28/10/2020 28/10/2020 Με εθνική υπερηφάνεια, παρόλο τα αυστηρά μέτρα που υπάρχουν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, τιμήθηκε στην πόλη του Λαγκαδά, η μεγάλη Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά και τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης, της και Υπερμάχου Στρατηγού του γένους μας, Ελευθερωτρίας Υπεραγίας Θεοτόκου....
28 Οκτωβρίου, 2020 - 15:26
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2020 - 15:10

“Στην ιστορία πάντοτε υπήρχε ένα ΟΧΙ”

Διαδώστε:
“Στην ιστορία πάντοτε υπήρχε ένα ΟΧΙ”

Με εθνική υπερηφάνεια, παρόλο τα αυστηρά μέτρα που υπάρχουν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, τιμήθηκε στην πόλη του Λαγκαδά, η μεγάλη Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά και τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης, της και Υπερμάχου Στρατηγού του γένους μας, Ελευθερωτρίας Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το πρωί της Τετάρτης, 28η Οκτωβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Επισήμου Δοξολογίας επί του εορτασμού της Ιστορικής Επετείου, εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
Μεταξύ του λιγοστού (λόγω των μέτρων) εκκλησιάσματος, που προσήλθε με αγάπη για να τιμήσει την εορτή της Αγίας Φωτοφόρου Σκέπης και παράλληλα όλους εκείνους, οι οποίοι με αυταπάρνηση και Πίστη, θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και την Ελευθερία της Πατρίδος μας, γράφοντας μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας της, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά με τις Γαλανόλευκες Σημαίες ανά χείρας καθώς επίσης και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά τους λάβαρα.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο κ. Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, ο οποίος με μεστό λόγο συνέδεσε τα γεγονότα της περιόδου εκείνης με τη σημερινή εποχή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Καλούμεθα σήμερα να γιορτάσουμε την επικράτηση των ηθικών αξιών και των παναθρώπινο αρχών, που με υπερασπίσθηκαν οι πρόγονοι μας το 1940, απέναντι στην απειλή της απολυταρχίας και της βαρβαρότητας».

“Το ΌΧΙ του Μεταξά ήταν το Όχι του Ελληνικού λαού. Άλλωστε στην ιστορία πάντοτε υπήρχε ένα όχι, πάντα υπήρχε ένα «Μολών Λαβέ».

Η μικρή Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά στην τελική νίκη των συμμάχων. Με τους χιλιάδες νεκρούς, θύματα και αγνοουμένους, ανάμεσα και στους δικούς μας ανθρώπους τα ονόματα των οποίων, κοσμούν τα Ηρώα της κάθε τοπικής κοινότητας του Δήμου μας».

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος και αφού συνεχάρη τον ομιλητή υπογράμμισε με έμφαση ότι «η σημερινή ημέρα είναι μεγάλη και για την Πίστη μας που αγκαλιάζει όλους τους λαούς της γης, αλλά και για την Πατρίδα μας που ευεργέτησε και ευεργετεί όλους τους λαούς της γης με τα αθάνατα μηνύματα των προγόνων μας, που είναι μηνύματα Δημοκρατίας, Ελευθερίας, Φιλοσοφίας και Σεβασμού».

Η Παναγία μας είναι Εκείνη που στέκεται μαζί μας και σαν Μητέρα, μας σκεπάζει και μας προστατεύει, όχι μόνο τότε στην εποποιΐα του 1940, αλλά πάντοτε, και τότε και τώρα. Αυτό που υπάρχει σήμερα, δεν είναι απλώς μία πανδημία, αλλά είναι παράλληλα και ένας ακήρυχτος πόλεμος, με το οποίοι οι κατευθύνοντες την ροή των πραγμάτων, καταστρέφουν τις οικονομίες και την ζωή των λαών και των ανθρώπων, σε επίπεδο ψυχολογικό και πνευματική αναφοράς».

Κλείνοντας την προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τις αντιπροσωπίες που παρέστησαν καθώς και του λιγοστούς πιστούς, έδωσε το έναυσμα να ψάλλουν όλοι μαζί με μία φωνή τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο της Πόλεως στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων