20/04/2019 20/04/2019 Με επίκεντρο το πανέμορφο οικισμό του Ευαγγελισμού και το φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, το οποίο ανεγέρθηκε από πρόσφυγες όταν εκείνοι βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή μετά από τον ξεριζωμό τους από τις αλησμόνητες Πατρίδες και πιο συγκεκριμένα από το Εσμέ Νικομήδειας της Μικράς Ασίας το 1922, τιμήθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μνήμη...
20 Απριλίου, 2019 - 12:30

Η μνήμη της εγέρσεως του Αγίου Λαζάρου στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Διαδώστε:
Η μνήμη της εγέρσεως του Αγίου Λαζάρου στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Με επίκεντρο το πανέμορφο οικισμό του Ευαγγελισμού και το φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, το οποίο ανεγέρθηκε από πρόσφυγες όταν εκείνοι βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή μετά από τον ξεριζωμό τους από τις αλησμόνητες Πατρίδες και πιο συγκεκριμένα από το Εσμέ Νικομήδειας της Μικράς Ασίας το 1922, τιμήθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μνήμη της εγέρσεως του αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου, πρώτου Επισκόπου Κιτίου.

Πλήθος ευλαβών πιστών και προσκυνητών προσήλθαν και εφέτος από πολλές περιοχές της Μακεδονίας για να παραστούν προσευχιτικός σε ένα από τα λαοφιλέστερα και ονομαστά πανηγύρια της Βορείου Ελλάδος, το οποίο λαμβάνει χώρα σε μία περιοχή όπου ο Άγιος Λάζαρος ή «o Παππούς Λάζαρος», όπως συνηθίζεται να τον λένε οι κάτοικοι του χωριού, τιμάται όλος ιδιαιτέρως και θεωρείται μέλος και προστάτης της κάθε οικογένειας έχοντας όλοι να διηγηθούν μία προσωπική ιστορία, κατά την οποία ο Άγιος τους βοήθησε ώστε να έχουν ευτυχή κατάληξη σε κάθε πρόβλημα που τους παρουσιάζονταν.

Το εσπέρας της Παρασκευής 19 Απριλίου ε.ε., τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και εν συνέχεια έλαβε χώρα, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Πολιτιστικού Συλλόγου του Ευαγγελισμού η Ιερά Λιτάνευσις του Σεπτού Λειψάνου και της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Λαζάρου, στους κεντρικούς δρόμους του οικισμού.

Την 20η Απριλίου ε.έ., κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργίαπροεξάρχοντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν Κληρικοί και Διάκονοι.

Καθ´ όλη την διάρκεια των πανηγυρικών εκδηλώσεων μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησίασματος παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, Δήμαρχος Βόλβης κ. Αδαμάντιος Λιάμας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Βόλβης και Λαγκαδά, καθώς και αντιπροσωπίες των Πολιτιστικών και Μορφωτικών Συλλόγων της περιοχής, ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και κρατώντας τα διακριτικά τους λάβαρα ανά χείρας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόσο κατά την διάρκεια του Εσπερινού όσο και στην Θεία Λειτουργία επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «με το γεγονός της Αναστάσεως του Λαζάρου φανερώνονται τα μεγαλεία του Θεού. Ο ίδιος ο Κύριος πλησιάζει και φανερώνει την ανθρώπινη σχέση που είχε μέσα από την φιλία του με τον Λάζαρο, ενώ παράλληλα παρουσιάζει και την εξουσία της Θεότητοςως Κύριος της ζωής και του θανάτου, προαναγγέλλοντας σε όλους μας την κοινή Ανάσταση, η οποία και αποτελεί γεγονός αναπλάσεως και γεγονός Καινής Κτίσεως».

»Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, όπως ακούσαμε και στο Αποστολικό ανάγνωσμα, είναι «…χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας», είναι συνεχώς ο ίδιος και πλησιάζει τον καθένα, μεταφέροντας το μήνυμα της δική μας Αναστάσεως, μέσα από την ειλικρινή μας μετάνοια, χωρίς περιφρονήσεις και διαχωρισμούς».

Κάνοντας αναφορά στο κλητήριο άγγελμα Του Κυρίου «δεῦροἔξω», ο Μητροπολίτης Λαγκαδά υπογράμμισε ότι είναι η ζωαρχική φωνή η οποία έχει δύναμη υπαρξιακής αναπλάσεως.Χρειάζεται σταθερότητα στην Πίστη μας και υγιείς προσανατολισμός. Θα πρέπει να γνωρίζουμε το περιεχόμενο της διδασκαλίας του Ευαγγελίου και να κατανοήσουμε ότι ο Ιησούς δεν εξυπηρετεί εφημεριακά τα αιτήματα μας αλλά είναι Εκείνος που ήρθε και εκούσια σήκωσε τον Σταυρό για να απαλλαγούμε εμείς από τα βάρη της αμαρτίας, χαρίζοντας μας την γλυκιά αιώνια ζωή.»

»Ο άγιος Λάζαρος μας δίνει την ευκαιρία να ξετυλίξουμε τα «σουδάρια της αμαρτίας» και με την χάρη της συγνώμης να ξεπεράσουμε τα πάθη και τις αδυναμίες μας ζώντας μέσα στην εν Χριστώ ζωή.Η ζωή με τον Χριστό είναι ζωή Χαράς, Ελπίδος και Ευτυχίας. Αν έχουμε Πίστη όλα γίνονται φωτεινότερα και αγιότερα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων