07/08/2022 07/08/2022 Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε η δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και η ανάμνηση της νικηφόρου Ναυμαχίας της Μυκάλης (6η Αύγουστου 1824) στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Ο Ιερός Ναός κτίσθηκε από τον αρχηγό της επανάστασης στη Σάμο Λυκούργο Λογοθέτη, ως ευλαβικό αφιέρωμα προς τον Σωτήρα Χριστό, ο οποίος την...
07 Αυγούστου, 2022 - 15:21
Τελευταία ενημέρωση: 07/08/2022 - 15:30

Σάμος, διπλή γιορτή: Μαζί με τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η επέτειος σωτηρίας του νησιού

Διαδώστε:
Σάμος, διπλή γιορτή: Μαζί με τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η επέτειος σωτηρίας του νησιού

Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε η δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και η ανάμνηση της νικηφόρου Ναυμαχίας της Μυκάλης (6η Αύγουστου 1824) στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Ο Ιερός Ναός κτίσθηκε από τον αρχηγό της επανάστασης στη Σάμο Λυκούργο Λογοθέτη, ως ευλαβικό αφιέρωμα προς τον Σωτήρα Χριστό, ο οποίος την ημέρα της μεγάλης εορτής της 6ης Αυγούστου του έτους 1824, χάρισε τη νίκη στους Έλληνες, έτρεψε σε φυγή τον τουρκικό στόλο και διέσωσε το νησί από την υποδούλωση και την καταστροφή «Χριστός Σάμον έσωσεν τη 6η Αύγουστου 1821».

Στις πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώςεις, που τελέσθηκαν την παραμονή και την κυριώνυμη ημέρα, χοροστάτησε, ιερούργησε και προέστη της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.Ευσέβιος, ο οποίος και κήρυξε το θείο Λόγο, ενώ συμμετείχαν πλειάδα κληρικών, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, οι Αρχές του Νησιού και πληθος ευσεβών χριστιανών.

Το βράδυ η ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πυθαγορείου παρουσίασε με τα νεανικά στελέχη της και μέλη Τοπικών Συλλόγων εόρτια εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων