25/03/2022 25/03/2022 Με θρησκευτική ευλάβεια εορτάστηκε sτην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μεγάλη εθνικοθρησκευτική εορτή της «Πίστεως και της Ελευθερίας» ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 24 Μαρτίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Περιβολακίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός...
25 Μαρτίου, 2022 - 15:08
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2022 - 15:36

Λαγκαδά για 25η Μαρτίου: Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Λαγκαδά για 25η Μαρτίου: Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Με θρησκευτική ευλάβεια εορτάστηκε sτην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μεγάλη εθνικοθρησκευτική εορτή της «Πίστεως και της Ελευθερίας» ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 24 Μαρτίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Περιβολακίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, τον οποίο και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι καθώς και πλήθος πιστών που μετείχαν προσευχητικά τιμώντας το πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγού της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στην εσπερινό του λόγο ο Σεβασμιώτατος  αναφέρθηκε τόσο στο θεολογικό όσο και στο ιστορικό περιεχόμενο της Εορτής, συνδέοντας την Ελευθερία που χάρισε στον άνθρωπο η Παναγία μας με την Ελευθερία του υπόδουλου Γένους ύστερα από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς, ενώ παράλληλα έκανε και αναφορά στο ρόλο και την προσφορά της Εκκλησίας στην περίοδο εκείνη, επισημαίνοντας ότι πάντοτε ήταν και είναι δίπλα στον Ελληνικό λαό.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της διπλής εορτής για την Ορθοδοξία και την Πατρίδα μας, Παρασκευή 25 Μαρτίου, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, ο Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και εν συνεχεία η επίσημος Δοξολογία επί τη ευκαιρία της Απελευθερώσεως εκ του Οθωμανικού Ζυγού το 1821.

Στον κατάμεστο από πλήθος πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως του Λαγκαδά, παρέστησαν μεταξύ των άλλων o Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως του Δήμου Λαγκαδά κρατώντας τις Ελληνικές Σημαίες καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της επαρχίας ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά τους Λάβαρα ανά χείρας, τιμώντας και αυτοί με τον δικό τους τρόπο τους προγόνους μας, που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδος μας.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε κ. Παναγιώτης Μητσόπουλος, Καθηγητής του Γενικού Λυκείου Λαγκαδά και υποψήφιος Διδάκτορας της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, ο οποίος με τον μεστό του λόγο απέδωσε πλήρως το νόημα της σημερινής διπλής εορτής, τονίζοντας τον ένδοξο ηρωισμό των προγόνων μας και υπενθυμίζοντας την ευθύνη που έχουμε όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι έναντι της ιστορίας του τόπου μας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Πλάτων, συγχαίροντας τον ομιλητή για την τεκμηριωμένη ομιλία του, τόνισε ότι «αν το Γένος μας κατάφερε να επιβίωση όλους αυτούς τους αιώνες είναι γιατί είχε και έχει μέσα στην καρδιά του την Ορθόδοξη Πίστη και γερά πνευματικά θεμέλια.

Ο Ελληνισμός από τους αρχαίους χρόνους διαδραμάτισε και είχε σημαντικό ρόλο στην παγκόσμιο ιστορία, και παρόλο τις συχνές δυσκολίες που ελλόχευαν, με την αποφασιστικότητα και τα βιώματα που τον διακρίνει, μπόρεσε να πορεύεται χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, ανατρέποντας πολλές φορές καταστάσεις που φαίνονται δυσεπίλυτες προς όφελος ολόκληρης της Οικουμένης».

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι αν είμαστε σήμερα ελεύθεροι και ζούμε μέσα στο υπέρτατο πολίτευμα της Δημοκρατίας, το οφείλουμε σ΄ όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και χύσανε το αίμα τους «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία», κρατώντας ψηλά την Ελληνική Σημαία, όπως σήμερα την κρατάνε τόσο περήφανα τα παιδιά μας και δικό μας χρέος και ευθύνη είναι, να μεταλαμπαδεύσουμε αυτή την μαρτυρία στις επόμενες γενεές.

Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να παραγράψει την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας, ενώ απεύθυνε για μία ακόμη μία φορά έκκληση προς όλους να σταματήσει ο πόλεμος ανάμεσα σε δύο Ορθόδοξους λαούς και να επικρατήσει η ειρήνη στην Ουκρανία.

Τέλος, προέτρεψε όλο το παριστάμενο εκκλησίασμα να ψάλλουν τον Εθνικό μας Ύμνο, συγχαίροντας τους παράλληλα για την παρουσία τους στις εόρτιες Λατρευτικές και Εθνικές εκδηλώσεις.

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Επισήμου Δοξολογίας, τελέσθηκε στο χώρο του μνημείου των Ηρώων της πόλεως του Λαγκαδά, Επιμνημόσυνη Δέηση και η Κατάθεση Στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος και του Γένους μας, ενώ ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση με αντιπροσωπείες τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, των Τοπικών Κοινοτήτων και των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων όλης της επαρχίας του Λαγκαδά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων