Ι.Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
30 Ιουνίου, 2020

Γιόρτασαν οι Δώδεκα Απόστολοι στο Ελαιοστάσιο Ναυπάκτου

Διαδώστε:

Για την εορτή των Δώδεκα Αποστόλων πανηγύρισε σήμερα Τρίτη, 30 Ιουνίου ε.ε., ο ομώνυμος Ιερός Ναός στο Ελαιοστάσιο Ναυπάκτου. Την παραμονή τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Καλλίνικο, ενώ σήμερα τελέστηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, πλαισιωμένο με Ιερείς και Διακόνους της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

 

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα γνωρίσματα των αγίων Αποστόλων, που είναι η αποδοχή της κλήσεως και η αφιέρωση των πάντων στον Χριστό, η συμμετοχή τους στο Πάθος του Χριστού, η θέα του Αναστάντος και Αναληφθέντος Χριστού και η έλευση του Αγίου Πνεύματος με το οποίο έγιναν μέλη του Σώματος του Χριστού, και στην συνέχεια η πορεία τους σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο για να κηρύξουν το μήνυμα της Βασιλείας του Θεού.

Έπειτα αναφέρθηκε στους Πατέρες και τους διαδόχους τους, οι οποίοι όχι μόνον είναι διάδοχοι των θρόνων των Αποστόλων, αλλά και μέτοχοι του τρόπου της ζωής των Αποστόλων.

Με την ευκαιρία αυτή αναφέρθηκε και στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ενταχθή στο αγιολόγιο της Εκκλησίας ο Γέροντάς του Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλίνικος, που είχε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Αποστόλων και των αληθινών Ποιμένων της Εκκλησίας.

Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι υπάρχει ένας γενικός κανόνας ότι κανένας δεν είναι μεγάλος για τον θαλαμηπόλο του, διότι αυτός γνωρίζει τις ιδιορρυθμίες, τις αδυναμίες του και τα πάθη του. Με τον άγιο Καλλίνικο όμως καταργήθηκε αυτός ο κανόνας, γιατί όσο τον πλησίαζε κανείς περισσότερο τόσο και καταλάβαινε το βάθος της πνευματικής του ζωής. Και επειδή ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος ήταν πολύ κοντά του για δέκα πέντε χρόνια και κατά την διάρκεια της επταμήνου ασθενείας του, επιβεβαίωσε αυτήν την εξαίρεση και δεν μπορούσε να δη αδυναμίες του, γιατί ήταν άμεμπτος κατά πάντα.

Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι υπάρχουν Ναυπάκτιοι που συνδέονταν συγγενικά ή φιλικά με τον άγιο Καλλίνικο, ο οποίος καταγόταν από τον Πλάτανο Ναυπακτίας, μεταξύ των οποίων ο παρών Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας. Στο άκουσμα αυτό και άλλοι πιστοί από το εκκλησίασμα έσπευσαν να δηλώσουν την δική τους σχέση με τον νέον Άγιο, κάτι που θεωρούν ειδική ευλογία και τιμή.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος διάβασε τα εορταστικά κόλλυβα προς τιμήν των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων και προχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερο της Ιεράς Μητροπόλεώς του τον Ιερέα π. Ανδρέα Χασαπογιάννη. Ο π. Ανδρέας συμπλήρωσε πενήντα έτη Ιερωσύνης, είκοσι πέντε από τα οποία στην Ενορία των Αγίων Αποστόλων, και επέδειξε άριστη εκκλησιαστική διαγωγή και ήθος, και πρόσφατα κατέθεσε αίτηση συνταξιοδοτήσεως. Ο Σεβασμιώτατος τον επήνεσε για την Ιερατική του διακονία και εργασία του, και ο π. Ανδρέας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβασμιώτατο και την επιθυμία του να συνεχίση να προσφέρη όπου δύναται στην Εκκλησία.

 

Διαδώστε: