31/08/2020 31/08/2020 Πανηγύρισε το Σάββατο ο Ιερός Ναός του Παντοκράτορος στο Γαϊτάνι Ζακύνθου, αφού στις 29 Αυγούστου εκάστου έτους εορτάζεται η μετακομιδή του ιερού σκηνώματος του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός (1669) από τον Χάνδακα στο νησί του Ιονίου και μάλιστα στον συγκεκριμένο ναό.  Το εσπέρας της 28ης Αυγούστου 2020, στον Ναό του Παντοκράτορος Γαϊτανίου, τελέστηκε ο Αρχιερατικός...
31 Αυγούστου, 2020 - 13:43
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2020 - 13:36

Η Ζάκυνθος πανηγύρισε τον δεύτερο άγιό της!

Διαδώστε:
Η Ζάκυνθος πανηγύρισε τον δεύτερο άγιό της!

Πανηγύρισε το Σάββατο ο Ιερός Ναός του Παντοκράτορος στο Γαϊτάνι Ζακύνθου, αφού στις 29 Αυγούστου εκάστου έτους εορτάζεται η μετακομιδή του ιερού σκηνώματος του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός (1669) από τον Χάνδακα στο νησί του Ιονίου και μάλιστα στον συγκεκριμένο ναό. 

Το εσπέρας της 28ης Αυγούστου 2020, στον Ναό του Παντοκράτορος Γαϊτανίου, τελέστηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και ομιλούντος του Αρχιμανδρίτου Καλλίνικου Πουλή. Την επόμενη μέρα το πρωί τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

Λίγα λόγια για τον Όσιο Ιωσήφ τον Κρη

Ο όσιος Ιωσήφ γεννήθηκε στο χωριό των Κεράμων της επαρχίας Σητείας της Κρήτης. Κείρεται μοναχός στην Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο). Χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν Ιερεύς και στη συνέχεια χρημάτισε και Ηγούμενος τής παραπάνω Μονής. Ολόκληρη η ζωή του υπήρξε προσφορά στο Θεό και τον άνθρωπο, γενόμενος δοχείο της Χάριτος του Θεού. Κοιμήθηκε οσιακά στις 22 Ιανουαρίου του 1511 και ενταφιάσθηκε στο μοναστήρι του. Στις 29 Αυγούστου 1669 μετεκομίσθη το Ιερό Λείψανο του Οσίου από τον ιερέα Αντώνιο Αρμάκη στη Ζάκυνθο εξαιτίας της επιδρομής τον Τούρκων στη Μεγαλόνησο. Αρχικά τοποθετήθηκε στην Ι. Μονή Αγ. Ιωάννου του Μαντινειού. Το 1915 μεταφέρθηκε οριστικά στον Ι. Ναό του Παντοκράτορος Γαϊτανίου Ζακύνθου.

Απολυτίκιον. Ήχος α’. Του λίθου σφραγισθέντος.

Των κρητών τε τον γόνον και Ζακύνθου το καύχημα, των Πατέρων κλέος και δόξα Ιωσήφ τον αοίδιμον τιμήσωμεν εν ύμνοις οι πιστοί, ου δόξη αρρήτω η Τριάς, ετιμήσατο το σκήνος, διασώσασα άφθορον. Δόξα τω αγιάσαντι αυτόν, δόξα τω στεφανώσαντι, δόξα τω αναδείξαντι φρουρόν, και άμισθον πιστοίς, Ιατρόν τοις κάμνουσι.

Κοντάκιον. Ήχος δ. Επεφάνης σήμερον.

Των πιστών προΐστασαι και απαλλάτεις, από πάσης θλίψεως ταις σαις πρεσβείαις προν Θεόν, ώ Ιωσήφ παναοίδιμε, κλέος και δόξα, Οσίων και καύχημα.

Μεγαλυνάριον.

Χαίροις ο τής Κρήτης γόνος λαμπρός, χαίροις Εκκλησίας ο ασύλητος θησαυρός, χαίροις τής Ζακύνθου ο φύλαξ και προστάτης, ω Ιωσήφ τρισμάκαρ πιστών το καύχημα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων