08/01/2020 08/01/2020 Με την τέλεση του πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου, εις το οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ολοκληρώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις επί τη Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Τον προεξάρχοντα της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισίωναν συλλειτουργούντες οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, Ιερισσού...
08 Ιανουαρίου, 2020 - 16:56
Τελευταία ενημέρωση: 08/01/2020 - 16:06

Ο Σεβασμ. Πειραιώς στα εόρτια της Παρθενομάρτυρος Κεράννης

Διαδώστε:
Ο  Σεβασμ. Πειραιώς στα εόρτια της Παρθενομάρτυρος Κεράννης

Με την τέλεση του πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου, εις το οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ολοκληρώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις επί τη Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Τον προεξάρχοντα της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισίωναν συλλειτουργούντες οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτος, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, ο εκ της Όσσης καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, καθώς επίσης και ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.
Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, που προσήλθαν με ευλάβεια για να τιμήσει την συντοπίτισσα Αγία τους, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος, ο Οσσαίος στην καταγωγη, Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης και πρ. Υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Α.Π.Θ., καθώς επίσης και αντιπροσωπία μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως.

 

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, έκανε μία σύντομη αναφορά στον Βίο, στο Μαρτύριο και στο χρονικό της Ευρέσεως των Λειψάνων της Αγίας Κυράννης, ενώ παράλληλα εξέφρασε και τις θερμές του ευχαριστίες προς του παρισταμένους Αρχιερείς, για την αποδοχή της πρόσκλησής του, ώστε με την παρουσία τους να λαμπρύνουν τις φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της μεγάλης Αγίας της επαρχίας μας και της Ορθοδοξίας.

Την Διακονία του Θείου Λόγου υπούργησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος στην αρχή αναφέρθηκε στην εορτή των Θεοφανείων και τι σημαίνουν για την ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας χαρακτηριστικά «ότι είναι εκείνη η Εορτή που καταλύει την εξουσιαστική ανιδιοτέλεια και την εμμονική σύγχυση των εννοιών, εγκαθιδρύοντας παράλληλα ένα νέο τρόπο κοινωνίας των ανθρώπων, ο οποίος και βασίζεται στους δυο πυλώνες της Ταπεινώσεως και της πραύτητας».
«Έρχεται ο Θεός και ταπεινώνεται για να υψώσει τον άνθρωπο αποκαλύπτοντας και εγκαθιδρύοντας ταυτόχρονα το νέο Σύνταγμα της Αγάπης – την Νέα Διαθήκη – της αλληλοπεριχώρησης και της ουσιαστικής προσφοράς, που θα υπογράψει με το ίδιο Του Αίμα επί κρανίου τόπο σε τρία χρόνια».Κάνοντας λόγο εν συνεχεία για το πρόσωπο της Αγίας Κυράννης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, υπογράμμισε με έμφαση ότι αποτελεί ένα πρόσωπο Ορόσημο για την εποχή μας, η οποία έζησε και θα ζει για πάντα την Θεία Πληρότητα, θα εμπνέει και θα οδηγεί τον καθένα μας στο δρόμο που δείχνει ο Χριστός».


»Χρειαζόμαστε σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, Εθνικό Φρόνημα και Πνευματικότητα και αυτό μας προσφέρουν η Αγία Κυράννα και γενικότερα οι Άγιοι Νεομάρτυρες, διότι αν το Γένος μας υπάρχει σήμερα, αυτό το οφείλουμε στο Αίμα των Νεομαρτύρων, που δεν πρόδωσαν την Πίστη και την Πατρίδα μας, και θυσιάστηκαν εκείνη την περίοδο για την ελευθερία μας», τόνισε σε άλλο κομμάτι της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Πειραιώς για να καταλήξει εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον επιχώριο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη, για την πρόσκληση του ώστε να προεξάρχει των λαμπρών εφετινών Ακολουθιών.

Ακολούθησε μικρή Λιτάνευσις πέριξ του Ιερού Ναού των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Λειψάνων της Αγίας και της Θαυματουργού Εικόνος της και εν συνεχεία προσφέρθηκαν προς όλους παραδοσιακά τοπικά κεράσματα.
Εν συνεχεία οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς μετέβησαν για προσκύνημα εις τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης, όπου και ερεύθησαν κατά θαυμαστό τρόπο προ ολίγων ετών, τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης-Αγγελίνης της εξ Ζαγκλιβερίω καταγομένης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων