Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως
23 Απριλίου, 2022

Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος: Χωρίς πνευματική ζωή η χαρά θα είναι όνειρο απατηλό

Διαδώστε:

Στο πόσο “ακριβοθώρητη” είναι η χαρά και στο πόσο δύσκολα απολαμβάνεται από τον άνθρωπο αναφέρθηκε στην Πασχαλινή του Εγκύκλιο ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος. Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “η χαρά είναι το πανέμορφο, ευωδιαστό λουλούδι που θα φυτρώνει πάντοτε στο χώμα εκείνο, που ποτίζεται από τον ιδρώτα και το αίμα της θυσίας, που αρδεύεται από τα δάκρυα της μετάνοιας και της εξομολόγησης”.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου:

«Ἰδού γάρ ἦλθε διά τοῦ Σταυροῦ χαρά ἐν ὅλω τῶ κόσμω…»

Αγαπητοί αδελφοί και πατέρες ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Τον αναστάσιμο χαιρετισμό απευθύνουμε και πάλι προς όλους σας με πατρική αγάπη και σας ευχόμαστε από καρδίας να χαίρεστε και να απολαμβάνετε μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους σας πάντοτε τη μοναδική χαρά της Αναστάσεως. Αυτός δεν ήταν και ο πρώτος λόγος που βγήκε από τα άχραντα χείλη του Αναστάντος Κυρίου προς τις πιστές Μυροφόρους, όταν τις συνάντησε κοντά στον Τάφο; «Χαίρετε…» τις είπε ( Ματθ.28,9).

Ω! αυτή η τετραγράμματη λέξη, χαρά, πόσο εύκολα προφέρεται και πόσο δύσκολα απολαμβάνεται από τον άνθρωπο! Πόσο ακριβοθώρητη είναι! Πόσο δύσκολα συλλαμβάνεται στα δίχτυα της αέναης αναζήτησης του ανθρώπου! Και αν επιτέλους συλληφθεί πόσο λίγο διαρκεί! Γιατί να συμβαίνει αυτό; Διότι η πηγή όπου αναζητούμε επίμονα τη χαρά έχει ελάχιστα αποθέματα και γρήγορα στερεύει.

Ο αιώνιος και παναληθής Λόγος του Θεού έχει σαφέστατη απάντηση. Μάλιστα η απάντηση του στο αιώνιο ερώτημα, που βρίσκεται η χαρά, είναι τελείως αντισυμβατική, παράξενη, ώστε να μακαρίζονται οι πτωχοί, να μακαρίζονται οι κλαίοντες, οι πεινασμένοι, όσοι δηλαδή φέρουν στους ώμους των τη δυστυχία του κόσμου. «Μακάριοι οι πτωχοί… Μακάριοι οι πενθούντες… Μακάριοι οι κλαίοντες… Μακάριοι οι δεδιωγμένοι…».

Και ερωτά ο άνθρωπος με τη λογική του κόσμου κατάπληκτος από τη λογική του Ευαγγελίου: που είναι η πολυπόθητη χαρά, στη φτώχεια, στα δάκρυα, στη περιφρόνηση του κόσμου; Ασφαλώς δεν ανευρίσκεται εκεί η χαρά του κόσμου. Όμως έρχεται η χαρά διά μέσου αυτών. Αυτό δεν ομολογούμε στη γνωστή αναστάσιμη ευχή, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε Κυριακή; «Ιδού γαρ ήλθε διά του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω…».

Να πως ανέτειλε η χαρά σε όλο τον κόσμο! Προηγήθηκε ο Γολγοθάς, το δράμα του Σταυρού… Χωρίς το Γολγοθά δεν θα υπήρχε Ανάσταση.

Επομένως η χαρά είναι το πανέμορφο, ευωδιαστό λουλούδι που θα φυτρώνει πάντοτε στο χώμα εκείνο, που ποτίζεται από τον ιδρώτα και το αίμα της θυσίας, που αρδεύεται από τα δάκρυα της μετάνοιας και της εξομολόγησης. Ή καλύτερα, όπως έγραψε ο μεγάλος και πολυπαθής Απόστολος Παύλος, είναι ο γλυκύς και ώριμος καρπός του Αγίου Πνεύματος. Χωρίς πνευματική ζωή και κατά Χριστόν αγώνα η χαρά θα είναι όνειρο απατηλό, χίμαιρα, ελπίδα ανεκπλήρωτη.

Επομένως, αγαπητοί, επιθυμούμε όλο το χρόνο να θερμαίνει την καρδιά μας η χαρά της Αναστάσεως; Τότε ας ζούμε ζωή κατά Χριστόν, με τα ιδανικά του Ευαγγελίου, προπάντων με υπομονή αστείρευτη στις θλίψεις και τις δοκιμασίες της ζωής. Τότε χωρίς γέλια και έξαλλες εκδηλώσεις μέσα στην καρδιά μας θα ζούμε για πάντα την αγνή και άδολη χαρά της Αναστάσεως. Γένοιτο!

Εις έτη πολλά και ευλογημένα!

† Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

παντοτινός εὐχέτης σας

Διαδώστε: