Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου
26 Μαρτίου, 2022

Η διπλή εορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας

Διαδώστε:

Με λαμπρότητα και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη πανηγύρισε το διήμερο 24-25 Μαρτίου ο ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως επί τη Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, του σπουδαίου αυτού γεγονότος της Θείας Οικονομίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ένδοξη Εθνική Επέτειο του 1821 που σηματοδοτεί την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την Παλιγγενεσία του Γένους ημών.

Το εσπέρας της Πέμπτης 24 Μαρτίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κρούστα.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα για τη μεγάλη Δεσποτοθεομητορική Εορτή της Εκκλησίας μας: «Χαράς ευαγγέλια σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί! Είναι πράγματι μεγάλη χαρά η καλή αγγελία που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία, την Υπεραγία Θεοτόκο, που έγινε Γέφυρα του ουρανού και της γης. Τα εκκλησιαστικά τροπάρια περιγράφουν περιεκτικά αλλά πολύ ουσιαστικά το σπουδαίο αυτό Μυστήριο της Θείας Οικονομίας, το Κεφάλαιο, την αρχή δηλαδή της δικής μας σωτηρίας.

Η υπόσχεση που έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους, ότι κάποια μέρα θα γεννηθεί το σπέρμα που θα συντρίψει τον αρχέκακο όφι που στάθηκε η αιτία της παρακοής και της έξωσής τους από τον Παράδεισο, γίνεται πραγματικότητα με τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ήρθε ο καιρός, ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και ο Θεός εξαπέστειλε τον Υιόν Αυτού, γενόμενον εκ γυναικός.

Βρέθηκε το κατάλληλο πρόσωπο το οποίο έγινε ικανό να κυοφορήσει και να γεννήσει τον Υιό και Λόγο του Θεού. Αυτό το ιερό πρόσωπο ήταν η Παναγία μας, που η Εκκλησία τιμά ιδιαίτερα, διότι με ελεύθερη βούληση απεδέχθη το μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και έτσι μπόρεσε να πραγματοποιηθεί το απ’ αιώνος κεκρυμμένον μυστήριον, η Σάρκωση δηλαδή του Υιού και Λόγου του Θεού».

Παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Αγίου Νικολάου κ.κ. Θωμάς Χαριτάκης και Γεώργιος Βάρδας.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Παρασκευή 25 Μαρτίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χερσονήσου.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου που εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε σήμερα είναι η απαρχή όλων των Δεσποτικών Εορτών. Διότι αν δεν βρισκόταν το πρόσωπο το οποίο θα έφερνε τον Θεό στη γη, δεν θα εορτάζαμε ούτε Γέννηση του Χριστού, ούτε Θεοφάνεια, ούτε Ανάσταση, ούτε καμιά άλλη εορτή.

Από την Παναγία μας ξεκινούν όλα τα αγαθά, οι ευλογίες και η χάρις του Θεού. Είναι η νέα Εύα διότι με τον Ευαγγελισμό Της ανεβίβασε τον άνθρωπο στον ουρανό, αποκατέστησε την επικοινωνία του με τον Θεό και κατέργησε την φθορά του θανάτου και της αμαρτίας που είχε επέλθει μετά την πτώση του, εξαιτίας του προπατορικού αμαρτήματος που η Εύα είχε προκαλέσει. «Εκεί ο αισθητός Παράδεισος, εδώ η Εκκλησία. Εκεί ο Αδάμ, εδώ ο Χριστός. Εκεί η Εύα, εδώ η Μαρία. Εκεί ο ψιθυρισμός του δράκοντος όφεως στην Εύα, εδώ ο χαιρετισμός του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στη Μαρία», περιγράφει πολύ όμορφα ο Ιωσήφ Βρυέννιος, ένας από τους μεγαλύτερους ασκητικούς συγγραφείς».

Περαίνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε: «Ο Θεός, αγαπητοί μου αδελφοί, μας χάρισε διά της Παναγίας την ελευθερία μας από την αμαρτία. Μας καλεί ελεύθερα όλους και δεν επιβάλλει σε κανένα να αποδεχθεί το μήνυμα του Ευαγγελίου Του με τη βία. Είναι χρέος δικό μας να διατηρήσουμε τη δωρεά Του, αποφεύγοντας να γίνουμε και πάλι με τις πράξεις μας και τις επιλογές μας, δέσμιοι της αμαρτίας και του διαβόλου. Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε την ελευθερία μας, μένοντας πιστοί στις Εντολές και το Νόμο Του και εμπιστευόμενοι τη ζωή μας στην αγάπη Του.

Αναλόγως έχουμε χρέος και προς τους πατέρες μας, προς όλους εκείνους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Και είναι χρέος μας να διατηρούμε αυτή την ελευθερία με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες από τις οποίες διαπνέονταν και εκείνοι, χωρίς να απεμπολούμε τα δικαιώματά μας και κυρίως χωρίς να απαρνούμεθα την αγάπη μας προς την Πατρίδα. Έτσι θα έχουμε πάντοτε την Παναγία μας Προστάτιδα και Βοηθό στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται όχι μονάχα η Πατρίδα μας αλλά και ο κόσμος ολόκληρος.

Και σήμερα που είναι η χάρη Της και η Εορτή Της και ακούει ευκολότερα τα αιτήματά μας, να Την παρακαλέσουμε να πάψει αυτός ο πόλεμος που γίνεται στη γειτονική Ουκρανία. Διότι χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να καταφύγουν στην προσφυγιά, χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται, χιλιάδες άνθρωποι εξορίζονται. Και γιατί όλα αυτά; Για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός και η απληστία μας.

Ας παρακαλέσουμε λοιπόν την Υπερμάχο Στρατηγό να δίδει δύναμη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται τις ημέρες αυτές ζώντας μέσα στον πόλεμο και να φωτίζει τους ισχυρούς και κραταιούς της γης, που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να σκορπούν το θάνατο, τον φόβο και τον τρόμο, ώστε να σταματήσουν την πολεμική σύρραξη το συντομότερο δυνατόν».

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οργάνωσης της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ιωάννης Σέγκος και ο τέως Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαστοράκης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω του 1821. Εν συνεχεία ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος κατευθύνθηκε στο μνημείο Πεσόντων, όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως πάντων των υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων εν τη Παλιγγενεσία του Γένους ημών.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αρχών και φορέων και από τους μαθητές-εκπροσώπους των σχολείων της Χερσονήσου, η τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις επί τη Εθνική Επετείω της 25ης Μαρτίου 1821 ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική παρέλαση στις κεντρικές οδούς της πόλεως.

Διαδώστε: