30/01/2022 30/01/2022 Με την τέλεση της δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, του και Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων Θεσσαλονίκης και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, κορυφώθηκαν οι εόρτιες διήμερες λατρευτικές, επιστημονικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις που συμμετείχε και φιλοξενούσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής...
30 Ιανουαρίου, 2022 - 15:21
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2022 - 15:00

Τελευταία μέρα εκδηλώσεων για τους Τρείς Ιεράρχες στον Λαγκαδά

Διαδώστε:
Τελευταία μέρα εκδηλώσεων για τους Τρείς Ιεράρχες στον Λαγκαδά

Με την τέλεση της δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, του και Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων Θεσσαλονίκης και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, κορυφώθηκαν οι εόρτιες διήμερες λατρευτικές, επιστημονικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις που συμμετείχε και φιλοξενούσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης σε συνεργία με τον Δήμο Λαγκαδά, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με γενικό τίτλο «Τους Τρεις μεγίστους φωστήρας…», υπό την υψηλή Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Λαγκαδά κ. Αστέριος Καραγιοβάννης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως της Ακαδημαϊκής Κοινότητος, μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως με τις Ελληνικές Σημαίες ανά χείρας, Δάσκαλοι και Εκπαιδευτικοί καθώς και αρκετοί Πιστοί.

Τον κυριακάτικο θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο οποίος και αναφέρθηκε στις ξεχωριστές μορφές των Τριών Ιεραρχών καθώς επίσης και στην μεγάλη τους συμβολή στα Γράμματα και στην Παιδεία σημειώνοντας χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων ότι «Έσκυψαν και οι Τρεις με προσοχή στο πνευματικό μεταλλείο της Αγίας Γραφής και άντλησαν από το χρυσάφι της, δηλαδή τον Λόγο του Θεανθρώπου Ιησού. Αφομοίωσαν το περιεχόμενο, κατανόησαν τα θέματα, συνέβαλαν τα μηνύματα και τα μετουσίωσαν σε πράξη στην ζωή και τις διδαχές τους».

«Η πολυμερής και άρτια μόρφωση τους, θύραθεν και χριστιανική κατέστησε τον λόγο τους σοφό, έγκυρο και υπεύθυνο, προσγειωμένο, ορθό και καθοδηγητικό. Τα συγγράμματα τους κατέχουν αναλλοίωτη αξία και είναι επίσημες και κλασικές πηγές για πολλά θέματα της προσωπικής και κοινωνικής ζωής».

«Οι τρεις μεγάλοι διδάσκαλοι, δεν φρόντισαν μόνο για την ποιότητα του λόγου τους. Ασχολήθηκαν πρώτα με το «ένδον σκάπτε», δηλαδή με τον προσωπικό τους καταρτισμό και κατά την κατά Θεόν πολιτεία. Δούλεψαν επίμονα, για να αυξηθεί καθένας τους «εις άνδρα τέλειον», ώστε να μπορεί να αναμεταδίδει «έργω και λόγο» πάντοτε «φως Χριστού. Καλλιεργώντας τις χριστιανικές αρετές και πετυχαίνοντας το βίωμα της Πίστεως, όχι βέβαια περιστασιακά αλλά σε συνεχή και αδιάκοπη διάρκεια, δίδοντας πάντοτε προτεραιότητα στο θέμα της αγάπης και εμπνεόμενοι από την φιλανθρωπία του θείου Διδασκάλου».

«Ονομάστηκαν μεγάλοι όχι τόσο επειδή ήταν σοφοί και χαρισματικοί, αλλά διότι συνδύασαν στην ζωή τους τον λόγο με την πράξη. Δεν ήταν μεγάλοι μόνο εδώ στη γη, αλλά παραμένουν και στην αιωνιότητα. Το παράδειγμά τους θα πρέπει να καθοδηγεί και τα δικά μας βήματα για να μπορέσουμε και εμείς ν΄ατενίσουμε τις υψηλές πνευματικές κορφές, στις οποίες εκείνοι στερεωθήκαν».
Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας σημείωσε ότι αν πρέπει κάτι να ενισχυθεί στην χώρα μας είναι ο τομέας των γραμμάτων και των τεχνών. Είναι η επιστροφή στην διδασκαλία των Πατέρων της Αγίας μας Εκκλησίας και στην Ελληνική φιλοσοφία όπου ο καθένας μπορεί να βρει απαντήσεις και να γνωρίσει όλες εκείνες τις αξίες για τις οποίες περηφανευόμαστε αιώνες τώρα ως Έλληνες και οι οποίες αποτελούν την βάση και τον θεμέλιο λίθο για τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο.

«Δυστυχώς σήμερα κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν ως πρότυπα πράγματα εντελώς ξένα και ως προς την φιλοσοφία και ως προς την παράδοση του Γένους μας, που δυστυχώς όλοι βλέπουμε ότι οδηγούν σε ένα αβέβαιο μέλλον. Πρέπει να επενδύσουμε στα παιδιά μας και να τους δώσουμε τα κίνητρα εκείνα να μείνουν κοντά μας. Αυτά είναι το μέλλον του τόπου μας και έχουμε όλοι μας, την υποχρέωση και το χρέος να είμαστε δίπλα τους και κοντά τους, πράττοντας ότι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουν τα χαρίσματα τους».

Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως, πραγματοποιήθηκαν εις την πολυμορφική αίθουσα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά «Κιβωτός Σωτηρίας» τα εγκαίνια της φωτογραφικής εκθέσεως με τίτλο «Η Φύση στην Τέχνη – Το παράδειγμα ενός Βυζαντινού Χειρογράφου» (Περί Ύλης Ιατρικής, Διοσκουρίδη), ενώ την ξενάγηση και την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε η Έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Δρ. Φλώρα Καραγιάννη, η οποία και παρουσίασε τους στόχους και τους σκοπούς της εκθέσεως.

Δείτε περισσότερο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων