27/01/2019 27/01/2019 Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου ε.έ., η «Γιορτή των Γραμμάτων» και η βράβευση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως του Δήμου Λαγκαδά, που διοργανώνετε επ΄ ευκαιρία της ιεράς μνήμης των Τριών Ιεραρχών, από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και...
27 Ιανουαρίου, 2019 - 17:16
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2019 - 17:20

«Η Ελληνική Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση του Γένους μας»

Διαδώστε:
«Η Ελληνική Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση του Γένους μας»

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου ε.έ., η «Γιορτή των Γραμμάτων» και η βράβευση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως του Δήμου Λαγκαδά, που διοργανώνετε επ΄ ευκαιρία της ιεράς μνήμης των Τριών Ιεραρχών, από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».

Η πατροπαράδοτη εορτή αυτή, η οποία τελείται για πάνω από πενήντα έτη, εφέτος έλαβε χώρα εις την κεντρική αίθουσα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία: «της Ενώσεως Ποντίων «Λαγκαδά και Περιχώρων», Κολχικού «Άγιος Ευγένιος», «Πολυδενδρίου Λαγκαδά», «Λαχανά Λαγκαδά» και «Πέντε Βρυσών Λαγκαδά», καθώς επίσης και με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους: «Πολυδενδρίου Ασκού «ο Φάρος», «Δρακόντιου», «Βασιλουδίου» και «Γερακαρούς «Τα Γεράκια».
Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Γεώργιος Λαζαρίζης, ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως.

 

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια από την Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέντε Βρύσεων, υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Στεφανίδη, ενώ εν συνεχεία ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την εκδήλωση αυτή, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον θεσμό της βράβευσης των μαθητών των περιοχών του Πόντου και της Μικράς Ασίας, κατά την οποία οι Ελληνικοί φορείς ενίσχυαν με αυτόν τον τρόπο ηθικά τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που έδιναν την δική τους μάχη να διατηρήσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό στα αλησμόνητα χώματα της καθ’ ημάς Ανατολής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών και στην σημασία της Εορτής των Γραμμάτων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «όλα εκείνα τα δύσκολα χρόνια της Πατρίδας μας, τα πρόσωπα του Παπά και του Δασκάλου, κράτησαν ψηλά και ζωντανό το μεγάλο κεφάλαιο της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων».

 

 

 

«Η Ελληνική Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση του Γένους μας», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει εκφράζοντας την αντίθεσή του για την αργία των Σχολείων την ημέρα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών.

Αναφερόμενος στις μορφές των τριών μεγάλων διδασκάλων υπογράμμισε ότι πρόκειται για τους ουσιαστικότερους αντιπροσώπους των Ελληνικών Γραμμάτων, οι οποίοι με το έργο τους που πηγάζει μέσα από την Ορθόδοξη Θεολογία, ακόμα και σήμερα δίδουν απαντήσεις σε οποιαδήποτε προβληματισμό υπάρχει, ενώ καταλήγοντας συνεχάρη τον Πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», διότι μέσα σε μία εποχή όπως αυτή που ζούμε σήμερα, που παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της συστηματικής εξαφάνισης και του αφανισμού των παραδόσεων του τόπου μας, διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις οι οποίες κρατάνε ζωντανά τη ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να κάνει ξεχωριστή αναφορά και μνεία στο πρόσωπο του αειμνήστου π. Π.Γ. Τανιμανίδη, με το οποίο είχαν συνεργαστεί κατά τα πρώτα χρόνια της ιερατικής του διακονίας εις την Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε η Τιμητική Βράβευσή στους τρεις Ιεροδιδασκάλους που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη, Πρωτοπρεσβυτέρους π. Ιωάννη Σημαδόπουλο, π. Ιωάννη Φερενίδη και π. Παύλο Καρατζίδη, οι οποίοι και υπηρέτησαν με αγάπη και ζήλο την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μεταφέροντας τις αλήθειες της Πίστεως μας και μηνύματα της παραδόσεως και της ιστορίας του Τόπου μας, στους νέους και τις νέες.

Εν συνεχεία, το παιδικό και εφηβικό τμήμα της «Ενώσεως Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων» παρουσίασε Ποντιακούς Χορούς ενώ παράλληλα ακούσθηκαν και ποιήματα στην Ποντιακή Διάλεκτο από μικρούς μαθητές.

 

 

Η εκδήλωση έκλεισε με την Βράβευση και την Απονομή Επαίνων σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως του Δήμου Λαγκαδά, ενώ ετέθη και προς προσκύνηση Απότμημα του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, ο οποίος τιμάται ιδιαιτέρως στην περιοχή του Κολχικού-Λαγκαδά, καθώς επίσης και ο Σταυρός Ευλογίας του Μεγάλου Ιεράρχου του Πόντου Μητροπολίτου Τραπεζούντας και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου (Φιλιππίδη).

Το πρωί της ιδίας ημέρας, κατά την οποία τιμάται και εορτάζεται η μνήμη της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Ασσήρου, στο τέλος της οποίας και ομίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα περί της αξίας των χαρισμάτων που έχει κάθε άνθρωπος, που είναι δωρήματα που πηγάζουν μέσα από την Αγάπη του Θεού.
Αναφερόμενος εν συνεχεία στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή και μηνύματα Αυτής, σημείωσε την συμπεριφορά και την δική μας στάση, προς τα πρόσωπα εκείνα που εκτρέπονται και δεν βαδίζουν σωστά, φέρνοντας ως κορυφαίο παράδειγμα όλων, τον Κύριο που έρχεται με σκοπό την Σωτηρία.

«Θα πρέπει να έχουμε ειλικρινή επιθυμία για να γνωρίσουμε τον Χριστό, όπως είχε και ο Ζακχαίος, τόνισε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά καταλήγοντας για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «όταν ο άνθρωπος συναντήσει τον Θεό, τότε μόνο μπορεί να βιώσει την πληρότητα της υπαρξιακής αποστολής του και κατανοήσει με τον πιο αυθεντικό τρόπο, το μεγαλείο της Αγάπης του Θεού και των αληθειών της Πίστεως μας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων