28/01/2019 28/01/2019 «Ικανοποιώντας ο Ζακχαίος τις μεταφυσικές του αναζητήσεις, επεδίωξε να συναντήσει το Χριστό και Εκείνος δείχνοντας το σκοπό της Ενανθρωπήσεώς Του, τον κάλεσε σε μια προσωπική συνάντηση. Αυτό σημαίνει ότι συναντάμε προσωπικά το Θεό κάθε φορά που ζούμε το μυστήριο της παρουσίας του Χριστού μέσα στο γεγονός της Εκκλησίας· όταν αισθανόμεθα την Θεία Κοινωνία ως προϋπόθεση,...
28 Ιανουαρίου, 2019 - 8:23

Μητρ. Διδυμοτείχου: Η εξομολόγηση ως λουτρό καθαρισμού

Διαδώστε:
Μητρ. Διδυμοτείχου: Η εξομολόγηση ως λουτρό καθαρισμού

«Ικανοποιώντας ο Ζακχαίος τις μεταφυσικές του αναζητήσεις, επεδίωξε να συναντήσει το Χριστό και Εκείνος δείχνοντας το σκοπό της Ενανθρωπήσεώς Του, τον κάλεσε σε μια προσωπική συνάντηση. Αυτό σημαίνει ότι συναντάμε προσωπικά το Θεό κάθε φορά που ζούμε το μυστήριο της παρουσίας του Χριστού μέσα στο γεγονός της Εκκλησίας· όταν αισθανόμεθα την Θεία Κοινωνία ως προϋπόθεση, για να μπορούμε να ζούμε μια ζωή, που ενώ αρχίζει εδώ συνεχίζεται στην αιωνιότητα· όταν νιώθουμε την εξομολόγηση ως λουτρό καθαρισμού, που μας πλένει από ενοχές και μας θεραπεύει από πάθη· όταν φωτιζόμαστε από την μελέτη και την ακοή του λόγου του Θεού στην σύγχυση και τα σκοτάδια της ζωής…» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Ζακχαίου, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Χιονάδων, του τέως Δήμου Μεταξάδων, όπου ιερούργησε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου ε.ε.

Και συνεχίζοντας επεσήμανε τις προϋποθέσεις που η προσωπική μας συνάντηση με τον Χριστό μπορεί να έχει έναν σωτηριώδη καρπό, όπως στην περίπτωση του Ζακχαίου: «…Ενώ ο Ζακχαίος ζούσε με φαυλότητα, ήταν καλοπροαίρετος. Γι’ αυτό μπόρεσε να ξεπεράσει τον εγωισμό και την φιλαυτία του, για να συναντήσει τον Χριστό. Δυστυχώς ο εγωισμός μάς εγκλωβίζει και δε μάς αφήνει να δούμε το Θεό. Τοποθετεί ένα πέπλο ανάμεσα στον εαυτό μας και τους άλλους. Υψώνει ένα αδιαπέραστο τείχος ανάμεσα στο Θεό και στον συνάνθρωπο… Καθώς ο Ζακχαίος κάνει την επιλογή του μεταξύ εκείνων των επιθυμιών που αφορούν στον κόσμο ή στον Χριστό, παίρνει μια γενναία απόφαση· μετανοεί. Αποκαθιστά τις αδικίες που είχε κάνει και όχι μόνο· αλλά μοιράζει στους πτωχούς το μισό της περιουσίας του. Μετάνοια είναι η αρχή μιας διαφορετικής πορείας στη ζωή μας, στη διάρκεια της οποίας συνειδητοποιούμε ότι ο Θεός ενεργεί μέσα μας και γύρω μας «πολυμερώς και πολυτρόπως»… Η κοινωνία του ανθρώπου με το Χριστό και του Χριστού με τον άνθρωπο είναι κυρίως ένα προσωπικό γεγονός. Ο Χριστός δε συναντάται με την μάζα, αλλά με τα πρόσωπα, που είναι άξια να δεχθούν την θεία διδασκαλία και να ακούσουν το Ουράνιο κάλεσμα Του. Ο Χριστός είναι πρόσωπο. Το ίδιο και ο άνθρωπος. Επομένως, μια προσωπική συνάντηση, πρόσωπο με πρόσωπο, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες σωτηρίας. Η προσωπική όμως συνάντηση του Ζακχαίου με το Χριστό αναδεικνύει ένα ακόμα στοιχείο. Ο Κύριος κατέβηκε από τον Ουρανό για να συναντήσει τον άνθρωπο, και να διαλεχθεί μαζί του για να τον σώσει. Ο Ζακχαίος ανέβηκε στο δέντρο για να δει το Χριστό και να ακούσει το θείο λόγο Του. Για να συναντήσει κανείς προσωπικά το Χριστό χρειάζεται να αφανίσει την ψευδαίσθηση της πληρότητας και της αυτάρκειας. Να πάψει να υπολογίζει την γνώμη του κόσμου. Αλλά να αναζητά τον Χριστό με καθαρή καρδιά, έστω κι αν οι άλλοι τον κοροϊδεύουν. Τότε Τον συναντά και σώζεται…».

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην ιστορική κωμόπολη των Μεταξάδων, όπου παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ευλόγησε την Βασιλόπιτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξάδων. Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη το Προεδρείο και τα μέλη του δραστήριου Συλλόγου, διότι με τις δράσεις τους αντιστέκονται στα συμπτώματα της παρακμής και της συρρίκνωσης του πληθυσμού της υπαίθρου.

Το βράδυ της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος στην κατάμεστη αίθουσα του Ξενοδοχείου «Βιέννη» ευλόγησε την Βασιλόπιτα της Τράπεζας Αγάπης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος. Στη συνέχεια ο υπεύθυνος του Συσσιτίου και των κοινωνικών δομών του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου στην Ορεστιάδα Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αστεριάδης αναφέρθηκε λεπτομερέστατα στις δράσεις αγάπης και ευχαρίστησε όσους ανώνυμα ή επώνυμα διακονούν και ενισχύουν αυτό το έργο. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Εκκλησιαστική Μαντολινάτα Σουφλίου, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων