18/03/2023 25/03/2023 Για τη συνάντησή του με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις μελέτες αναστήλωσης που έχει καταθέσει η Ιερά Πατριαρχική Μονή Γωνιάς, αλλά και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και την προσευχή περισσοτέρων των 500 παιδιών από τις Σχολικές Μονάδες της Κισάμου μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος...
18 Μαρτίου, 2023 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2023 - 1:23

Ο Μητροπολίτης Κισάμου στο ope.gr για την τραγωδία στα Τέμπη και τις Μελέτες Αναστήλωσης της Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Κισάμου στο ope.gr για την τραγωδία στα Τέμπη και τις Μελέτες Αναστήλωσης της Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς

Για τη συνάντησή του με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις μελέτες αναστήλωσης που έχει καταθέσει η Ιερά Πατριαρχική Μονή Γωνιάς, αλλά και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και την προσευχή περισσοτέρων των 500 παιδιών από τις Σχολικές Μονάδες της Κισάμου μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» και στο δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη. 

Κισάμου Αμφιλόχιος: «Μας ‘’συνέθλιψε’’ το δυστύχημα και μας έθεσε –θέλω να πιστεύω- ενώπιον των ευθυνών μας»

Για την πολύ συγκινητική εικόνα, όπου περισσότερα από 500 παιδιά από τις Σχολικές Μονάδες της Κισάμου ανταποκρίθηκαν στον κάλεσμα του Μητροπολίτη τους και προσήλθαν για να προσευχηθούν -κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια-  για τους συναθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και όσους τραυματίστηκαν από στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ο Σεβασμιώτατος σημειώνει, μεταξύ άλλων, «Αυτή η τραγωδία που έπληξε τη χώρα μας και έγινε ένα εθνικό γεγονός και δεν είναι μίας τοπικής φύσεως υπόθεση, όπου όλους μας «συνέθλιψε» και μας έθεσε –θέλω να πιστεύω- ενώπιον των ευθυνών μας γιατί δεν αρκεί να μένει κανείς στην οδύνη και στον πόνο, αλλά όλοι καλούμεθα να μεταμορφώνουμε τον πόνο και την οδύνη σε ευχή και προσευχή, σε επαγρύπνηση και σε αφύπνιση. Όλη αυτή η οδύνη δεν άφησε αδιάφορα τα νιάτα, όχι μόνο του τόπου μας αλλά γενικότερα της πατρίδας μας, σε ένα μεγάλο βαθμό πιστεύω. Έτσι η κίνηση αυτή υπήρξε μια πρωτοβουλία μία σχολικής μονάδος εδώ του τόπου μας, του Επαγγελματικού λυκείου Κισάμου».

Λίνα Μενδώνη: Ένα από τα πιο οργανωμένα και εξελιγμένα Μουσεία το Βυζαντινό Μουσείο της Μονής Γωνιάς  

Αντικείμενο της συναντήσεως του Σεβασμιωτάτου με την Υπουργό Πολιτισμού ήταν η ολοκλήρωση των εγκρίσεων των μελετών της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Γωνιάς στο Κολυμβάρι Χανίων.

 

Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Κρήτης, όπου συρρέουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά ιδιαίτερα την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου χιλιάδες προσκυνητές και καταθέτουν στη θαυματουργό εικόνα της τις ικεσίες τους, τα αιτήματά τους, τις παρακλήσεις και τις ευχαριστίες τους στη Μάνα του πόνου και του κόσμου όλου, στην Παναγίας μας” αναφέρει αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.  

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε, μεταξύ άλλων, «Τα τελευταία χρόνια μετά από συντονισμένες προσπάθειες δημιουργήθηκε ένα Βυζαντινό μουσείο σε χώρους της Μονής, το οποίο σύμφωνα και με την κα Υπουργό και τους αρμοδίους του Υπουργείου είναι ένα από τα πιο οργανωμένα μουσεία και τα πιο εξελιγμένα. Αλλά κυρίως από άποψη Ιερών κειμηλίων και εκθεμάτων που εκτίθενται, είναι ιδιαίτερης σημασίας και σπουδαιότητας καθώς στο μουσείο αυτό φιλοξενείται η πιο πλήρης συλλογή εικόνων κρητικής τεχνοτροπίας, εκτός των άλλων ιερών κειμηλίων και εκθεμάτων». 

Αναλυτικότερα και όσον αφορά στο θέμα με τη Μονή Γωνιάς, συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη είχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, με θέμα συζήτησης τις μελέτες αναστήλωσης που η Ιερά Πατριαρχική Μονή Γωνιάς έχει καταθέσει, προς έγκριση, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στη συνάντηση-συζήτηση μετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, μεταξύ των οποίων ο κ. Θεμιστοκλής Βλαχούλης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γιώργος Διδασκάλου, ως και άλλοι θεσμικοί.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο συνόδευσαν ο Παν. Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος, Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς, και οι κ.κ. Ανδρεάδης Απόστολος, Πολιτικός Μηχανικός και Δασκαλάκης Ελευθέριος, Πολιτικός Μηχανικός- ειδικός Στατικός, οι οποίοι και εκπονούν τις μελέτες της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Γωνιάς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε την κα Μενδώνη «Δια την έμπρακτη και ουσιαστική συμβολή της εις την ολοκλήρωση των εγκρίσεων των μελετών της ιστορικής Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς· εγκρίσεις που θα δώσουν την δυνατότητα εις την Ιερά Μονή όπως ολοκληρώσει την υλοποίηση της συνολικής μελέτης του Βυζαντινού της Μουσείου (διαμόρφωση περιβαλλόντων χώρων, μονοπατιών κλπ), γεγονός αναγκαίο και απαραίτητο, χρέος ευθύνης, έναντι της ιστορίας και της προσφοράς της περιπτύστου αυτής Ιεράς Μονής».

 Από πλευράς της η κα Υπουργός μνημόνευσε την, προ ολίγων ετών, επίσκεψη της στην Ιερά Μονή ως και την ικανοποίηση και ενθουσιασμό της δια το Μουσείο της Μονής, σημειώνοντας πως «..πρόκειται περί ενός πλήρως οργανωμένου και εξοπλισμένου Μουσείου, με εκθέματα μοναδικής σπουδαιότητας, αξίας και τέχνης που το κατατάσσουν σε ένα από τα πλέον αξιόλογα και ξεχωριστά Μουσεία του είδους του», δηλώνοντας την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού «..όπως συμβάλλει εις την έγκριση των εναπομεινασών μελετών, κατόπιν των κατάλληλων συνεννοήσεων των Υπηρεσιακών παραγόντων το Υπουργείου μετά των μηχανικών της Μονής».

Ακολούθησε διαλογική-διευκρινιστική συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων και δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις, από πλευράς της Μονής, αναφορικά με τις παρεμβατικές διορθώσεις στις προς έγκριση μελέτες.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων