03/03/2019 03/03/2019 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, κ. Δαμασκηνός, ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή της Μελλούσης Κρίσεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Κομάρων, του τέως Δήμου Τριγώνου, όπου ιερούργησε την Κυριακή της Απόκρεω, 3 του μηνός Μαρτίου ε.ε., σημείωσε τα εξής: «Δυστυχώς στην σκέψη πολλών ανθρώπων το προφητικό βάθος της παραβολής της Μελλούσης Κρίσεως διαστρέφεται...
03 Μαρτίου, 2019 - 17:38
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2019 - 17:52

Μητρ. Διδυμοτείχου: “Ο Θεός δεν τιμωρεί, αλλά ο άνθρωπος αυτοτιμωρείται”

Διαδώστε:
Μητρ. Διδυμοτείχου: “Ο Θεός δεν τιμωρεί, αλλά ο άνθρωπος αυτοτιμωρείται”

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, κ. Δαμασκηνός, ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή της Μελλούσης Κρίσεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Κομάρων, του τέως Δήμου Τριγώνου, όπου ιερούργησε την Κυριακή της Απόκρεω, 3 του μηνός Μαρτίου ε.ε., σημείωσε τα εξής:

«Δυστυχώς στην σκέψη πολλών ανθρώπων το προφητικό βάθος της παραβολής της Μελλούσης Κρίσεως διαστρέφεται επικίνδυνα, κάθε φορά που την αντιλαμβάνονται με ένα τρόπο που πανικοβάλλει και τρομοκρατεί με απειλές, καταδίκες και τιμωρίες. Όμως ο Θεός δεν τιμωρεί, αλλά ο άνθρωπος αυτοτιμωρείται με τις επιλογές του και τις συμπεριφορές του, όπως υπαινίσσεται ο Χριστός, στην αναγνωσθείσα σήμερα ευαγγελική περικοπή, όταν λέει «καθὼς ακούω κρίνω, καί η κρίσις η εμή δικαία εστίν» (Ιωαν.5,30). Ο Χριστός αποδέχεται την δική μας επιλογή. Από την δική μας τοποθέτηση εξαρτάται η δική Του κρίση. Κάθε φορά που αρνούμεθα την αγάπη προς τον εμπερίστατο συνάνθρωπο αρνούμεθα τον ίδιο τον Θεό. Γι’ αυτό, η αδιαφορία ή αντίθετα το ενδιαφέρον και η αγάπη προς τον πλησίον μας, θα είναι τότε το κριτήριο του Θεού. Η αγάπη, λοιπόν, γίνεται το απόλυτο και διαχρονικό μέτρο του Θεού, που θα μας κρίνει. Ο άνθρωπος δεν έχει άλλον ασφαλή τρόπο και δρόμο, για να ενωθεί με τον Θεό και να ζήσει την υπαρξιακή του ευτυχία (αυτό που λέμε σωτηρία), παρά μόνο την έμπρακτη αγάπη στον πλησίον. Εδώ σημασία δεν έχει ποιος είναι ο πλησίον, αλλά πώς θα σταθούμε εμείς «πλησίον», δηλαδή, κοντά στον άλλο. Ο όσιος Ισαάκ ο Σύρος τονίζει «όταν φθάνουμε στην αγάπη, φθάνουμε στον Θεό». Ο Χριστός ταυτίζεται με τους ταλαιπωρημένους, τους θλιμμένους, τους καταφρονημένους. Μας ζητά να Τον ανακαλύψουμε και να Τον συναντήσουμε μέσα από την αγάπη μας για αυτούς. Όταν πάσχει ο άνθρωπος, συμπάσχει μαζί του και ο Θεός. Γι’ αυτό η έμπρακτη αγάπη για τον πάσχοντα άνθρωπο αποδεικνύει με τρόπο απτό και χειροπιαστό την πίστη και την αγάπη μας για τον Θεό…».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το τριετές Μνημόσυνο του Ιερέως Κωνσταντίνου Αργυριάδη, διατελέσαντος εφημερίου στην ενορία Πενταλόφου.

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων