15/11/2020 15/11/2020 Κάθε χρόνο την επέτειο της ενώσεως της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα οι Σάμιοι την εορτάζουμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Βαθύ, μέσα στον οποίο τον Νοέμβριο του 1912 συνεδρίασε η εθνοσυνέλευση των Σαμίων που κήρυξε και υπέγραψε την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Εφέτος ο Ιερός αυτός Ναός, που είναι συνυφασμένος...
15 Νοεμβρίου, 2020 - 14:20
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2020 - 14:22

H Σάμος εόρτασε την 108η επέτειο από την Ένωση της με την Μητέρα Ελλάδα

Διαδώστε:
H Σάμος εόρτασε την 108η επέτειο από την Ένωση της με την Μητέρα  Ελλάδα

Κάθε χρόνο την επέτειο της ενώσεως της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα οι Σάμιοι την εορτάζουμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Βαθύ, μέσα στον οποίο τον Νοέμβριο του 1912 συνεδρίασε η εθνοσυνέλευση των Σαμίων που κήρυξε και υπέγραψε την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Εφέτος ο Ιερός αυτός Ναός, που είναι συνυφασμένος με τη ζωή της πόλης μας, κυρίως όμως με την Ιστορία του μικρού αλλά ένδοξου και περήφανου ευσεβούς νησιού μας, έμεινε κλειστός λόγω του φονικού και καταστρεπτικού σεισμού της 30ης Οκτωβρίου που έπληξε ιδίως τις Ιερές Μονές και τους Ιερούς Ναούς μας.

Ο φετινός εορτασμός μπορεί να μην ήταν λαμπρός, όπως τα προηγούμενα χρόνια όμως εορτάστηκε με Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Βαθέως υπο του Σεβασμιωτάτου κ. Ευσεβίου στη συνεχεία τελέσθηκε Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του ανδριάντος του Προέδρου Θεμιστοκλή Σοφούλη, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντων. Παράστησαν οι αρχές του νησιού μας..

Ο Σεβασμιώτατος δήλωσε : «Οι γενναίοι πρόγονοί μας με πίστη και φιλοπατρία, σύσσωμοι και καθοδηγούμενοι υπό του Σαμίου Προέδρου Θεμιστοκλή Σοφούλη, αλλά και του πνευματικού τους πατέρα Μητροπολίτου Κωνσταντίνου, έφεραν την πολυπόθητη ελευθερία, απέδειξαν στους εχθρούς ότι το νησί μας είναι το «κραταιότατο προπύργιο προς Ανατολάς».

Οφείλουμε ευγνωμοσύνη προς εκείνους που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην εκπλήρωση της προσδοκίας και του μύχιου πόθου κάθε Σαμιώτη, να δεί το νησί του ελεύθερο από την Ηγεμονία και ενωμένο με τον ελεύθερο κορμό της Ελληνικής Επικράτειας.

Ας εμπνευστούμε από τους προγόνους μας και βαδίζοντας στα ίχνη τους ας διδαχθούμε από τη ζωή και τη θυσία τους, τη γενναιότητα και την προσφορά τους. Ας καταλάβουμε, ότι μόνο με την βαθιά πίστη στον Θεό, την αποφασιστικότητα, την αλληλοβοήθεια, την εργατικότητα, τον παραμερισμό μικροτήτων και την αγάπη, θα ξεπεράσουμε την κάθε δοκιμασία. ».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων