25/04/2021 25/04/2021 Μια ιδιαίτερη εκπομπή σχετική με τα ήθη και τα έθιμα του Ζακυνθινού Πάσχα επιχειρεί η εκπομπή «Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ» της ζακυνθινής ιστοσελίδας ZANTETIMES.GR. Το Ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο σε όλο του το μεγαλείο με τις θρησκευτικές του ιδιαιτερότητες αλλά και τα ειδικά λαογραφικά του στοιχεία. Στην εκπομπή μιλούν οι: π. Παναγιώτης Καποδίστριας: Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως...
25 Απριλίου, 2021 - 11:10
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2021 - 10:37

«Το ζακυνθινό μεγαλοβδόμαδο» στην «Άγνωστη Ζάκυνθο»

Διαδώστε:
«Το ζακυνθινό μεγαλοβδόμαδο» στην «Άγνωστη Ζάκυνθο»

Μια ιδιαίτερη εκπομπή σχετική με τα ήθη και τα έθιμα του Ζακυνθινού Πάσχα επιχειρεί η εκπομπή «Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ» της ζακυνθινής ιστοσελίδας ZANTETIMES.GR. Το Ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο σε όλο του το μεγαλείο με τις θρησκευτικές του ιδιαιτερότητες αλλά και τα ειδικά λαογραφικά του στοιχεία.

Στην εκπομπή μιλούν οι:

π. Παναγιώτης Καποδίστριας: Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου

Μαρία Φιορεντίνου: Συγγραφέας – Λαογράφος

Λένα Σάρδη: Πρώην πρόεδρος Χ.Ε.Ν Ζακύνθου

Σπύρος Πανταζής: Χρυσοστιλβωτής

Στράτος Βούρτσης: Παντοπώλης

Διονύσιος Κόκλας: Νεωκόρος Ιεράς Αυτοκρατορικής Μονής Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου.

Στην εκπομπή παρουσιάζονται φωτογραφίες με παλαιότερες λιτανείες του Εσταυρωμένου, ενώ επεξηγείται η τεχνική του χρυσοστιλβώματος του Επιταφίου. Επίσης, μπορεί κανείς να δει πώς φτιάχνεται το βαγί στη Ζάκυνθο, αλλά και το κρέμασμα αυτού στους Ιερούς Ναούς. Ακόμα, θα ακούσετε το «ΙΝΑΤΙ» και το «ΑΙ ΓΕΝΕΑΙ ΠΑΣΑΙ» στο ιδιαίτερο Ζακυνθινό ύφος από τις πρόβες της Προεδρικής Φρουράς της Ζάμπιας για την Μεγάλη Παρασκευή και θα δείτε στιγμές από την πρόβα της Μεγάλης Βδομάδας από τον Δεξιό Χορό της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου. Βεβαίως, στην εκπομπή υπάρχει και… σεμινάριο γαστρονομίας, καθώς στην Ζάκυνθο το Πάσχα όλοι τρώνε χοιρομέρι, που είτε φτιάχνεται στα σπίτια, είτε αγοράζεται για όσους δεν έχουν προβλέψει. Θα δείτε τι είναι αλλά και πώς φτιάχνεται το Ζακυνθινό χοιρομέρι.  

Τέλος, θα ακουστούν ευχές από τους Ζακύνθιους Μητροπολίτες Αξώμης κ. Δανιήλ, Ζάμπιας κ. Ιωάννη αλλά και από Ζακύνθιους που μένουν ανά τον κόσμο.

Παρουσιάζει ο Διονύσης Νικολόπουλος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων