08/09/2020 08/09/2020 Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε ιεροπρέπεια τιμήθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η πρώτη Θεομητορική Εορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους, η εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Δεσποινίς ημών Θεοτόκου. Επίκεντρο της εορτής ήταν η Ιερά Γυναικεία Μονή της Παναγίας της Θεοσκεπάστου Σοχού, η οποία και αποτελεί μετόχιο της Πατριαρχικής και...
08 Σεπτεμβρίου, 2020 - 16:30

Το γενέθλιον της Θεοτόκου στην γυναικεία Ι.Μ. της Παναγίας Σοχού

Διαδώστε:
Το γενέθλιον της Θεοτόκου στην γυναικεία Ι.Μ. της Παναγίας Σοχού

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε ιεροπρέπεια τιμήθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η πρώτη Θεομητορική Εορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους, η εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Δεσποινίς ημών Θεοτόκου.

Επίκεντρο της εορτής ήταν η Ιερά Γυναικεία Μονή της Παναγίας της Θεοσκεπάστου Σοχού, η οποία και αποτελεί μετόχιο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, όπου το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου ε.έ., ετελέσθη σύμφωνα με το Αγιορείτικο Τυπικό, η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν οι Καθηγουμένοι των Ιερών Μονών Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας-Πάρου Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Πήχος και Δοχειαρίου Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Αμφιλόχιος, ο οποίος είναι και ο Πνευματικός της Μονής, καθώς επίσης και πολλοί Ιερομόναχοι, Ιερείς και Διάκονοι.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας παρέστησαν, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, καθώς επίσης αρκετοί Πιστοί και Προσκυνητές, οι οποίοι και προσήλθαν με ευλάβεια μεγάλη, για να ασπασθούν και να λάβουν τη χάρη της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, η οποία κάθε χρόνο σε αυτήν την μεγάλη εορτή εξέρχεται εκ της Κιβωτού της Ορθοδοξίας όπου και φυλάσσεται, ώστε με την παρουσία Της να ευλογεί την επαρχία μας και όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Εφέτος λόγω των μέτρων προστασίας της υγείας λόγου της πανδημίας του κορονοϊού, δεν πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος, πέριξ της Ιεράς Μονής, ενώ το παραδοσιακό κέρασμα προσφέρθηκε στις εξόδους του Μοναστηριού.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην σημασία της σημερινής εορτής, ενώ ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Δοχειαρίου και Γέροντα της πανηγυρίζουσας Μονής Θεοσκεπάστου Σοχού, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμφιλόχιο, ο οποίος κάθε χρόνο κομίζει την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, προς Χάρη και Ευλογία της περιοχής μας, συνεχίζοντας την παράδοση του μακαριστού π. Γρηγορίου, καθώς επίσης και την Ηγουμένη της Μονής, Ευσεβία μοναχή και την εκλεκτή της συνοδεία, οι οποίες και εφέτος όπως και πάντοτε με πολλή αγάπη φρόντισαν τα της πανηγύρεως, περιβάλλοντας με πολλή αγάπη και καλοσύνη, παρόλο τις δυσκολίες και τα ανακοινωθέντα μέτρα, όλους όσους προσέρχονται για να προσευχηθούν ενώπιον της Θαυματουργό Εικόνος της Παναγίας.

Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργουπηκόου θα τίθεται σε προσκύνηση καθημερινά από την Ανατολή έως την Δύση του ηλίου, έως την 14η Σεπτεμβρίου ε.έ., ενώ τέλος εκφράζεται θερμή παράκληση εκ της Ιεράς Μονής, όλοι οι προσκυνητές να τηρούν τις οδηγίες των υπευθύνων για την αποφυγή συνωστισμού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων