04/08/2021 04/08/2021 Εντυπωσιασμένοι έμειναν ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου από την ταπεινή παρουσία και την γλυκύτητα της μορφής της Α.Θ.Π., του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, ο οποίος επισκέφθηκε τη Νεάπολη, ανταποκρινόμενος στην ευγενή πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γερασίμου να μετέχει της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία...
04 Αυγούστου, 2021 - 16:15
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2021 - 16:26

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη Μητρόπολη Πέτρας

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη Μητρόπολη Πέτρας

Εντυπωσιασμένοι έμειναν ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου από την ταπεινή παρουσία και την γλυκύτητα της μορφής της Α.Θ.Π., του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, ο οποίος επισκέφθηκε τη Νεάπολη, ανταποκρινόμενος στην ευγενή πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γερασίμου να μετέχει της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την Τρίτη 3 Αυγούστου.

Οι Ακολουθίες του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, χοροστατούντος της Α.Θ.Π., του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου. Παρέστησαν εκ του Παραθρονίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στην προσφώνησή του προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας: «Σας υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά σήμερα Μακαριώτατε! Άπας ο Ιερός Κλήρος και το ευσεβές ποίμνιό μας Σάς καλωσορίζει στο Θεομητορικό Παλάτιο της Ανατολικής Κρήτης. Η σημερινή Σας παρουσία είναι άκρως τιμητική για όλους μας! Μας δίδει δύναμη και βοήθεια, που σήμερα υποδεχόμαστε τον πρώτο μετά τον Πρώτο της υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας. Υποδεχόμαστε τον διάδοχο των μεγάλων Πατριαρχών Αλεξανδρείας Αθανασίου, Κυρίλλου, Ιωάννου του Ελεήμονος, Μελετίου του Πηγά και Κυρίλλου του Λουκάρεως. Σας υποδεχόμαστε σε έναν τόπο, που γνωρίζουμε καλώς ότι αγαπάτε πολύ, γιατί έχετε νιώσει τη θεομητορική προστασία, την χάρη και τη βοήθεια της Μεγάλης Παναγίας. Και για αυτή τη βοήθεια, που αφειδώς προσφέρει και σε Εσάς και στον καθένα από εμάς, ήρθατε απόψε, ταπεινός προσκυνητής και μας δώσατε χαρά και δύναμη σε αυτούς τους χαλεπούς χρόνους της πανδημίας. Όταν Σας βλέπουμε να πηγαίνετε διαρκώς απ’ άκρη σ’ άκρη να ευλογείτε και να κηρύσσετε το Ευαγγέλιο του Χριστού, παίρνουμε κι εμείς δύναμη. Γιατί Εσείς γνωρίζετε και από ασθένειες και από επιδημίες και από πανδημίες και έχετε ασθενήσει πολλές φορές κατά το ποιμαντικό Σας έργο. Όμως εκείνο, που πάντοτε αντικρύζουμε στο πρόσωπό Σας, που λάμπει από τη χαρά, το χαμόγελο, και την ευλογία του Θεού, είναι η Πίστη Σας στον Χριστό και την Παναγία. Αυτούς προτάσσετε πάντοτε στο μεγάλο και απαιτητικό ιεραποστολικό Σας έργο στη Ζιμπάμπουε και το Καμερούν. Γι’ αυτό και ο Θεός Σάς αξίωσε να ανέλθετε στον Πατριαρχικό Θρόνο και γι’ αυτό –ιδιαίτερα εμείς οι Κρήτες– χαιρόμαστε ιδιαίτερα και καμαρώνουμε που ένας Κρής κοσμεί τον Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου».

Στην αντιφώνησή του η Α.Θ.Π., Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος ανέφερε: «Η πρόσκλησή σας Σεβασμιώτατε να έλθω εδώ στη Νεάπολη για να ψάλλουμε όλοι μαζί την Παράκληση στη Μεγάλη μας Παναγία, έκανε την καρδιά μου να σκιρτήσει, διότι έχω πολλές και καλές αναμνήσεις από αυτό τον τόπο. Και τον θαυμάζω, διότι θέλω να γνωρίζετε ότι πολλές μεγάλες προσωπικότητες της Νεάπολης έζησαν στην Αλεξάνδρεια και συνέβαλαν με τις ευεργεσίες τους στην διατήρηση της Ορθοδόξου Πίστεως, των εκκλησιαστικών παραδόσεων και της ελληνικής γλώσσας και Παιδείας».

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόδωρος μίλησε σχετικώς με τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του ιεραποστολικού του έργου: «Στην Αφρική χρειάζεται να κάνω ατέλειωτα ταξίδια και να επισκεφθώ εκατοντάδες πόλεις και χωριά χωρίς αυτοκίνητο για να διακονήσω. Πολλές φορές χρειάζεται να αφήσω το μπαστούνι μου και βαδίζω, βαδίζω… Ευρίσκομαι μέσα στις πανδημίες, αλλά για μένα αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο αφού χρόνια και χρόνια τώρα βρίσκομαι ανάμεσά τους. Απλώνω τα χέρια μου και δεκάδες εκατοντάδες παιδιά έρχονται δίπλα μου, με αγκαλιάζουν και έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με λευκό χέρι και πρόσωπο. Και πόσο στενοχωριέμαι μετά όταν φεύγω από κοντά τους κι εκείνα τρέχουν για να με χαιρετήσουν και να μου πουν «ο Θεός να είναι πάντα κοντά Σου», με την ελπίδα πως κάποτε θα έλθω ξανά κοντά τους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, δήλωσε: «Ήλθα απόψε να συναντήσω τους καλούς Κληρικούς και το ποίμνιό σας, αλλά κυρίως εσάς που σας θαύμαζα από τα παιδικά μου χρόνια. Είχα τόσα πολλά να εξομολογηθώ στην Παναγία Μητέρα μας και να Την παρακαλέσω γονατιστός να δίδει την ευχή και την ευλογία Της σε όλους τους ανθρώπους που διαμένουν στα 54 κράτη που διακονώ. Θέλω να ευχαριστήσω και την Παναγία την Ορφανή, την Παντοβασίλισσά μας, τη δικιά μας Παναγία, που μεριμνά για τον καθένα μας και πάντοτε μας προστατεύει σε ό,τι κι αν κάνουμε στη ζωή μας. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου και εσάς Σεβασμιώτατε γιατί τιμήσατε το μοναστήρι της Αγκαράθου, γιατί τιμάτε την Εκκλησία με την προσωπικότητά σας, με την δικαιοσύνη και την ορθοπραξία που επιβάλλετε όπου και όποτε χρειάζεται».

Με το πέρας της Ιεράς Παρακλήσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρεκάλεσε τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο να δεχθεί ως ευλογία ένα επιτραχήλιο, ένα ομωφόριο και ένα εγκόλπιο-φυλαχτό, που φέρει το αντίγραφο της Παναγίας της Ορφανής Ιεράς Μονής Αγκαράθου. Και κατέκλεισε με την ευχή: «Η Παναγία να είναι παντοτινή βοηθός Σας, πάντοτε να Σας προστατεύει, να Σας συνοδεύει στην πορεία Σας και να Σας δίδει δύναμη και υγεία, ώστε να συνεχίσετε με ζήλο την ιεραποστολική διακονία κι εμείς να παραδειγματιζόμαστε από το θεάρεστο έργο Σας».

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών η Α.Θ.Π, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος τέλεσε Τρισάγιο επί του μνήματος του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νεκταρίου και ευχήθηκε όπως ο Θεός αναπαύσειτην ψυχή του αοιδίμου Αρχιερέως μετά των αγίων και των δικαίων.

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων