26/07/2022 26/07/2022 Με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια μέσα από διάφορες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και θρησκευτικές τελετές εορτάστηκε και τιμήθηκε πανηγυρικά η μνήμη της Προστάτιδος και Πολιούχου και Εφόρου του Λαγκαδά, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, με επίκεντρο της εορτής τον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μακεδονικής πόλεως. Οι τριήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις κορυφωθήκαν σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου, με το λαμπρό Αρχιερατικό...
26 Ιουλίου, 2022 - 12:06
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2022 - 12:12

Τριήμερες εκδηλώσεις επί τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου του Λαγκαδά – “Παράδειγμα μιμήσεως και δείκτης πορείας για όλους εμάς”

Διαδώστε:
Τριήμερες εκδηλώσεις επί τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου του Λαγκαδά – “Παράδειγμα μιμήσεως και δείκτης πορείας για όλους εμάς”

Με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια μέσα από διάφορες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και θρησκευτικές τελετές εορτάστηκε και τιμήθηκε πανηγυρικά η μνήμη της Προστάτιδος και Πολιούχου και Εφόρου του Λαγκαδά, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, με επίκεντρο της εορτής τον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μακεδονικής πόλεως.

Οι τριήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις κορυφωθήκαν σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου, με το λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέσθηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων κ. Δημητρίου και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου και του επιχώριου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, τους οποίους και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και Διάκονοι, μεταξύ αυτών ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευσέβιος Σπουργίτης.

Τον πανηγυρικό Θείο Λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο σεπτός Ιεράρχης της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως Μετρών κ. Δημήτριος, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα χαρίσματα της Αγίας Παρασκευής και υπογραμμίζοντας τα κύρια γνωρίσματα του χαρακτήρα και της ζωής της, κάνοντας ειδική αναφορά στην μεγάλη Πίστη που έδειξε υπομένοντάς τα επώδυνα μαρτύρια και ομολογώντας Ιησού Χριστό.

Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνας, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τους παριστάμενους Αρχιερείς, τους ιερείς, τους ιεροψάλτες, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου, καθώς και τον απλό κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας, οι οποίοι με την παρουσία τους, όλο αυτό το διάστημα των λατρευτικών εκδηλώσεων, τίμησαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους, την μνήμη και την εορτή της Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως του Λαγκαδά.

Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός τη Δευτέρα 25 Ιουλίου

Το εσπέρας της εορτής, Δευτέρα 25 Ιουλίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου, και συνχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μετρών και Αθύρων κ. Δημητρίου και του Ποιμενάρχου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Εν συνεχεία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά και με την συνοδεία τιμητικού αγήματος του Στράτου το οποίο και απέδωσε τις πρέπουσες τιμές, καθώς και ενδεδυμένους νέους και νέες με παραδοσιακές στολές της επαρχίας μας, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Λαγκαδά, ενώ πλήθη πιστών, με περισσή πίστη και ευλάβεια συμμετείχε στην λιτανευτική πομπή.

Στην κεντρική πλατεία εψάλει η καθιερωμένη Αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας, ομίλησε επίκαιρα ο Θεοφιλέστατος Ρηγίου, αναφερόμενος εκτενώς στο πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής, επισημαίνοντας την Μαρτυρία Πίστεως που έδωσε το οποίο και πρέπει να είναι παράδειγμα μιμήσεως και δείκτης πορείας για όλους εμάς, στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε.

Καλλιτεχνική εκδήλωσή μνήμης με θέμα: «100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, 1922 -2022»

Την Κυριακή το απόγευμα, 24 Ιουλίου ε.έ., και επ΄ ευκαιρία της επετείου μνήμης της συμπληρώσεως 100 ετών από της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ναού, καλλιτεχνική εκδήλωσή μνήμης με θέμα: «100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, 1922 -2022».

Το ιστορικό χρονικό των γεγονότων του ξεριζωμού από τις αλησμόνητες πατρίδες, ξεδίπλωσε μέσα από την επίκαιρη ομιλία του ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος είχε και την επίβλεψη όλων των εορταστικών εκδηλώσεων του τριημέρου, ενώ εν συνεχεία παρουσιάσθηκε ένα μωσαϊκό με τραγούδια και χορούς, με την συμμετοχή της ενώσεως Ποντίων και των Πολιτιστικών Συλλόγων του Λαγκαδά και την καλλιτεχνική επιμέλεια του μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ι.Μ.Ν. κ. Γεωργίου Ματθαίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων στην σύντομη ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και καμιά δικαιολογία να ξεχάσουμε τους προγόνους μας, αλλά απεναντίας είναι μεγάλο χρέος μας, μέσα από διάφορες δράσεις και την καθημερινότητα μας, να διατηρούμε αναλλοίωτα τα έθιμα και τον πολιτισμό και γενικότερα κάθε τι που μας συνδέει με το παρελθόν και με όλους εκείνους, που αναγκάστηκαν και άφησαν την πατρίδα τους, αναγκαζόμενοι να πάρουν τον πικρό δρόμο της προσφυγιάς, αναζητώντας μία νέα ελπίδα και φτιάχνοντας την ζωή τους από την αρχή».

Κατά την διάρκεια όλων των εκδηλώσεων παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, των εκπαιδευτικών φορέων της Πόλεως, εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Λαγκαδά, καθώς επίσης πλήθος κόσμου και πιστοί από πολλά μέρη της επαρχίας μας, ενώ τα αναλόγια του Μητροπολιτικού Ναού λάμπρυνε με την παρουσία του ο μουσικολογιώτατος κ. Γεώργιος Ματθαίου με την χορωδία του.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων