19/08/2022 19/08/2022 Για μια ακόμη φορά, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον ιστορικό Ναό της Κοιμήσεώς Της, στην «Κόκκινη Εκκλησιά», όπως ονομάζεται, στο χωριό Λουκά της Τριπόλεως. Πρόκειται για μνημείο του 10ου αιώνος, το οποίο έφερε στο φως η Αρχαιολογική σκαπάνη και κατά τελευταία έτη, με την ευλογία και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου...
19 Αυγούστου, 2022 - 10:58
Τελευταία ενημέρωση: 19/08/2022 - 11:00

Κατάνυξη και συγκίνηση στην «Κόκκινη Εκκλησιά» στην πατρίδα του Μητροπολίτη Πατρών

Διαδώστε:
Κατάνυξη και συγκίνηση στην «Κόκκινη Εκκλησιά» στην πατρίδα του Μητροπολίτη Πατρών

Για μια ακόμη φορά, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον ιστορικό Ναό της Κοιμήσεώς Της, στην «Κόκκινη Εκκλησιά», όπως ονομάζεται, στο χωριό Λουκά της Τριπόλεως.

Πρόκειται για μνημείο του 10ου αιώνος, το οποίο έφερε στο φως η Αρχαιολογική σκαπάνη και κατά τελευταία έτη, με την ευλογία και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, τελείται στις 17 Αυγούστου, πανηγυρικός Εσπερινός με την συμμετοχή πλήθους πιστών από του Λουκά και την γύρω περιοχή.

Ο Μητροπολίτης Πατρών στον πανηγυρικό Εσπερινό

Στον εφετινό Εσπερινό, τη ευγενεί προσκλήσει και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, συμμετείχε και χοροστάτησε ο, εκ Λουκά έλκων την καταγωγή του, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος δι’ ευχών του Σεβασμιωτάτου Μαντινείας, κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο πανσεβάσμιο και πανακήρατο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου και στο ιστορικό του Βυζαντινού μνημείου της «Κόκκινης Εκκλησιάς», που χάνεται στο βάθος του χρόνου (10ος αιώνας).

Επίσης ευχαρίστησε θερμώς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, διά το ενδιαφέρον του για τον εν λόγω μνημειακό Ναό και για όλα τα ιστορικά Εκκλησιαστικά, και όχι μόνο, μνημεία της περιοχής και της Ιεράς Μητροπόλεως γενικώτερα. Ακόμη εξέφρασε θερμές ευχαριστίες, στον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνον Κίσσαν, ο οποίος ήτο παρών στην ιερά Ακολουθία, στην Προισταμένη του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μαρίνα Παπαδημητρίου.

Σημειώνεται ότι σημαντικότατο ρόλο έπαιξε στην πορεία των εργασιών αναδείξεως του ιστορικού Ναού, η προηγουμένη Προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κ. Άννα Καραπαναγιώτου.

Ο Σεβασμιώτατος Πατρών ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους και εν συγκινήσει αναφέρθηκε στους αφιχθέντες εκ των περάτων της γης, Λουκαίτες, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται τον τόπο τους και προσκυνούν στα πατρογονικά τους, ανάβοντας κερί και λιβάνι τους τάφους των προγόνων τους.

Στο τέλος του Εσπερινού μίλησε με γλαφυρότητα και λόγους αγάπης πατρικής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο οποίος ετόνισε την αξία του ιστορικού αυτού Ναού και την σημασία της αναδείξεως και της αναστηλώσεώς του.

Ευχήθηκε δε στους Λουκαϊτες και στους λοιπούς προσκυνητάς τα δέοντα επί τη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η αναστήλωση του ναού

Η εκπονηθείσα μελέτη, αναστηλώσεως του ιστορικού Ναού, ενεκρίθη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες τόσον τις τοπικές, όσον και από το Κ.Α.Σ.

Την χρηματοδότηση της αναστηλώσεως του Ιερού Ναού, ανέλαβε ο ευλαβέστατος φιλόπατρις και φιλάνθρωπος Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, τον οποίον τόσον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, όσον και ο Σεβασμιώτατος Πατρών ευχαρίστησαν από καρδίας.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Λουκά, π. Ιωάννης Βήλος, Κληρικοί της Μητροπόλεως Πατρών και ο εκ Λουκά έλκων την καταγωγήν Διάκονος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, Μιχαήλ Γιαβρής, ο οποίος ευρίσκεται κατ’ αυτάς τας ημέρας εις Τρίπολιν με τους γονείς του.

Παρόντες επίσης ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος κ. Σπυρίδων Σκλάβος, ο οποίος συνδέεται με το χωριό Λουκά και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Χριστίνα Ζαμπαθά και κ. Δημήτριος Κοσκινάς και πλήθος ευσεβών Χριστιανών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων