14/02/2021 14/02/2021 Σήμερα, Κυριακή 14η Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύμης. Συλλειτουργούς είχε ο Σεβασμιώτατος, τον Εφημέριο π. Αντώνιο Μανιά και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Το ι. Αναλόγιο διακόνησαν ο Ιεροψάλτης...
14 Φεβρουαρίου, 2021 - 14:59
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2021 - 14:44

“Ας έχει ο καθένας μας πρότυπο τη Χαναναία”

Διαδώστε:
“Ας έχει ο καθένας μας πρότυπο τη Χαναναία”

Σήμερα, Κυριακή 14η Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύμης.

Συλλειτουργούς είχε ο Σεβασμιώτατος, τον Εφημέριο π. Αντώνιο Μανιά και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Το ι. Αναλόγιο διακόνησαν ο Ιεροψάλτης του Ναού κ. Αγαπητός Μιχελής και ο Ιεροψάλτης κ Εμμανουήλ Κυπριώτης.

Ο Σεβασμιώτατος δραττόμενος της λατρευτικής αυτής ευκαιρίας, ομίλησε προς τους εκκλησιαζομένους πιστούς περί της πίστεως, λαμβάνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της σημερινής ΙΣΤ´ Κυριακής του Ματθαίου, της επονομαζομένης «Χαναναίας».

Τα γεγονότα που περιγράφει γλαφυρά ο Ευαγγελιστής, διαδραματίζονται «εις τα μέρη Τύρου και Σιδώνος», πόλεων παραθαλασσίων του Βορρά, πέρα από τη Γαλιλαία. Μία Χαναναία, δηλαδή Συροφοίνισσα και ειδωλολάτρισσα, που η κόρη της ήταν δαιμονισμένη, όταν πληροφορήθηκε το πέρασμα του Χριστού από τα μέρη εκείνα, τρέχοντας πίσω Του και φωνάζοντας, τον παρακαλούσε να τη θεραπεύσει. Οι μαθητές παροτρύνουν τον Κύριο να την διώξει, για να μην τους ενοχλεί με τις φωνές της.

Εκείνος, για να την δοκιμάσει, της απάντησε ότι απεστάλη μόνο για τους Ιουδαίους, μα αυτή δεν πτοείται. Αντίθετα, πέφτοντας κάτω τον προσκυνά, επιμένει να τον θερμοπαρακαλεί, ταπεινώνεται και περιμένει. Τότε πιά, ο Κύριος, «υποχωρεί», επαινεί τη βαθιά πίστη της και την ίδια στιγμή στέλνει τη θεραπεία στο παιδί της.

Σε αντίθεση με την αλλοεθνή αυτή γυναίκα, η οποία διατράνωσε την πίστη της στο Θεανδρικό Πρόσωπο του Κυρίου φωνάζοντας, «ελέησόν με, Κύριε, Υιέ Δαυίδ», ευρίσκεται ο εκλεκτός λαός του Ισραήλ, που δεν αναγνώρισε τον Χριστό ως τον αναμενόμενο Μεσσία.

Εκείνη με βαθιά πίστη, υπομονή και επιμονή δεν εγκατέλειψε την προσπάθειά της με την πρώτη περιφρόνησή Του, αλλά φθάνοντας στην ταπείνωση και στον εξευτελισμό, δέχθηκε τους λόγους του Χριστού ότι είναι «κυνάριον».

Και όχι μόνο δέχεται τους ταπεινωτικούς αυτούς λόγους, αλλά βάζει και την θέση της στη θέση του σκυλιού που ζητά το έλεος του Θεού και μάλιστα, που αρκείται μόνο στα ψίχουλα. Και η θεραπεία της κόρης της ήταν μόνο ψίχουλα του ελέους του Θεού.

Ο Χριστός ως παντογνώστης και αυθεντικός παιδαγωγός χειρίζεται την περίπτωση της Χαναναίας, για να δοκιμάσει αφ’ ενός την πίστη της και αφ’ ετέρου για να αποκαλύψει την υποκρισία των Φαρισαίων, διδάσκοντας έτσι ότι ο Θεός δεν κρύβεται πίσω από έθνη και λαούς αλλά αγκαλιάζει «πάντα τα έθνη» με την ίδια στοργή και αγάπη.

Μέτρο της κρίσης Του, είναι πάνω απ’ όλα η πίστη, η οποία επιβεβαιώνεται όπως είδαμε, με την υπομονή, την επιμονή και την ταπείνωση της Χαναναίας.

Ας αποφύγουμε λοιπόν την υποκρισία και ας μείνουμε μακριά από την όποια αυτοδικαίωση. Στο πρόσωπο του οποιουδήποτε άλλου κρύβεται η εικόνα του ίδιου του Θεού για την οποία ήρθε στον κόσμο ο Μονογενής Υιός Του και ο Οποίος εσταυρώθη για να την σώσει.

Ας έχει ο καθένας μας πρότυπο την Χαναναία, και ιδιαίτερα τον τρόπο που προσεγγίζει τον Χριστό, δηλαδή την πίστη και την ταπείνωση. Μόνο έτσι θα εισακουστούν οι προσευχές μας από τον Θεό και θα μπορεί να πεί και σε μας «μεγάλη σου η πίστις γεννηθήτω σοι ως θέλεις».

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων