Ι.Μ. Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού
16 Σεπτεμβρίου, 2022

Μουσικοχορευτική εκδήλωση για τις Χαμένες Πατρίδες στον Ωρωπό

Διαδώστε:

Μια όμορφη μουσικοχορευτική εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή “φιλοξένησε” ο προαύλειος χώρος του Γενικού Λυκείου Ωρωπού «Μίκης Θεοδωράκης». Πρόκειται για ένα Αφιέρωμα Μνήμης του Πολιτιστικού και Πνευματικού Ομίλου Ν. Παλατίων Ωρωπού, με την ευγενική χορηγία του Δήμου Ωρωπού.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης π. Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος, ο Ιεροκήρυξ Αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Καραγιάννης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Συνοδικής Μονής του Αγίου Συμεών Νέου Θεολόγου Καλάμου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Κυριακόπουλος, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι, Πεύκης-Μεταμορφώσεως, Ωρωπού-Καπανδριτίου, πολλοί κληρικοί και πλήθος κόσμου. Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαραλάμπης Θεοδώσης, διευθυντής του Γραφείου Νεότητος, παρουσίασε τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα με αφορμή την ανωτέρω επέτειο αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος , είπε ότι το έτος 1922 είναι ένα έτος ορόσημο στην Ιστορία της Ελλάδος. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η Ελλάδα μετά από συνεχείς νίκες και θριάμβους κατέληξε στην πιο οδυνηρή ήττα της μέχρι τότε πορείας της και αναγκάστηκε να ζήσει τον ξεριζωμό χιλιάδων κατοίκων της Ιωνίας. Η εγκατάσταση όμως των προσφύγων της Ιωνικής και Αιολικής Γης στην Μητροπολιτική Ελλάδα, βοήθησε τα μέγιστα στην πολιτισμική ανάδειξη της κατεραγμένης τότε Ελλάδος και συνέβαλλε ώστε μετά από δεκαποκτώ χρόνια, το 1940, η «μικρή» Ελλάδα να αναφωνήσει ένα «μεγάλο» ΟΧΙ στις υπερφίαλες απαιτήσεις της ναζιστικής Γερμανίας”.

Τέλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τον Διευθυντή του ΓΕ.Λ Ωρωπού και όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση του Αφιερώματος, το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία από απόψεως συμμετοχής κόσμου. Συνεχάρη τον ομιλητή, τους χορευτές και τους μουσικούς που πλαισίωσαν την εκδήλωση.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μιχαήλ Πολυχρόνης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Πνευματικού Ομίλου Ν. Παλατίων Ωρωπού, ο οποίος ανεφέρθη στα θλιβερά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους.

Αμέσως μετά τα χορευτικά Συγκροτήματα του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ωρωπού, του Πολιτιστικού και εξωραιστικού Συλλόγου Νέας Πολιτείας Ωρωπού, του Πολιτιστικού και Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων Ωρωπού, του Εργαστηρίου Πολιτισμού Ν. Αρτάκης «Παναγία η Φανερωμένη», του Πολιτιστικού και Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων Ωρωπού, του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, της Κατηχητικής Συντροφιάς Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Σκάλας Ωρωπού, του Συλλόγου Ποντίων Ωρωπού «Ο Εύξεινος Πόντος», του Πολιτιστικού & Πνευματικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού, του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Κρητών Δήμου Ωρωπού «Η Κρήτη», του Πανευβοικού Συλλόγου Καππαδόκων «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος» και του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», χόρεψαν παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια συνοδεία μουσικών οργάνων.

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Τραγούδι: π. Ιωάννης Μάνος, Παναγίωτης Σδούκος, Φωτεινή Κομπορόζου. Βιολί: Κωνσταντίνος Χρυσικόπουλος, Κλαρίνο: Τιμολέων Ντέμος, Κανονάκι: Αθηνά Κουκή, Λαούτο: Ιωάννης Τούσιας, Κρουστά: Ανδρέας Νιάρχος, Τουμπερλέκι: Παντελής Λίτσας, Λύρα Πόντου-Τραγούδι: Σταύρος Σαββίδης, Νταούλι: Σάββας Ηλιάδης. Υπεύθυνος Ορχήστρας: Ιωάννης Τούσιας.Αφήγηση: Μαρία Κασαμπαλάκου.

Η Εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά κεράσματος σε όλους τους συντελεστές του Αφιερώματος.

Διαδώστε: