15/12/2022 15/12/2022 Η μνήμη του Αγίου Ελευθερίου τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αμαρουσίου. Την παραμονή της εορτής, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου. Πλαισιώθηκε από τον Ιεροκήρυκα της Μητρόπολης Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρος Καραγιάννη, των Αρχιερατικών...
15 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:45
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2022 - 13:52

Η μνήμη του Αγίου Ελευθερίου και Χειροτονία νέου πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας

Διαδώστε:
Η μνήμη του Αγίου Ελευθερίου και Χειροτονία νέου πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας

Η μνήμη του Αγίου Ελευθερίου τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αμαρουσίου.

Την παραμονή της εορτής, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου.

Πλαισιώθηκε από τον Ιεροκήρυκα της Μητρόπολης Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρος Καραγιάννη, των Αρχιερατικών Επιτρόπων Εκάλης-Νέας Ερυθραίας Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Αθανασίου Ντέτσικα, Αμαρουσίου Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Τιμοθέου Κατάρα και Πεύκης-Μεταμορφώσεως Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Ευστρατίου Δελατόλα και ιερείς της περιοχής.

Το θείο λόγο κήρυξε, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εν Χριστώ ελευθερία την οποία απολαμβάνουμε οι πιστοί όταν τελούμε εν αγάπη προς τον Θεό και τους συνανθρώπους.

Την κυριώνυμο ημέρα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, και τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του ιεροδιακόνου του Ιερού Ναού π. Σεραφείμ Μπίκα, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου πλαισιουμένου υπό του Πρωτοσυγέλλου Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Κωνσταντίνου Χαραλαμπόπουλου, του Ιεροκήρυκος Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Νικάνωρος Καραγιάννη, των Αρχιερατικών Επιτρόπων Κηφισιάς Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Γρηγορίου Λιέπουρη, Εκάλης-Νέας Ερυθραίας Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Αθανασίου Ντέτσικα, Αμαρουσίου Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Τιμοθέου Κατάρα και ιερέων της περιοχής.

Τη διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο Πανοσ. Ιεροκήρυκας ο οποίος ανέλυσε θεολογικά το απολυτίκιο του Αγίου Ελευθερίου και αναφέρθηκε στην κατά Θεόν Σοφία.

Προσφώνηση του Μητροπολίτη Κηφισίας προς τον νεοχειροτονηθέντα πρεσβύτερο:

Από τις ωραιότερες στιγμές στη ζωή ενός Επισκόπου είναι οι Χειροτονίες των νέων κληρικών του, διακόνων και πρεσβυτέρων. Εκείνων που θα συμπαρεδρεύουν γύρω από την Αγία Τράπεζα, όταν ιερουργεί το υπερφυές μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Εκείνων που θα αποτελούν τους στενούς συνεργούς του, οι οποίοι θα του συμπαραστέκονται στη διαποίμανση του θεοφιλούς ποιμνίου της Μητροπόλεώς του. Εκείνων που εξ ονόματός του θα ιερατεύουν στις ενορίες που συναπαρτίζουν το εκκλησιαστικό σώμα της επαρχίας του.

Κάθε χειροτονία που αποφασίζει και τελεί ένας Επίσκοπος, είναι πράξη μεγάλης ευθύνης. Παράλληλα όμως κάθε χειροτονία είναι για τον Επίσκοπο και αφορμή χαράς. Πολλής χαράς, γιατί αξιώνεται να αναδείξει με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος έναν νέο κληρικό, έναν νέο εργάτη της Εκκλησίας.

Αγαπητέ μου διάκονε π. Σεραφείμ,

Καλείσαι σήμερα να λάβεις τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, και να αναδειχθείς με τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος, πρεσβύτερος της Εκκλησίας. Να υποδεχτείς κατά την Ευχή της Χειροτονίας που σε λίγο θα αναπέμψουμε, προς τον ζώντα και αληθινό Θεό, << Την μεγάλην ταύτην Χάριν του Αγίου Πνεύματος>>. Να καταστείς μέτοχος, της μεγάλης Ιερατικής τιμής. Η σημερινή ημέρα, αναντίρρητα, είναι η πιο μεγάλη της ζωής σου. Κορυφαία τιμή που σου κάνει ο Κύριός μας. Αλλά και μεγάλες οι ευθύνες, τις οποίες, συνεπάγεται αυτή η τιμή.

Η Ιερωσύνη μας είναι η Ιερωσύνη του Χριστού μας. Το έργο του Χριστού, συνεχίζουμε, με την ιερατική μας διακονία. Γι’ αυτό πρώτον, μην λησμονήσεις, ότι η ιερατική μας αποστολή είναι έργον αγάπης. Αγάπης του Χριστού μας, και αγάπης προς τους αδελφούς μας χριστιανούς. Όποιος δεν αγαπά ολόθερμα τον Χριστό, δεν μπορεί να είναι ολόθερμα λειτουργός του. Ιερουργός των μυστηρίων του. Όπως ο Χριστός μας θυσιάστηκε από αγάπη για εμάς τους ανθρώπους, έτσι και οι λειτουργοί του, καλούμεθα να εκδαπανόμαστε, από αγάπη για τους αδελφούς μας. Δεν γινόμαστε ιερείς για τον εαυτό μας, αλλά για τον Χριστό και την Εκκλησία.

Δεύτερον, η Ιερωσύνη μας είναι ακόμα <<έργο διακονίας>>(Προς Εφεσίους 4,13). Ιερατεύοντας υπηρετούμε. Διακονούμε τον Θεό και τους ανθρώπους. Όπως ο Κύριός μας που ήρθε στον κόσμο, όχι για να διακονηθεί, αλλά για να διακονήσει και να δώσει την ζωή Του <<λύτρον αντί πολλών>> (Μαρκ. 10,45).

Αυτή την Ιερωσύνη, έργο αγάπης και έργο διακονίας, καλείσαι να αναλάβεις, αγαπητέ μου διάκονε π. Σεραφείμ.

Σήμερα που η αγάπη των πολλών εψύγη. Σήμερα που πολλοί από το ποίμνιό μας χριστιανοί, μας ειρωνεύονται, και μας κατακρίνουν αλύπητα. Αλλά και σήμερα, που πολλοί από εμάς τους κληρικούς, δεν στεκόμαστε στο ύψος της ιερατικής τιμής που μας αξίωσε ο Θεός. Δεν προσέχουμε τη ζωή μας, και με την απρόσεκτη ή ακόμη σκανδαλώδη ζωή μας, αντί να κτίζουμε, γκρεμίζουμε συνειδήσεις.

Και αντί να οφελήσουμε, βλάπτουμε.

Εναποθέτουμε στο πρόσωπό σου, πάτερ Σεραφείμ, χρηστές ελπίδες και ευχόμαστε και προσευχόμαστε όλοι μας, να αναδειχθείς ένας χαριτωμένος ιερεύς Του. Πιστός οικονόμος των μυστηρίων Του. Εργάτης ανεπαίσχυντος της Εκκλησίας Του. Αμήν.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων