29/08/2020 29/08/2020 Της Αμαρυλλίς Παπαδάτου, Ιστορικός- Αρχαιολόγος Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος πόλεως Λαγκαδά τελέστηκε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα η εορτή της Κοιμήσεως και της εις ουρανούς Μεταστασεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Με την ευλογία του οικείου Επισκόπου, Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου εορτάστηκε το Πάσχα του καλοκαιριού με τρόπο αρμόζοντα στο πρόσωπο της...
29 Αυγούστου, 2020 - 16:29
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2020 - 19:37

Άι γενεαί πάσαι μακαριζομεν Σε την μόνην Θεοτόκον

Διαδώστε:
Άι γενεαί πάσαι μακαριζομεν Σε την μόνην Θεοτόκον

Της Αμαρυλλίς Παπαδάτου, Ιστορικός- Αρχαιολόγος

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος πόλεως Λαγκαδά τελέστηκε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα η εορτή της Κοιμήσεως και της εις ουρανούς Μεταστασεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Με την ευλογία του οικείου Επισκόπου, Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου εορτάστηκε το Πάσχα του καλοκαιριού με τρόπο αρμόζοντα στο πρόσωπο της Θεομήτορος.

Μετά την ολοκλήρωση των Ιερών Παρακλήσεων του Δεκαπενταυγούστου, των Ιερών Αγρυπνιών και Λειτουργιών, το εσπέρας της 14ης Αυγούστου και ευθύς μετά τον Μεγάλο Αρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας στον Λαγκαδά, συνεχίστηκε Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος με αθρόα συμμετοχή και μέχρι τις πρώτες πρωινες ώρες.

Τέθηκαν σε προσκύνηση Ιερά Λείψανα Αγίων όπως: Παντελεήμονος του Ιαματικού, Νικηφόρου του Λεπρού, Αναστασίας της Ρωμαίας, Αγάθης, Μεγάλου Βασιλείου, Γεδεών του Καρακαλληνου, Αρσενίου του Καππαδοκου, Παναγή του Μπασσια, Δονάτου Ευροίας, Ανυσιας, Ιωσήφ του Υμνογράφου κ.α, καθώς και Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Βοηθείας αγιογραφημένη από τα αγιασμένα χέρια του Οσίου Ανθίμου του εν Χιω.

Στο μέσον του Ιερού Ναού στολίστηκε κατάλληλα με άνθη ιερό προσκυνητάριο με κουβούκλιο όπου ενθρονίστηκε “σώμα” της Θεοτόκου αγιογραφημένο από ευλογημένα χέρια μοναζουσών. Μοναχές επίσης κεντησαν τα Ιερά καλύμματα του πρότυπου προσκυνηταρίου- Επιταφίου.

Ενώπιον της Θεοτόκου εψάλλησαν τα Ιερά Εγκώμια και τα Ευλογητάρια της εορτής σύμφωνα με το Ιεροσολυμίτικο τυπικό. Πολλοί πιστοί μετελαβαν των Αχραντων Μυστηρίων και ακολούθησαν ψάλλοντας την λιτανευτική πομπή στις παρακείμενες με τον ναό οδούς. Ακολούθως ευλογήθηκαν αρτοκλασίες και κόλλυβα της Παναγίας προ του εξωτερικού προσκυνηταρίου της Παναγίας της Βοηθείας.

Μετά ταύτα προσφέρθηκαν εικόνα της Κοιμήσεως, βιβλίο πνευματικού περιεχομένου και αγιασμός που τελέστηκε κατά την έναρξη της ιεράς παννυχιδος καθώς και πλούσια κεράσματα.
Τις επόμενες ημέρες διαβάζονταν παρακλήσεις και Χαιρετισμοί της Παναγίας και τελέστηκαν σε χαρμόσυνο τόνο οι λειτουργίες των Κυριακών 16ης Αυγούστου επί τη μνήμη των Αγίων Γερασίμου του νέου Ασκητού του εν Κεφαλληνία και θαυματουργού και Ακακίου Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης και της 23ης Αυγούστου εις τα εννιάμερα της Παναγίας.

Κατόπιν ευλογίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερά κατανυκτική Αγρυπνία για την Κοίμηση της Θεοτόκου τελέστηκε στον ίδιο ναό και το εσπέρας της 27ης προς 28η Αυγούστου καθότι αυτή τη βραδιά στο Περιβόλι της Παναγίας, το Άγιο Όρος και τη Γεσθημανή στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ εορτάζεται η Κοίμησή Της.

Με το ίδιο τυπικό με την αγρυπνία της 14ης Αυγούστου μέσα στην σιγαλιά της νύχτας, δοξάστηκε με σεμνότητα η Παναγία μας. Από την ταπεινή ενορία του Λαγκαδά, ενώθηκαν οι προσευχές και οι ψαλμωδίες με εκείνες των πατέρων και αδελφών χριστιανών από το Άγιον Όρος και τα Ιεροσόλυμα. Αυτές οι ταπεινές νυχτερινές ικεσίες ύμνησαν την Μητέρα του Κυρίου και προστάτιδα του κόσμου και έφτασαν ως τα κράσπεδα του θρόνου της μεγαλωσύνης του Θεού μεταφέροντας εκεί δοξολογίες, αιτήσεις, παρακλήσεις των χριστιανών.

Τα αναλογεία του ναού εκόσμησε βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Παπαγερούδη, εκπαιδευτικού με την συνοδεία των κυρίων Γεωργίου Μπεζυρτζή, Αθανασίου Τσιάρα και Μιχαήλ Παπαγερούδη, οι οποίοι απέδωσαν σε κατανυκτική ατμόσφαιρα το νόημα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής.

Μετά τo πέρας της Ιεράς Αγρυπνίας διανεμήθηκαν εικόνες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου απο το ψηφιδωτό της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, πολύχρωμες κορδέλες- φυλακτά,που αγιάστηκαν στο ιερό κουβούκλιο του Επιταφίου καθώς και διάφορα δώρα και πλούσια κεράσματα.

Στην Εκκλησία διακονεί ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Καββαδίας με ένα επιτελείο εκλεκτών συνεργατών τους οποίους και συγχαίρουμε για την άρτια οργάνωση της ενορίας καθώς και ετερες δραστηριότητες (Κοινωνικό Φαρμακείο, διανομή συσσιτίου, κατηχητικά Σχολεία, Κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής) κ.α.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων