30/12/2018 30/12/2018 Με επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων την ιστορική περιοχή της Λητής, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης τίμησε την μνήμη της Αγίας ενδόξου Οσιομάρτυρος Ανυσίας, κατά το χρονικό διάστημα της 29ης και 30ης του τρέχοντος μηνός Δεκεμβρίου ε.έ. Καθ´ όλη την διάρκεια του διημέρου εορτασμού ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό των παρευρισκομένων, απότμημα του...
30 Δεκεμβρίου, 2018 - 16:13

Η εορτή της Αγίας Ανυσίας στον Λαγκαδά

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Ανυσίας στον Λαγκαδά

Με επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων την ιστορική περιοχή της Λητής, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης τίμησε την μνήμη της Αγίας ενδόξου Οσιομάρτυρος Ανυσίας, κατά το χρονικό διάστημα της 29ης και 30ης του τρέχοντος μηνός Δεκεμβρίου ε.έ.
Καθ´ όλη την διάρκεια του διημέρου εορτασμού ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό των παρευρισκομένων, απότμημα του Σεπτού Λειψάνου της Αγίας Ανυσίας, ενώ μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης, εκπρόσωποι των Αρχών του Δήμου Ωραιοκάστρου και της Τοπικής Κοινότητος της Λητής, ενώ ξεχωριστή θέση είχαν τα πολλά παιδιά που με υποδειγματική τάξη παρακολουθούσαν τα τελούμενα.
Το εσπέρας της εορτής εις τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Λητής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ.κ. Μελίτωνος και συνχοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Στην ομιλία του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα, ο Σεπτός Ιεράρχης της Πρωτοθρόνου και Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Αγίας Ανυσίας υπογραμμίζοντας το γενναίο φρόνημα, που πηγάζει μέσα από την αληθινή της Πίστη προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.
Προ της Απολύσεως στην σύντομη προσφώνηση του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τον χοροστατούντα Αρχιερέα, ο οποίος και λάμπρυνε με την παρουσία του την πανήγυρη αυτή της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορικότητα της περιοχής και ιδιαίτερα των δύο ενοριών που ευρίσκονται σε αυτήν, σημειώνοντας ότι ο μεν Ναός του Αγίου Αθανασίου υπήρξε έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, ο δε Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ανηγέρθη τον 19ο αιώνα, ύστερα από εμφάνιση της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία με θαυμαστό τρόπο υπέδειξε το Αγίασμα που υπάρχει εντός του Ιερού Βήματος, και εις ανάμνηση αυτού του γεγονότος έχει αφιερωθεί και το άλσος που ευρίσκεται περιμετρικώς του Ναού, το οποίο καθηγιάσθη το 2015 από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο και ευλόγησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος το έτος 2016, ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε τα Έτη Πολλά προς όλους τους παρισταμένους.
Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν, τελέσθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτη, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι της καθ´ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως μεταξύ αυτών και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Σεραφείμ Δημητρίου, Ιερατικός Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως Αττικής.
Στην δύναμη της Πίστεως της Αγίας Ανυσίας καθώς επίσης και στις μορφές του Ιωσήφ του Μνήστορος και του Δαυίδ του Προφητάνακτος, των οποίων η μνήμη επίσης τιμάται σήμερα από την Εκκλησία, αναφέρθηκε κατά την διάρκεια του κυριακάτικου λόγου του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ειλικρινούς μετανοίας και της σωστής επικοινωνίας που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος με τον Θεό μέσα από την προσευχή.


Καταλήγοντας, ευχαρίστησε την Υπουργό Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Πολωνίας κα. Beata Kempa, για την αποστολή σε συνεργασία με το Διορθοδόξο Πολιτιστικό Κέντρο «Hagia Marina», τόνων τροφίμων, προϊόντων ειδών υγιεινής και πρώτης ανάγκης για τα μικρά παιδιά που βρίσκονται τόσο στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων (Hot Spot), όσο και για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, μέσα από το συσσίτιο και τα πρατήρια ενδύσεως που υπάρχουν στις ενορίες.
Εκ μέρους της αντιπροσωπίας, λόγο απεύθυνε ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Πολωνίας και εκπρόσωπος της κα. Υπουργού Ανθρωπιστικής Βοήθειας, κ. Patrikios Panasiuk, Πρόεδρος του Πολωνικού Fundacja Hagia Marina, ο οποίος και μετέφερε τους χαιρετισμούς των Αρχών του Κράτους της Πολωνίας, που από την πρώτη στιγμή υιοθέτησαν και υπήρξαν συμμέτοχοι στην υλοποίηση αυτής της ανθρωπιστικής δράσης, μέσα από την οποία εκφράζουν την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους προς τον Ελληνικό λαό, ενώ παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες διότι η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά κάθε καλοκαίρι αναλαμβάνει την φιλοξενία Νέων της Πολωνίας στις εγκαταστάσεις της στην περιοχή του Σοχού.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρεδόθησαν στον Σεβασμιώτατο μέρος της ανθρωπιστικής βοηθείας, ενώ η αντιπροσωπία του Διορθοδόξου Πολιτιστικού Κέντρου «Hagia Marina», και ο εκπρόσωπος του Κράτους της Πολωνίας κ. Patrikios Panasiuk συνοδεία των υπευθύνων Ιερέων του Φιλανθρωπικού Έργου της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, μετέβησαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων (Hot Spot) Λαγκαδικίων όπου ευρίσκονται αυτή την στιγμή 370 μόνιμοι μετανάστες και άλλοι τόσοι φιλοξενούμενοι, όπου και παρέδωσαν έξω από τις εγκαταστάσεις συμβολικά ένα μικρό δείγμα της βοηθείας αυτής, η οποία θα παραδοθεί τμηματικά στο άμεσο χρονικό διάστημα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων