22/11/2020 22/11/2020 «Η Παναγία Παρθένος, η μόνη, μετά Θεόν, καταφυγή καί προστασία μας, η στοργική Μητέρα όλων των χριστιανῶν, που δεν εισοδεύει πλέον στον ἐπίγειο ναό του Θεού, αλλά αξιώθηκε να γίνει ἡ ἴδια ναός καί χώρα του αχωρήτου Θεού και να παρεδρεύει δεομένη νύκτα και ημέρα για τα τέκνα της ενώπιον του θρόνου της Χάριτός του, θα...
22 Νοεμβρίου, 2020 - 12:41
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2020 - 12:31

«Η Παναγία Παρθένος, η μόνη, μετά Θεόν, καταφυγή καί προστασία μας»

Διαδώστε:
«Η Παναγία Παρθένος, η μόνη, μετά Θεόν, καταφυγή καί προστασία μας»

«Η Παναγία Παρθένος, η μόνη, μετά Θεόν, καταφυγή καί προστασία μας, η στοργική Μητέρα όλων των χριστιανῶν, που δεν εισοδεύει πλέον στον ἐπίγειο ναό του Θεού, αλλά αξιώθηκε να γίνει ἡ ἴδια ναός καί χώρα του αχωρήτου Θεού και να παρεδρεύει δεομένη νύκτα και ημέρα για τα τέκνα της ενώπιον του θρόνου της Χάριτός του, θα στείλει τα μηνύματα της χαρᾶς και στις δικές μας ψυχές και θα γίνει και για μας παρηγορία καί ἐλπίδα» γράφει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στο εγκύκλιο σημείωμά του για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο:

«Τέκνα εν Κυρίω ἀγαπητά,

«Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τό προοίμιον, καί τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις».

Χαρμόσυνοι οι ύμνοι της Εκκλησίας μας για το σημερινό γεγονός των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Χαρμόσυνοι, γιατί στο γεγονός αυτό, στο γεγονός της εισόδου της τριετίζουσας κόρης του Ιωακείμ και της Άννης στον ναό του Θεού και στα Άγια των Αγίων, διακρίνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας και οι ιεροί υμνογράφοι την αρχή της αποφάσεως του Θεού να υλοποιήσει το σχέδιο της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, την οποία και προαναγγέλλει στο πρόσωπο της θεόπαιδος Μαριάμ που εισέρχεται στον ναό του Κυρίου.

Χαρμόσυνοι οι ύμνοι της Εκκλησίας μας ακούονται σήμερα για την Παναγία Παρθένο, για τη χαρά του Γένους των ανθρώπων, έστω και αν οι περισσότεροι από εμάς δεν ευρισκόμεθα στους ιερούς ναούς μας για να τους ακούσουμε, έστω και αν κάποιοι από εμάς δοκιμάζονται στο κρεβάτι της ασθενείας και της οδύνης, έστω και αν κάποιοι από εμάς αγωνίζονται για να σώσουν τους συνανθρώπους μας που ταλαιπωρούνται από τον κορωνοϊό.

Και μπορεί οι χαρμόσυνοι ύμνοι της εορτής των Εισοδίων της Αειπαρθένου Μαρίας να μην φθάνουν στα αυτιά μας, όμως αν η σκέψη μας και προσευχή μας συνοδεύσει σήμερα την Υπεραγία Θεοτόκο στην είσοδο της στον ναό του Θεού, αν ο νους και η ψυχή μας στραφεί και σήμερα προς την Παναγία Παρθένο, τη μόνη μετά Θεόν καταφυγή και προστασία μας, ας μην αμφιβάλλουμε ότι Εκείνη, η στοργική Μητέρα όλων των χριστιανών, που δεν εισοδεύει πλέον στον επίγειο ναού του Θεού, αλλά αξιώθηκε να γίνει η ίδια ναός και χώρα του αχωρήτου Θεού και να παρεδρεύει δεομένη νύκτα και ημέρα για τα τέκνα της ενώπιον του θρόνου της Χάριτός του, θα στείλει τα μηνύματα της χαράς και στις δικές μας ψυχές και θα γίνει και για μας παρηγορία και ελπίδα. Αρκεί εμείς να μιμηθούμε το παράδειγμα που μας δίδει με τα σημερινά Εισόδιά της η Υπεραγία Θεοτόκος. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τις δύσκολες αυτές για όλους μας εβδομάδες της απομονώσεως, και από τα οικεία μας ακόμη πρόσωπα, και του εγκλεισμού για να αφοσιωθούμε σε ό,τι είχε αφοσιωθεί και η Παναγία μας μέσα στον ναό του Θεού, στην προσευχή δηλαδή και στη μελέτη του λόγου του Θεού.

Είναι ανάγκη να προσευχηθούμε και να επικαλεσθούμε, αδελφοί μου, τη βοήθεια και τη σωστική επέμβαση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Είναι ανάγκη εκζητήσουμε το έλεος και τη βοήθεια του Θεού για τον εαυτό μας και για τους αδελφούς μας. Να προσευχηθούμε γι᾽ αυτούς που αγωνίζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στους θαλάμους νοσηλείας. Να προσευχηθούμε για τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους εκείνους που δίδουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να νικήσουμε την πανδημία και να μείνουμε υγιείς. Να προσευχηθούμε για όσους πασχίζουν για να τελειοποιήσουν τα εμβόλια και τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού και για όσους εργάζονται με κάθε τρόπο για να παραμένουμε όλοι ασφαλείς.

Είναι ανάγκη όμως να προσευχηθούμε ιδιαιτέρως και για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδος μας, που τιμούν τη σημερινή εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου ως ημέρα εορτής της προστάτιδός τους, της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας· για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδος μας, οι οποίες κάτω από εξαιρετικά δύσκολες υγειονομικές συνθήκες αγρυπνούν φυλάσσοντας νύκτα και ημέρα τα σύνορα της πατρίδος μας από τις προκλήσεις των γειτόνων μας, σε γη και θάλασσα και αέρα, και συγχρόνως δίδουν και αυτοί τη δική τους μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αδελφοί μου, ας ικετεύσουμε σήμερα την εισοδεύουσα στον ναό του Θεού Υπεραγία Θεοτόκο να επέμβει σωστικά στην πατρίδα μας και στον κόσμο, για να γίνει για όλους μας η εορτή της προοίμιον της ευδοκίας Θεού, το προοίμιον και προκήρυξις της των ανθρώπων σωτηρίας, ώστε να την υμνούμε και να την δοξάζουμε πάντοτε ως την ακαταίσχυντο ελπίδα και σωτηρία μας.

Διάπυρος προς την αεί πρεσβεύουσαν υπέρ ημών Αειπάρθενον ευχέτης

Ὁ Μητροπολίτης

† Ὁ Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας Παντελεήμων»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων