιος Παχώμιος κ.α., όπου, μεταξύ άλλων διαφαίνεται η νοσταλγία της ασκητικής του ζωής και της μετ’ αυτών αναστροφής στη Χίο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος τέλεσε Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου και κατά την διακονία του Θ. Λόγου επεσήμανε την σημασία του έργου του χριστιανού και έλληνος διδασκάλου στην διαμόρφωση προσωπικοτήτων ως επιστημόνων και ως αγίων.

Την κυριώνυμη ημέρα, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον ομώνυμό του Ιερό Ναό στο χωριό Λιθί, όπου εχρημάτισε Δάσκαλος ο Άγιος Νεκτάριος και κατά το Κήρυγμά του τόνισε την σχέση του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στον οποίο έχει αφιερώσει όλο το παρόν έτος, με τον Άγιο Νεκτάριο, Επίσκοπο Πενταπόλεως, αφού ο Ευαγγελιστής Μάρκος είναι ο Ιδρυτής της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας και της Μητροπόλεως Πενταπόλεως, ο δε Άγιος Νεκτάριος είναι εκείνος που εξέδωσε την αρχαία Θ. Λειτουργία του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου το έτος 1890.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος εξήγγειλε την απονομή της τιμητικής διακρίσεως του Σταυρού του Αγίου Ισιδώρου στο Δημοτικό Σχολείο Λιθίου, του οποίου ο Άγιος Νεκτάριος χρημάτισε Δάσκαλος.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων