03/02/2021 03/02/2021 Στον Ιερό Ναό Φανερωμένης Ζακύνθου, που βρίσκεται στη γειτονιά που έζησε ο νεομάρτυρας ντόπιος Άγιος Θεόφιλος, τελέστηκε χθες το πρωί Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Λόγω, βεβαίως, του ότι το νησί έχει μπει στο «κόκκινο» εξαιτίας αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, η Θεία Λειτουργία...
03 Φεβρουαρίου, 2021 - 11:28
Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2021 - 11:06

Aρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Φανερωμένη Ζακύνθου

Διαδώστε:
Aρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Φανερωμένη Ζακύνθου

Στον Ιερό Ναό Φανερωμένης Ζακύνθου, που βρίσκεται στη γειτονιά που έζησε ο νεομάρτυρας ντόπιος Άγιος Θεόφιλος, τελέστηκε χθες το πρωί Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Λόγω, βεβαίως, του ότι το νησί έχει μπει στο «κόκκινο» εξαιτίας αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, η Θεία Λειτουργία τελέστηκε δίχως πιστούς, κεκλεισμένων των θυρών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής.

Η φετινή ιδιαίτερη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών για τον Covid-19, έγινε ξεχωριστή με τις ζακυνθινές ψαλμωδίες του φωνητικού εκκλησιαστικού συνόλου «Θεόδωρος Κουρκουμέλης Κοθρής», υπό την διεύθυνση του χοράρχη κ. Παναγιώτη Μαρίνου.

Η ιστορία του ναού μέσα από το έργο του Ντίνου Κονόμου

«Υπαπαντή-Παπαντή…..Εκκλησία της Θεοτόκου σωζόμενη άλλοτε στο νότιο μέρος της πόλεως. Η αλησμόνητη εκείνη εκκλησία ήταν ένα μικρό μουσείο της βυζαντινοκρητικής εικονογραφίας. Ωραίες εικόνες, παλιότερες και νεότερες, εξαίρετο ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο, αργυρόγλυπτα, στόλιζαν τον ιερό αυτό χώρο…Στη μέση σχεδόν της εκκλησίας η μεγάλη παλιά εικόνα της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας, Παπαντή, πάνω σε ξυλόγλυπτη και χρυσωμένη καθέδρα, με αργυρόγλυπτη επένδυση κι αφιερώματα των πιστών, φορτωμένη πάντα με άνθια κάθε εποχής, ευλαβική προσφορά των ταπεινών μητέρων της γειτονιάς στην άχραντη Μητέρα του Χριστού. Η εκκλησία, δυστυχώς, κάηκε τον Αύγουστο του 1953, έμειναν όμως άθικτα εντελώς το καμπαναριό και δύο τοίχοι, χτισμένα από λαξευτό Ζακυνθινό πωρόλιθο, αληθινά μνημεία της περασμένης αρχιτεκτονικής της Ζακύνθου. Και όμως γκρεμίστηκαν από τις μπουλντόζες, εξαφανίστηκαν από προσώπου γης και τα ελάχιστα τούτα απομεινάρια ενός ολόκληρου κόσμου…»
Απόσπασμα στο λήμμα Υπαπαντή, Παπαντή από το έργο του Ντίνου Κονόμου, εκκλησίες και μοναστήρια στη Ζάκυνθο, Αθήνα 1967.

Και οι δύο φωτογραφίες είναι του Ναού της Υπαπαντής από το Αρχείο του Αντωνίου Μαρίνου, πριν και μετά το σεισμό του 1953.

Φωτογραφίες από την εορτή: Ιωάννης Καμπιώτης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων