05/07/2020 05/07/2020 Σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας, τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, η Ιερά Ακολουθία επί τη διασαλεύση της Αγίας Τραπέζης καθώς και η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις τον ιστορικό Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία (18ος αιώνας), της περιοχής της Ασσήρου, μετά την αποπεράτωση και ολοκλήρωση μεγάλου μέρους των...
05 Ιουλίου, 2020 - 15:26
Τελευταία ενημέρωση: 05/07/2020 - 15:27

Μητρ. Λαγκαδά: Οφείλουν να σεβαστούν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας

Διαδώστε:
Μητρ. Λαγκαδά: Οφείλουν να σεβαστούν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας

Σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας, τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, η Ιερά Ακολουθία επί τη διασαλεύση της Αγίας Τραπέζης καθώς και η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις τον ιστορικό Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία (18ος αιώνας), της περιοχής της Ασσήρου, μετά την αποπεράτωση και ολοκλήρωση μεγάλου μέρους των εργασιών συντηρήσεως που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία έτη.

Το εσπέρας του Σαββάτου, 04 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε η κατάθεσις των Ιερών Μαρτυρικών Λειψάνων, τα οποία και εναποτέθηκαν εις την Αγία Τράπεζα επί του Αγίου Δισκαρίου, εντός του Ιερού Βήματος, ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Σεπτών Λειψάνων και εν συνεχεία τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και η Ιερά Ακολουθία επί τη διασαλεύση της Αγίας Τραπέζης.

Καθ΄όλη της διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγκελλος της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, π. Ευσέβιος Σπουργίτης εξηγούσε τα τελούμενα εντός του Ιερού Βήματος στο παρευρισκόμενο εκκλησίασμα, μεταξύ των οποίων παρέστη και ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σημασία του εγκαινιασμού του Ναού, παραλληλίζοντας με τον προσωπικό εσωτερικό εγκαινιασμό του καθενός.

Παίρνοντας αφορμή από το γεγονός της Καθαγιάσεως μόνο του Αγίου Θυσιαστηρίου και όχι της Χρίσης όλου του Ναού, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά αναφέρθηκε στο επίκαιρο ζήτημα της πιθανής μετατροπής της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε Μουσουλμανικό Τέμενος, τονίζοντας με σθεναρή φωνή την ρήση του Αγίου Συμεών, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης ότι «ο άπαξ Ναός εσαεί Ναός».

»Δεν μπορεί κανείς από έναν Ναό να αφαιρέσει αυτή την χάρη των εγκαινίων. Όσες μετατροπές και να γίνουν, ο Ναός παραμένει Ορθόδοξος. Η Χάρη του Αγίου Πνεύματος όπου εισέρχεται δεν φεύγει ποτέ, όπως και ο πιστός μία φορά βαπτίζεται και μια φορά χρίζεται. Και μια πέτρα να μείνει από έναν καθαγιασμένο Ναό, ακόμα και η στάχτη του, οριοθετεί το κανονικό δικαίωμα της παρουσίας του, ως Ορθοδόξου Ναού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

»Το θέμα με την Αγία Σοφία, δεν έχει καμία σχέση με τα πολιτικά ζητήματα, αλλά έχει σχέση μόνο με το κεφάλαιο της Πίστεως. Εφόσον όπως λέμε, ζούμε σε μια εποχή όπου σεβόμαστε την διαχρονικότητα των πάντων, σεβόμαστε την θρησκεία του άλλου, σεβόμαστε την πίστη του άλλου, οφείλουν τότε και οι αδελφοί μας μουσουλμάνοι, όπως εμείς του σεβόμαστε, έτσι και αυτοί να σεβαστούν την παράδοση και τα ιερά που διέπουν τον τόπο μας, και να ξαναγίνει ο Ναός, ολόκληρης της Οικουμένης και όχι ένα απλό επισκέψιμο μνημείο».

»Όλα τα Μνημεία έχουν μία ταυτότητα και η ταυτότητα της Αγίας Σοφίας λέει ότι είναι Ναός προς τιμήν της Σοφίας του Θεού, όπως υπήρχε παλαιότερα ο Ναός της Του Θεού Ειρήνης ή ο Ναός της του Θεού δυνάμεως στην Θεσσαλονίκη, μετέπειτα των Αρχαγγέλων και τώρα γνωστός σε όλους, Αγίου Γεωργίου Ροτόντας».

Καταλήγοντας τον λόγο του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την σημερινή ευλογημένη ημέρα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του, τόσο στην Προϊσταμένης της 10ης Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αρχαιολόγου κας Μαρίας Τσάπαλη, η οποία και έχει φροντίσει για την εξέλιξη και την φροντίδα των έργων μέσα από τις προτάσεις που κατέθεσε, καθώς επίσης και προς όλους όσους εκοπίασαν όλο αυτό το διάστημα για την αποπεράτωση των έργων, ιδιαιτέρως δε συνεχάρη τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ναού π. Αλέξανδρο Καλλιανίδη, ο οποίος και είχε αναλάβει όλο το φορτίο της αποπερατώσεως των εργασιών, επιδίδοντας του στο τέλος και το Οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.

Το πρωί της Κυριακής, 05 Ιουλίου, τελέσθηκε η Πανηγυρική πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην σημασία των Εγκαινίων ενός Ναού, συγχαίροντας όλους όσους εργάσθηκαν με κόπο, υπομονή και αγάπη για την σημερινή ημέρα, τονίζοντας παράλληλα, ότι όλοι οι παλαιοί Ναοί στην επαρχία μας έχουν ανακαινισθεί, πλην του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου Καβαλλαρίου, όπου όμως τα έργα συντηρήσεως βρίσκονται σε ικανοποιητικό στάδιο, καθώς επίσης ανέλυσε εκτενώς και τα νοήματα της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής.

Προ της Απολύσεως ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ευσέβιος Σπουργίτης παρέδωσε στον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ασσήρου, Αιδες.

Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, π. Αλέξανδρο Φίλλιο, απότμημα των Ιερών Λειψάνων των εφόρων της περιοχής, προς μόνιμη ευλογία για τους κατοίκους της ενορίας της Ασσήρου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, παρουσίασε τον νέο Αρχιερατικό Επίτροπο Ασσήρου, Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Γουνιώτη, ο οποίος και διαδέχεται τον π. Αλέξανδρο που αναλαμβάνει την Αρχιερατική Περιφέρεια του Λαγκαδά, ανακοινώνοντας παράλληλα και την έναρξη των εορτίων λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Προφήτη Ηλία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων