23/12/2019 23/12/2019 Το Τίμιο Πρεσβυτέριο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον Ευσεβέστατο Λαό της εν Ζακύνθω Εκκλησίας      «Η γέννησίς σου, Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως…» Αγαπητοί συνεορταστές, Ο ιερός υμνωδός παρουσιάζει το γεγονός της γεννήσεως του Χριστού, ως αιτία της ανατολής σε αυτόν τον κόσμο του φωτός της...
23 Δεκεμβρίου, 2019 - 18:25
Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2019 - 18:31

Μήνυμα των Χριστουγέννων από τον Σεβασμιώτατο κ. Διονύσιο Δ’

Διαδώστε:
Μήνυμα των Χριστουγέννων από τον Σεβασμιώτατο κ. Διονύσιο Δ’

Το Τίμιο Πρεσβυτέριο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον Ευσεβέστατο Λαό της εν Ζακύνθω Εκκλησίας

 

 

«Η γέννησίς σου, Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως…»

Αγαπητοί συνεορταστές,

Ο ιερός υμνωδός παρουσιάζει το γεγονός της γεννήσεως του Χριστού, ως αιτία της ανατολής σε αυτόν τον κόσμο του φωτός της Γνώσεως. Μιας Γνώσεως, η οποία είναι πνευματική και γι’ αυτό είναι ολοκληρωμένη. Αυτή η Γνώση έχει την δυνατότητα να προσφέρει στον αποδέκτη της, Αυτογνωσία και Σοφία, ώστε να κατανοήσει τον σκοπό της υπάρξεώς του, της πορείας του και την έννοια του αγώνα, που καλείται να αναλάβει.

Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος, διαχρονικά, διψά για τη γνώση, προσπαθεί να την κατακτήσει, άλλοτε διότι με αυτόν τον τρόπο επεκτείνει τον γνωστικό ορίζοντά του, άλλοτε διότι αυξάνει την αίσθηση των ικανοτήτων του, άλλοτε δε διότι πιστεύει ότι αυτός είναι ο δρόμος προς την αυτοπραγμάτωσή του. Βέβαια, αυτή η γνώση είναι πάντοτε ατελής, αφού περιορίζεται στο στενό πλαίσιο της ανθρώπινης λογικής και ασφυκτιά μέσα στις πεπερασμένες ανθρώπινες δυνατότητες.

Όμως, η γέννηση του Χριστού ανατέλλει την αληθινή Γνώση για τον άνθρωπο. Τού δείχνει πρώτα απ’ όλα Ποιος είναι ο Δημιουργός του, από Ποιον προέρχεται και κατάγεται. Τού παρέχει τη βεβαιότητα ότι ο Θεός είναι ο πλάστης του και ότι σ’ Εκείνον ανήκει. Έπειτα τον βοηθά να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο καλείται να βιώνει αυτή τη σχέση με τον Πατέρα του, μες από την ταπείνωση, την αγάπη, την απλότητα, αρετές που διδάσκει το περιβάλλον της φάτνης, μες από τη λιτότητα του Ιωσήφ και της Μαρίας, μες από την έλλειψη της πολυτέλειας, την οποία μαρτυρούν τα άχυρα και τα άλογα ζώα.

Ο Ιησούς, με τη γέννησή Του, φωτίζει την ανθρώπινη καρδιά, ώστε να αντλεί υπομονή στις δυσκολίες, μες από την φυγή Του στην Αίγυπτο και την ολοκληρωτική παράδοση στο θείο θέλημα και μες από την υπακοή του Ιωσήφ στην αρχαγγελική προτροπή.

Τέλος, ο Ιησούς, με την γέννησή Του, φωτίζει τον δρόμο προς την επουράνια βασιλεία Του. Μέχρι εκείνη την ώρα, ο δρόμος αυτός ήταν δύσβατος, γεμάτος από την τραχύτητα των ανθρώπινων παραπτωμάτων και αμαρτιών. Τώρα όμως αρχίζει να λειαίνεται, αρχίζει να φανερώνεται, αφού ο Θεός πρώτος κατέρχεται στο πλάσμα Του, για να το βοηθήσει να ανέλθει προς Εκείνον, ακριβώς μες από τον ίδιο δρόμο.

Αγαπητοί μου,

σας εύχομαι και σας παρακαλώ αυτή τη γνώση που ο τεχθείς Ιησούς μάς κομίζει με τη γέννησή Του να μην την αρνηθούμε, αλλά να την εγκολπωθούμε, ώστε φωτισθέντες να πορευόμαστε στη ζωή μας, αρχίζοντας να βαδίζουμε στον δρόμο προς την επουράνια βασιλεία Του.

Καλό κι ευλογημένο άγιο Δωδεκαήμερο!

Ο Μητροπολίτης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων