Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου
31 Οκτωβρίου, 2021

Eκδήλωση Μνήμης: «Νεομάρτυρες, από τη σκλαβιά στον ουρανό»

Διαδώστε:

Εκδήλωση μνήμης για τον αείμνηστο Χαράλαμπο Στεργιούλη πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, ενώ παρουσιάστηκε και το τελευταίο του συγγραφικό έργο, με τίτλο: «Νεομάρτυρες, από τη σκλαβιά στον ουρανό».

Η εκδήλωση εντασσόταν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην εκδήλωση ομίλησαν: ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, με θέμα: «Ο Χαράλαμπος Στεργιούλης ως πνευματικός άνθρωπος», ο Δρ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα: «Νεομάρτυρες, από τη σκλαβιά στον ουρανό», η Δρ. Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Αν. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Η επιστημονική πορεία του Χαράλαμπου Στεργιούλη» και η Δρ. Παρασκευή Παπαδημητρίου, ΕΔΙΠ Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, με θέμα: «Χαράλαμπος Στεργιούλης: Η ζωή και το συγγραφικό του έργο».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Ιωάννης Καλούσης, Ιατρός.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενώ παρέστησαν ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, η κ. Ειρήνη Καραλαριώτου και πλήθος κόσμου.

Συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο Πρωτοσύγκελλος π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτιστικής Ταυτότητος της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Το συγγραφικό έργο του Χαράλαμπου Στεργιούλη συνίστατο στα εξής:

Λόγοι στην ανακομιδή των λειψάνων του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Συμβολή στη μελέτη της επιδεικτικής ταφικής ρητορικής των Βυζαντινών, [Βυζαντινά Κείμενα και Μελέτες 52] Κέντρο Βυζαντινών Έρευνων, Θεσσαλονίκη 2009.

Άγιος Νικόλαος, Εγκωμιαστικοί Λόγοι Επιφανών Βυζαντινών Λογίων (Ανδρέας Κρήτης, Μιχαήλ, Μεθόδιος, Συμεών, Νεόφυτος), εκδόσεις Ζήτρος, Θεσσαλονίκη 2018.

Διαδώστε: