06/07/2020 06/07/2020 Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο στον χθεσινό εσπερινό (Κυριακής 5 Ιουλίου) ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ενώ στο τέλος ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την κουρά (ρασοευχή) του δοκίμου Γεωργίου Φρασαριώτη, αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Την εν...
06 Ιουλίου, 2020 - 10:47
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2020 - 10:05

«Από σήμερα καλείσαι να μιμηθείς το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου Μπετζαλά»

Διαδώστε:
«Από σήμερα καλείσαι να μιμηθείς το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου Μπετζαλά»

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο στον χθεσινό εσπερινό (Κυριακής 5 Ιουλίου) ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ενώ στο τέλος ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την κουρά (ρασοευχή) του δοκίμου Γεωργίου Φρασαριώτη, αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Την εν σαρκί ζωήν σου κατε­πλά­γησαν αγγέλων τάγματα, πως μετά σώματος προς αοράτους συμπλοκάς εχώρησας, πανεύφη­με», ψάλλαμε σήμερα προς τιμήν του μεγάλου οσίου της Εκκλησίας μας, του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, του ιδρυτού της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, του οποίου εορτάσαμε τη μνήμη.

«Και δεν είναι υπερβολή, διότι η θέληση και η δύναμη της ψυχής του οσίου Αθανασίου ήταν τόσο μεγάλη, που ο όσιος δεν δίσταζε να αντιμετωπίζει ακόμη και «τον κοσμοκράτορα του σκότους του αιώνος τούτου», ο οποίος προσπα­θούσε να ανακόψει το θεάρεστο και υψηλό έργο του, ο οποίος προ­σπαθούσε να τον εξαπατήσει και να τον χωρίσει από τον Θεό, στον οποίο είχε αφιερώσει ο όσιος ολό­κληρη τη ζωή του, από νεότητός του.

Και την είχε αφιερώσει, εγκα­ταλείποντας τις ανέσεις που του εξασφάλιζε ο πλούτος της πατρικής του οικογενείας. Την είχε αφιε­ρώσει, θυσιάζοντας τις τιμές και τις δόξες που του προσέφερε η μόρφωσή του και οι κοινωνικές του διασυνδέσεις. Την είχε αφιε­ρώσει «μη εκ λύπης ή εξ ανάγκης» αλλά από απέραντη αγάπη προς τον Χριστό, που ήταν για εκείνον η ακρότης των εφετών, που ήταν για εκείνον αυτός με τον οποίο επιθυμούσε να επικοινωνεί καθη­με­ρινά με την προσευχή, αυτόν τον οποίο επιθυμούσε να προσεγ­γίζει με την εφαρμογή του θελή­ματός του, αυτόν τον οποίο ήθελε να ομοιάζει με την καλλιέργεια των αρετών, αυτόν για τον οποίο άξιζε κάθε κόπος και κάθε θυσία και αυτό ακόμη το μαρτύριο, προ­κειμένου να τον ευαρεστεί.

Αυτούς τους μύχιους και αγίους πόθους του θέλησε να εκπληρώσει ο όσιος Αθανάσιος, όταν έγινε μοναχός στην περίφημη μονή του Κυμινά στη Βιθυνία, ακολου­θώ­ντας τον Γέροντά του όσιο Μιχαήλ τον Μαλεινό, αλλά και όταν αργότερα, όταν προσπαθώντας να αποφύγει τη φήμη των ανθρώ­πων, που προσέτρεχαν σε αυτόν, γνωρίζοντας την πνευματική σχέ­ση του με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρο Φωκά, απο­σύρ­θηκε με άλλο όνομα στο Περι­βόλι της Παναγίας, στον ιερό Άθωνα, όπου αξιώθηκε να λάμψει με την αρετή και την αγιότητά του, με τον αγώνα και την άσκησή του, και να γίνει θεμελιωτής του Αγιορειτικού Μοναχισμού και ιδρυ­τής της Ιεράς Μονής της Με­γίστης Λαύρας.

Έφερες μέχρι σήμερα το όνομα που έλαβες κατά τη βάπτισή σου, το όνομα ενός νέου στην ηλικία αγίου της Εκκλησίας μας με πολ­λά χαρίσματα και πολλές δυνατό­τητες, του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του τροπαιοφόρου. Όμως ο μέχρι σήμερα προστάτης σου άγιος Γεώργιος δεν υπε­λό­γισε, όπως και ο όσιος Αθανάσιος, όλα όσα είχε στον κόσμο, αξιώματα, τιμές, πλούτη, αλλά τα θεώρησε «σκύβαλα», σκουπίδια, τα θεώρησε άχρηστα και ασήμαντα, προκειμέ­νου να κερδίσει το μείζον, προ­κει­μένου να κερδίσει τον Χριστό. Γι᾽ αυτό και του αφιέρωσε και την ψυχή του και τη ζωή του· γι᾽ αυτό και επέλεξε με χαρά το μαρτύριο για την αγάπη του Χριστού, για τον οποίο εφλέγετο η καρδιά του.

Και εάν μέχρι αυτή την ώρα, που ενεδύθης το ράσο του μοναχού, ακολούθησες τα βήματα του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, από σήμερα καλείσαι να μιμηθείς και το μαρτύριό του. Όχι γιατί θα χρειασθεί να θυσιάσεις τη ζωή σου όπως εκείνος, αλλά γιατί η μονα­χική ζωή, για όποιον επιθυμεί να την ζήσει πραγματικά και ουσια­στι­κά, είναι ένα αναίμακτο μαρτύ­ριο, γιατί ο μοναχός καλείται να θυσιάζει τις επιθυμίες του, τις ανέ­σεις του, την ανάπαυσή του, το θέλημά του, τις αδυναμίες του για την αγάπη του Χριστού· να τις θυ­σιάζει με την υπακοή στον Ηγού­μενο και τον πνευματικό του πα­τέρα, στην Αδελφότητα, με την εκκοπή του ιδίου θε­λήματος, με την ταπείνωση, με την υπομονή, με την άσκηση, με την προσευχή.

Γι᾽ αυτό και παρότι κατά την κου­ρά συνηθίζεται ο μοναχός να λαμ­βάνει ένα νέο όνομα, απο­φάσισα να σου δώσω το ίδιο όνομα, το όνομα του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, για να εμπνέεσαι από το μαρτύριό του και να αγωνίζεσαι και συ με την ίδια αυταπάρνηση για την αγάπη του Χριστού, δίδο­ντας συγχρόνως και τη μαρτυρία του στους ανθρώπους.

Το έκανα όμως και για έναν ακόμη λόγο, διότι ευλαβούμαι ιδι­αι­τέρως τον άγιο μεγαλομάρτυρα Γεώργιο του Μπετζαλά, όπως ονο­μάζεται η εικόνα του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, που είναι δίπλα στα Ιεροσόλυμα, όπου η μητέρα του είχε τα κτήματα της και όπου τον τι­μούν μέχρι σήμερα, ορθόδοξοι.

Αισθάνομαι, λοιπόν, γι᾽ αυτό βα­θύτατα υποχρεωμένος, και θεώ­ρησα αγαθή συγκυρία το γεγονός ότι το βαπτιστικό σου όνομα ήταν Γεώργιος, ώστε να σου το δώσω και ως μοναχικό, εκφράζοντας και με τον τρόπο αυτό την ευγνωμο­σύνη μου προς τον άγιο μεγαλο­μάρ­τυρα Γεώργιο, ακολουθώντας και το παράδειγμα του Γέροντός μου, μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος, ο οποίος έκανε το ίδιο σε ανάλογη περίπτωση.

Έχεις, λοιπόν, από σήμερα τον άγιο μεγαλομάρτυρα Γεώργιο ως προστάτη σου και στη μοναχική σου ζωή, μαζί με την Παναγία μας, τη Μη­τέρα του Κυρίου μας, την προστά­τιδα και εφόρο της Μονής μας, αλλά και όλων των μοναζόντων, και μαζί με αυτήν και τους λοι­πούς αγίους προστάτες της Μονής και τον τιμώμενο σήμερα όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη.

Έχεις τις ευχές και την αγάπη του Επισκόπου σου, του καθη­γου­μένου της Ιεράς Μονής μας και πνευματικού σου πατρός, π. Παντε­λεήμονος, και όλων των πατέρων οι οποίες θα σε ενισχύουν στον αγώνα και την προσπάθειά σου στη νέα σου ζωή.

Έχεις και την ευχή και την αγά­πη των ευλαβών γονέων σου που με χαρά δέχθηκαν την επιλογή της ζωής σου και με πολλή αγάπη σε προσέφεραν στην Εκκλησία και στον μοναχισμό, και όλων των συμπρο­σευχομένων οικείων και φίλων σου. Και εύχομαι από καρ­δίας να ευαρεστήσεις τον Θεό με την υπακοή και την προθυμία σου, με την αγάπη και την αφοσίωσή σου, με τη συνέπεια και την υπο­μονή σου, με την ταπείνωση και την καθαρότητα της ζωής σου, ώστε να ζήσεις όντως ισάγγελη ζωή, όπως και ο όσιος Αθανάσιος, αλλά και να δίδεις την ομολογία της πίστεως, όπως ο άγιος μεγαλο­μάρτυς Γεώργιος».

Περισσότερες φωτογραφίες, μπορείτε να βρείτε εδώ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων