27/06/2021 27/06/2021 Η Νέα Ορεστιάδα, η πόλη που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, εκεί που συναντώνται τρεις πολιτισμοί, γιόρτασε την 98η επέτειο της ιδρύσεώς της. Έξι χιλιάδες πρόσφυγες από την Αδριανούπολη, το Κάραγατς και από διάφορες άλλες πόλεις και χωριά της Ανατολικής Θράκης, μετά την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, αναζητώντας μια καινούργια πατρίδα για να...
27 Ιουνίου, 2021 - 14:25
Τελευταία ενημέρωση: 27/06/2021 - 14:13

Ορέστεια 2021 – 98 χρόνια από την ίδρυση της Ορεστιάδας

Διαδώστε:
Ορέστεια 2021 – 98 χρόνια από την ίδρυση της Ορεστιάδας

Η Νέα Ορεστιάδα, η πόλη που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, εκεί που συναντώνται τρεις πολιτισμοί, γιόρτασε την 98η επέτειο της ιδρύσεώς της. Έξι χιλιάδες πρόσφυγες από την Αδριανούπολη, το Κάραγατς και από διάφορες άλλες πόλεις και χωριά της Ανατολικής Θράκης, μετά την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, αναζητώντας μια καινούργια πατρίδα για να στεγάσουν τις ζωές και τα όνειρά τους διάλεξαν να εγκατασταθούν λίγο νοτιότερα από τις πατρογονικές τους εστίες, μόλις 15 χιλιόμετρα μακρύτερα από την όμορφη Αδριανού, για να αντικρίζουν την παλιά τους πατρίδα, για να αναπολούν και για να μην ξεχάσουν…

Η Νέα Ορεστιάδα μπορεί να έχει ζωή ενός μόλις αιώνος αλλά η ιστορία των προγόνων των σημερινών κατοίκων της χάνεται στα βάθη των χιλιετιών.

Τα 98α γενέθλια της Νέας Ορεστιάδος γιορτάσθηκαν φέτος με σεμνές εκδηλώσεις, λόγω της πανδημίας, την τελευταία Κυριακή του μηνός Ιουνίου, όπως από δεκαετιών έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται. Με την ευκαιρία αυτή η τοπική Εκκλησία την ημέρα αυτή τιμά την μνήμη «πάντων των εν Αδριανουπόλει ασκήσει και αθλήσει διαλαμψάντων αγίων», διενθυμουμένη ότι το αίμα των μαρτύρων και τα δάκρυα των οσίων της εις Χριστόν πίστεως επότισαν την γη των προγόνων της.

Την Κυριακή, 27η Ιουνίου 2021, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, μετά την Θεία Λειτουργία εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία, προεξάρχοντος του επιχωρίου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Ακολούθησε Μνημόσυνο στη μνήμη των θεμελιωτών της πόλεως και Τρισάγιο ενώπιον του αδριάντος του μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως και Νέας Ορεστιάδος Πολυκάρπου (Βαρβάκη), πρωτεργάτου της εγκαταστάσεως των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός Γεώργιος Ρυζιώτης, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Ορεστιάδος.

Στις επετειακές αυτές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστασία Γκαρά, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Υποδιοικητής της XVI Μεραρχίας Ταξίαρχος Γεώργιος Μπογδάνος, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Αναστάσιος Κολέζας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Χαράλαμπος Ελευθεριάδης, αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι επίσημοι.

Το εσπέρας της προηγουμένης στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης και Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας, δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απέναντι από την Αδριανούπολη, εψάλη ο Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου, ο οποίος με την ευκαιρία συνεχάρη τον Ηγούμενο της Μονής και Αρχιερατικό Επίτροπο Ορεστιάδος, Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αστεριάδη, για την άοκνη και φιλότιμη προσπάθειά του για τη αναβάθμιση της ιεραποστολικής δραστηριότητος στην παραμεθόρια αυτή περιοχή.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων