27/07/2020 27/07/2020 Κατά την γενέθλιο ημέρα του μαρτυρίου της Οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής της θαυματουργού (26 Ιουλίου) αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πλήθη πιστών προσέρχονται με ευλάβεια, στις δύο φερώνυμες Μονές της ακριτικής επαρχίας μας, στο Διδυμότειχο και στη Νέα Βύσσα, για να τιμήσουν, να δοξάσουν και να ευχαριστήσουν την πανευκλεή και αθλοφόρο, θαυματουργό και...
27 Ιουλίου, 2020 - 11:04
Τελευταία ενημέρωση: 27/07/2020 - 11:08

Η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στην άκρη της Ελλάδας

Διαδώστε:
Η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στην άκρη της Ελλάδας

Κατά την γενέθλιο ημέρα του μαρτυρίου της Οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής της θαυματουργού (26 Ιουλίου) αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πλήθη πιστών προσέρχονται με ευλάβεια, στις δύο φερώνυμες Μονές της ακριτικής επαρχίας μας, στο Διδυμότειχο και στη Νέα Βύσσα, για να τιμήσουν, να δοξάσουν και να ευχαριστήσουν την πανευκλεή και αθλοφόρο, θαυματουργό και λαοφιλή αγία της Εκκλησίας μας.

«Η αγία αφού μοίρασε στους πτωχούς την περιουσία της και αφιερώθηκε στο Χριστό, ως χρυσό ζωνάρι έσχε την παρθενία της, την οποία φύλαξε σε όλη της τη ζωή. Ως ένδυμα είχε τον άγιο φόβο του Θεού, που την σκέπαζε στον καθημερινό πνευματικό αγώνα για να κατακτήσει την τελειότητα. Ως πρώτη αξία είχε τα ιδανικά που ακούσαμε στο τροπάριο των στιχηρών «καθαρότητα σώματος και ψυχής την λαμπρότητα κτησαμένη πάντοτε ώφθης άμωμος Παρασκευή αοίδιμε»… Με τον ιερό πόθο προς τον Νυμφίο Χριστό δεν έμεινε ράθυμη και αδρανής. Κατά τις ιεραποστολικές περιοδείες της δίδαξε, νουθέτησε, παρηγόρησε, καθοδήγησε, ελευθέρωσε από τα είδωλα και οδήγησε στο Χριστό πολλούς συνανθρώπους της. Και το μείζον έμεινε άκαμπτη και αλύγιστη μπροστά στις δοκιμασίες, στις απειλές, στο διωγμό και και στα μαρτύρια. Το ηρωικό και σταθερό χριστιανικό φρόνημά της δοκιμάσθηκε σκληρά με πολλά βασανιστήρια. Εκείνη όμως παρέμεινε πιστή στον Κύριο και ακλόνητη…» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου, όπου χοροστάτησε αφ’ εσπέρας, παρουσία του Βουλευτού Έβρου Αναστάσιου Δημοσχάκη, του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Στρατηγού Ιωάννου Βασιλάκη, του Αντιδημάρχου Δδυμοτείχου Παρασκευά Μπιλιακάκη, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Διδυμοτείχου Χρήστου Γκρέμου και πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Με την ευκαιρία, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους εγκαταβιούντες στην Ιερά Μονή αδελφούς για το ζήλο, την εργατικότητα και την πολύτιμη διακονία τους στην τοπική Εκκλησία.

Την επόμενη το πρωί, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Παρασκευής Ασημενίου, όπου ερμηνεύων την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή, μεταξύ άλλων εσημείωσε· «Ο Μεγάλος Ευεργέτης και φιλάνθρωπος Κύριος περιέρχεται την ανθρωπότητα και σκορπίζει αφειδώς τα δώρα και τις ευεργεσίες Του στον κόσμο, όπως ακούσαμε σήμερα αγαπητοί αδελφοί. Ανοίγει τα μάτια των δύο τυφλών που Τον πλησίασαν. Ελευθερώνει από το δαιμόνιο και θεραπεύει τον κωφό που του έφεραν. Η αγάπη Tου δίνει λύσεις, σκορπίζει χαμόγελα, επαναφέρει την χαμένη ελπίδα. Και όλα αυτά γίνονται μυστικά κι αθόρυβα. Ο Κύριος ζητά απόλυτη μυστικότητα από τους ανθρώπους που δέχθηκαν τις ευεργεσίες Του. Η επιθυμία Του είναι σαφής «μηδείς γινωσκέτω», κανείς να μη μάθει τα θαύματα που επιτελεί.

»Ο Κύριος δεν κάνει δημόσιες σχέσεις. Δεν επιδιώκει να διαφημίζονται οι ευεργεσίες Του και η δύναμη Του, διότι αγαπά αληθινά τον άνθρωπο, σέβεται την ελευθερία του και επιθυμεί να Τον ποθούν οι άνθρωποι και όχι να Τον φοβούνται. Η σχέση με το Θεό έχει πραγματική αξία και χαρίζει την προοπτική της αιωνιότητας μόνο όταν είναι καθαρή και άδολη και μόνο όταν είναι εντελώς ελεύθερη. Όταν αυτή η σχέση βασίζεται στο φόβο και στην προσμονή, τότε δεν είναι σχέση κοινωνίας με το Θεό, είναι θρησκεία.

»Αλλά ο Χριστός δεν ήρθε στη γη για να φέρει μια καινούργια θρησκεία στον κόσμο. Οι φόβοι και οι ανασφάλειες των ανθρώπων είχαν δημιουργήσει μέχρι τον ερχομό Του ήδη αρκετές θρησκείες. Τα συμφέροντα και οι σκοπιμότητες θα δημιουργούσαν αργότερα κι άλλες. Εκείνος ήρθε για να καταργήσει το φόβο, το ψέμα και την ανθρώπινη ανασφάλεια. Ήρθε να οικοδομήσει μία αληθινή σχέση με το Θεό. Να θεμελιώσει μία πίστη, η οποία θα στηρίζεται πάνω στην αληθινή εμπιστοσύνη προς τον Δημιουργό. Δεν ήρθε στον κόσμο να κάνει συναλλαγές. Δεν επιθυμεί να δώσει για να πάρει. Επιθυμεί μόνο να χαρίζει, να ευεργετεί, να θυσιάζεται. Γι’ αυτό λέγει ʺμηδείς γινωσκέτωʺ. Δεν επιθυμεί οι άνθρωποι να Τον πιστεύουν εξαιτίας των πολλών Του θαυμάτων. Θέλει να Τον πιστεύουν, επειδή Τον αγαπούν. Θέλει να Τον εμπιστεύονται, ακόμη και όταν δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες τους. Ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός ακόμη και όταν δεν πραγματοποιεί τις επιθυμίες των ανθρώπων. Θέλει οι πιστοί να Τον αγαπούν και να Τον λατρεύουν, ακόμη και τότε που φαίνεται ότι Εκείνος απουσιάζει. ʺΜακάριοι οι μη ειδόντες και πιστεύσαντεςʺ. Δεν είναι μακάριος αυτός που πίστεψε, επειδή είδε το θαύμα. Μακάριος είναι εκείνος που πίστεψε, χωρίς να δει τίποτα. Ο Κύριος δεν ήρθε στον κόσμο για να δώσει παραστάσεις, στις οποίες θα παρουσιάζει τη δύναμη και τις δεξιότητες Του. Ήρθε να μας πει ότι βρίσκεται μαζί μας, ότι θέλει να είναι στο κέντρο της ζωής μας, ότι θέλει να είναι ο Ίδιος η ζωή μας, από αγάπη και μόνο από αγάπη. Προσπαθεί να αποκρύψει τα θαύματά Του από ταπείνωση και διάκριση. Ήρθε για να χαρίσει στον άνθρωπο την παρουσία Του».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον εφημέριο του Ναού π. Θεόδωρο Χριστογιάννη, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους ευλαβείς χωριανούς για την φιλότιμη προσπάθειά τους για την αναβάθμισή της ενορίας. Επίσης ευχαρίστησε για την παρουσία του τον παριστάμενο Αντιδήμαρχο Διδυμοτείχου Παρασκευά Μπιλιακάκη, στον οποίο με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του, προσέφερε εις ευλογίαν εικόνα της Παναγίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων