21/09/2020 21/09/2020 Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των δύο υιών αυτού Αγαπίου και Θεοπίστου τιμήθηκαν το διήμερο (19-20/09) στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου Αργασίου Ζακύνθου. Στον Αρχιερατικό Αναστάσιμο Εσπερινό, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου (19/09/2020), υπό την σκιά του Covid-19 και τις εξ αυτού συνέπειες, χοροστάτησε ο παρεπιδημών...
21 Σεπτεμβρίου, 2020 - 13:32
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2020 - 13:26

Στον Άγιο Ευστάθιο Αργασίου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αξώμης

Διαδώστε:
Στον Άγιο Ευστάθιο Αργασίου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αξώμης
Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των δύο υιών αυτού Αγαπίου και Θεοπίστου τιμήθηκαν το διήμερο (19-20/09) στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου Αργασίου Ζακύνθου.
Στον Αρχιερατικό Αναστάσιμο Εσπερινό, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου (19/09/2020), υπό την σκιά του Covid-19 και τις εξ αυτού συνέπειες, χοροστάτησε ο παρεπιδημών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ.
Λίγα λόγια για τον Ναό

Ο ναός του Αγίου Ευσταθίου, όπως γράφει ο Ντίνος Κονόμος στο βιβλίο του με τίτλο «Εκκλησίες και Μοναστήρια στη Ζάκυνθο», βρίσκεται στο γραφικό Αργάσι με τα πάλαι ποτέ περιβόλια και τους κατάφυτους κήπους.

«Εκεί όπου και σήμερα ολοπράσινοι λόφοι στεφανώνουν την παραλιακή πεδιάδα, συναντά κανείς, ανάμεσα σε νεόδμητα τουριστικά καταλύματα, πολλές ιερές στέγες.
Το Αργάσι μνημονεύεται σε έγγραφο του 1478 αλλά και του 1515 , όπου σε συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Νικολάου Φραγκόπουλου υπάρχει η χαρακτηριστική φράση “είς Εργα’σιον “.
“Εργάσιον”, λοιπόν, τόπος εργασίας, αγροτικής απασχόλησης, μία εύφορη περιοχή, όπου λόγω των πειρατικών επιδρομών πολλάκις είχε αποδεκατιστεί από τους κατοίκους
και είχαν καταστραφεί οι ιεροί ναοί του, οι περισσότεροι των οποίων είχαν δημιουργηθεί προ της Βενετικής κατοχής.
Στην παραλιακή θέση Σγούρνες και μετά από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην ίδια τοποθεσία, υπήρχε εκκλησία και καμπαναριό, αφιερωμένη στον Άγιο Ευστάθιο.
Πότε ακριβώς είχε πρωτοκτιστεί η παμπάλαιη αυτή εκκλησία δεν είναι γνωστό. Δίπλα της σωζόταν επί Ενετοκρατίας προστατευτικό οχυρό.
Ο ναός ξαναχτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953.
Από τις εικόνες που περιλαμβάνει μνημονεύουμε: Τρίμορφο με τον Άγιο Αντώνιο, Αρχάγγελος Μιχαήλ και Σταυρός ξυλόγλυπτος.
Ο Άγιος Ευστάθιος αποτελεί σήμερα την ενοριακή εκκλησία του Αργασίου και πανηγυρίζει την 20η Σεπτεμβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου .

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων